Οι έντεκα ΜΚΟ, οι «αλληλέγγυοι» και ο φόβος της σκοπιανής αντίδρασης

Έντεκα «αχαρτογράφητες» ΜΚΟ και τουλάχιστον εξήντα… περίεργοι έλληνες «αλληλέγγυοι» έχουν μπει στο μικροσκόπιο της Ασφάλειας και των μυστικών υπηρεσιών για τη δράση τους στον καταυλισμό της Ειδομένης.

Σύμφωνα με αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. «πολλοί από τους υπό παρακολούθηση ακτιβιστές μας έχουν απασχολήσει κατά το παρελθόν, για αντιεξουσιαστική δράση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη». Την ίδια ώρα, έρευνα διεξάγεται και για τις δραστηριότητες της ΜΚΟ «InterVolve», που ιδρύθηκε τον περασμένο Μάρτιο με έδρα το Πολύκαστρο Κιλκίς (σ.σ. σε ανακοίνωση της αναφέρεται ότι δραστηριοποιείται στην περιοχή από τον Ιανουάριο του 2015), τέσσερα αλλοδαπά μέλη της οποίας συνελήφθησαν από τις Αρχές για κατοχή ασυρμάτων χωρίς την απαραίτητη άδεια. Η εν λόγω ΜΚΟ αριθμεί λιγότερα από 20 μέλη, επικεφαλής της είναι μία 32χρονη γυναίκα που διαμένει στη Θεσσαλονίκη, ενώ επισήμως βρίσκεται στην Ειδομένη για να μοιράζει ρούχα.

Πρέπει να σημειώσουμε, πως έστω και με καθυστέρηση, η κυβέρνηση αποφάσισε να κατατεθεί ρύθμιση για τον έλεγχο των ΜΚΟ, οι οποίες θα πρέπει να έχουν ΑΦΜ, αναλυτική κατάσταση των μελών τους, από που προέρχονται, το αντικείμενό τους και τους φορείς χρηματοδότησής τους, ενώ θα πρέπει να βρίσκονται σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές χωρίς να παρουσιάζουν ανεξέλεγκτη δράση.

Φόβοι για μολότοφ
Ο μεγάλος πονοκέφαλος των αστυνομικών που βρίσκονται στην περιοχή, είναι τυχόν επιθετική ενέργεια προς την πλευρά της ΠΓΔΜ με βόμβες μολότοφ, καθώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η αντίδραση των δυνάμεων ασφαλείας της γειτονικής χώρας. Η ανησυχία αυτή πηγάζει από το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν εντοπιστεί σε διάφορα σημεία του καταυλισμού υλικά (μπουκάλια, στουπιά, πετρέλαιο) κατασκευής βομβών μολότοφ, ενώ έχουν καταγραφεί και περιστατικά κλοπής βενζίνης και πετρελαίου από οχήματα.

«Εάν σε επιθέσεις με χέρια και με πέτρες οι σκοπιανοί αστυνομικοί απαντούν με κατάχρηση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η αντίδραση τους εάν έρθουν αντιμέτωποι με βόμβες μολότοφ, καθώς δεν έχουν εμπειρία σε ανάλογα περιστατικά», επισημαίνει στην «Α» ο ίδιος αξιωματικός της Αστυνομίας. Προσθέτει, πάντως, ότι «είναι δύσκολο και ριψοκίνδυνο να επιχειρήσουμε ελέγχους σε σκηνές, καθώς μπορούν να προκληθούν επεισόδια με πρόσφυγες και μετανάστες».

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε πως διάχυτη είναι οι ανησυχία στους ρεπόρτερ που καλύπτουν τις εξελίξεις στον καταυλισμό, καθώς υπάρχουν καταγγελίες για εκφοβισμό τους από περίεργους «αλληλέγγυους», που δεν δίστασαν μάλιστα να τους φωτογραφίσουν θέλοντας έτσι να δείξουν ότι τους «φακελώνουν» και τους βάζουν στο στόχαστρο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα