Οι εσωκομματικοί ύφαλοι έφεραν πρόταση μομφής

Σε δεινή θέση ο Αλέξης Τσίπρας που κορόιδεψε και τους συντρόφους του, που άλλα συμφώνησαν στο Π.Σ., άλλα έγραψαν στην απόφαση και άλλα έκανε ο ίδιος

«Επιβεβαιώνεται ότι ο κ. Τσίπρας είναι ο μεγαλύτερος πολιτικός χορηγός του κ. Μητσοτάκη και της δεξιάς». Αυτή η δήλωση της Φώφης Γεννηματά (θα υπερψηφίσει πάντως την πρόταση) μετά την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, για τον πτωχευτικό κώδικα, αναδεικνύει ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται πραγματικά σε αδιέξοδο.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Εσωκομματικά δεν έχουν σταματήσει οι γκρίνιες, η διεύρυνση δεν του βγαίνει, οπότε αποφάσισε να πετάξει στα σκουπίδια ένα κοινοβουλευτικό του όπλο για τους επόμενους έξι μήνες (η επόμενη πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης δεν μπορεί να γίνει νωρίτερα από το Πάσχα του 2021), μόνο και μόνο για το εσωτερικό του κόμματός του.

Ας μην ξεχνάμε ότι ακόμη και στο πυροτέχνημα που πέταξε ο κ. Τσίπρας για άμεση επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια βρήκε μεγαλύτερες αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματός του. Διότι τόσο η κυβέρνηση, όσο και το ΚΙΝΑΛ του απάντησαν με βάση τη λογική κάτι πολύ απλό: «Τόσα χρόνια πρωθυπουργός και χωρίς να είναι στο κόκκινο οι σχέσεις των δύο χωρών ο κ. Τσίπρας ούτε καν σκέφθηκε να προχωρήσει στην επέκταση».

Εσωκομματικά ο κ. Τσίπρας βρήκε τον… δάσκαλό του από ένα καθηγητή, τον Σωτήρη Βαλντέν, που αν και αριστερός από κούνια επέστρεψε μέσω της Προοδευτικής Συμμαχίας στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού προηγουμένως πέρασε από το ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη, έλαβε τον τίτλο του εκσυγχρονιστή κι επί τρία χρόνια (2000-2003) διετέλεσε σύμβουλος στο υπουργείο Εξωτερικών (επί Γιώργου Παπανδρέου). Ο Βαλντέν, λοιπόν, κατηγόρησε ευθέως τον κ. Τσίπρα, ότι υιοθετεί ανεύθυνες και δημαγωγικές τοποθετήσεις με αφορμή την πρόσφατη δήλωση του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, ότι «η κόκκινη γραμμή είναι η εθνική κυριαρχία, δηλαδή τα 6 ναυτικά μίλια». Και σε άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο Βαλντέν έγραψε μεταξύ άλλων: «Επιτέλους μια σωστή τοποθέτηση της κυβέρνησης που αποκλείει τη στρατιωτική αντιπαράθεση με την Τουρκία αφού ουδέποτε ετέθη ζήτημα παραβίασης των 6 μιλίων και απαντά στην ανεύθυνη και δημαγωγική τοποθέτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Άλλα συμφώνησαν

H παρέμβαση του Σωτήρη Βαλντέν, ενός εμβληματικού προσώπου στον χώρο της Ανανεωτικής Αριστεράς, έχει την ιδιαίτερη σημασία στα όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ενώ πλέον τίθεται θέμα εμπιστοσύνης, όπως λένε αρκετά στελέχη. Και αυτό διότι άλλα αποφάσισε το Πολιτικό Συμβούλιο (την απόφαση συνέγραψαν  στην τελική της μορφή ο Νίκος Μπίστης από την Προοδευτική Συμμαχία και ο Βαγγέλης Καλπαδάκης, ο βασικός διπλωματικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα), και άλλα είπε δημόσια ο πρώην πρωθυπουργός που ουσιαστικά ικανοποίησε ένα μεγάλο τμήμα των «προεδρικών» και τους ΠΑΣΟΚογενείς που μετοίκησαν πολιτικά στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο Βαλντέν, που ήταν από τα κεντρικά στελέχη της κίνησης «Γέφυρα», δηλαδή της συμπόρευσης όλων των κομμάτων και κινήσεων της Κεντροαριστεράς, τον περασμένο Ιούνιο είχε συνυπογράψει διακήρυξη, όπου για τα εθνικά θέματα τονιζόταν ότι για τα ελληνοτουρκικά πρέπει να πορευτούμε με οδηγό τη Συμφωνία των Πρεσπών. Και είχαν επισημάνει: «Προφανώς, οφείλουμε να μεριμνούμε για την αμυντική ικανότητα της χώρας. Η ισχυρή άμυνα όμως συνυπάρχει με την ισχυρή διπλωματία και βούληση για διάλογο. Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να ακολουθεί πολιτική ήπιας ισχύος και να επιζητά λύσεις θετικού αθροίσματος στα προβλήματα με την γείτονα χώρα. Το διεθνές δίκαιο μας δικαιώνει στα πολλά, στα περισσότερα, όχι όμως σε όλα. Θεωρώντας εξαρχής απαράδεκτη κάθε απειλή χρήσης βίας από μέρους της Τουρκίας, για την επίλυση των διαφορών η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει στον διάλογο από εκεί που σταμάτησε το 2003. Και μέσω των διερευνητικών συνομιλιών να εξεταστεί η δυνατότητα σύναψης συνυποσχετικού για να προσφύγει στο δικαστήριο της Χάγης. Η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας και οι αντίστοιχες προσπάθειες με την Αίγυπτο είναι σε ορθή κατεύθυνση και πολύ σωστά ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία τις στήριξε, αποφεύγοντας τη μικροκομματική αντιπολίτευση που είχε υποστεί ο ίδιος στο παρελθόν. Αποτελούν οδηγό για αντίστοιχη προσπάθεια με την Τουρκία».

Τη διακήρυξη συνυπέγραφαν και οι Σπύρος Δανέλλης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Αντώνης Λιάκος, Νίκος Μουζέλης, Νίκος Μπίστης, Παναγιώτης Παναγιώτου, Δημήτρης Χαλαζωνίτης και Δημήτρης Χατζησωκράτης. Με τη διακήρυξη συμφωνούσαν σε μεγάλο βαθμό και οι «53» υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Όμως ο κ. Τσίπρας επέλεξε, προκαλώντας ευρύτερες συζητήσεις στο εσωτερικό του κόμματός του και κυρίως στους γηγενείς ΣΥΡΙΖΑίους, να ρίξει ως χαρτί τα 12 ναυτικά μίλια, αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις λέγοντας: «Όταν ένα δικαίωμα αμφισβητείται de facto, ο μόνος τρόπος να το υπερασπιστείς είναι να το ασκήσεις. Τώρα είναι η ώρα για επέκταση στα 12 μίλια αρχικά στην Κρήτη. Θέλει καρότο και μαστίγιο η διαπραγμάτευση με την Τουρκία. Ο μόνος τρόπος να φύγουμε από το στρατηγικό αδιέξοδο είναι να ασκήσουμε το δικαίωμά μας στα 12 μίλια». Προφανώς ήλπιζε πως θα υπερισχύσει η άποψη των προεδρικών και των «τσοχατζοπουλικών» του ΣΥΡΙΖΑ, όπως του Χάρη Τσιόκα, ο οποίος σε άρθρο του (υπό τον τίτλο «Χρειαζόμαστε μία άδολη σύγχρονη πατριωτική εθνική στρατηγική») έσπευσε να στηρίξει την απόφαση Τσίπρα υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων: «Είναι προφανές πως δεν πρέπει να αδυνατίσει η διαπραγματευτική θέση της ελληνικής πλευράς, διολισθαίνοντας σε οποιουδήποτε τύπου συνομιλίες με την Άγκυρα».  Και αυτό εκνεύρισε ακόμη περισσότερο «σημιτικούς» και «53» που δεν θεωρούν τον διάλογο ως διολίσθηση.

Οπότε κάτω υπό αυτές τις συνθήκες η απόφαση για πρόταση δυσπιστίας κατά του Χρήστου Σταϊκούρα ήταν μονόδρομος για τον Αλέξη Τσίπρα, για να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα και να ξεφύγει από την εσωστρέφεια που κατατρώγει τον ΣΥΡΙΖΑ εδώ και πολύ καιρό. Εννοείται πως και ο ίδιος γνωρίζει ότι η πρόταση δυσπιστίας θα απορριφθεί, εν τούτοις ελπίζει ότι από τη συζήτηση στη Βουλή, που ξεκίνησε χθες το απόγευμα και θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία επί της πρότασης την Κυριακή τα μεσάνυχτα, θα αποκομίσει οφέλη. Κι αυτό διότι είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο, ότι η συζήτηση δεν θα μείνει μόνο στην πρόταση κατά του υπουργού Οικονομικών, αλλά θα περιέχει όλη την γκάμα των θεμάτων που απασχολούν την κοινή γνώμη.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα