«Οι γαλοπούλες δεν βιάζονται να έρθουν τα Χριστούγεννα»

Ξεκάθαρη θέση πήρε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις επόμενες εθνικές εκλογές. Ενημέρωσε τον λαό, ότι εάν δεν έχει αυτοδυναμία με το σύστημα της απλής αναλογικής, τότε «θα πάω σε δεύτερες εκλογές». Κάτι που οι πολιτικοί αναλυτές έχουν «προεξοφλήσει» από την ημέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας τον Ιούλιο του 2019.

Ο πρωθυπουργός, επίσης για μία ακόμη φορά, τόνισε ότι δεν είναι στα σχέδιά του οι πρόωρες εκλογές, απαντώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος προ ολίγων 24ώρων στην τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε ισχυρίστηκε πως ο κ. Μητσοτάκης θα πάει σε πρόωρες εκλογές την ερχόμενη άνοιξη. Ο πρωθυπουργός μάλιστα έδωσε μία δηκτική απάντηση χρησιμοποιώντας μία αμερικάνικη έκφραση, ότι «οι γαλοπούλες δεν βιάζονται να έρθουν Χριστούγεννα», προσθέτοντας την εκτίμηση ότι «δεν φαντάζομαι ότι πολλοί Έλληνες θέλουν να ξανακυβερνήσει ο κ. Τσίπρας με τον κ. Βαρουφάκη». Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε ένα μήνυμα και προς την αξιωματική αντιπολίτευση τονίζοντας με έμφαση πως δεν θα ξαναζητήσει συναίνεση με κόμματα που δεν την επιδιώκουν και ότι αυτός ενδιαφέρεται να υπάρχει συναίνεση με τους πολίτες.

Ο πρωθυπουργός έδωσε και απάντηση σε όλα όσα γράφονταν για τις πρόωρες εκλογές, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ποτέ δεν σκέφτηκα πρόωρες εκλογές. Τι θα είχα να κερδίσω από πρόωρες εκλογές; Έχουμε ισχυρή αυτοδυναμία, οι πρόωρες εκλογές είναι πολιτικός τακτικισμός. Είμαι πολύ αισιόδοξος και για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Όταν φτάσουμε στο τέλος της τετραετίας, οι συνθήκες θα είναι κατάλληλες».

Ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ εξήγησε γιατί δεν αναφέρθηκε καθόλου στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς: «Στην ομιλία μου απέφυγα να αναφερθώ στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα και σήμερα το έκανα περιορισμένα. Ο κ. Τσίπρας έχει επιτεθεί σε εμένα, στη γυναίκα μου, στην οικογένειά μου. Μην έχετε αμφιβολία ότι όσα διακινούνται στον οχετό του διαδικτύου είναι κατευθυνόμενα», είπε αρχικά ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, για να προσθέσει: «Με τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζει πολιτικό, αξιακό και πολιτιστικό χάσμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει διχασμός στην κοινωνία. Όσοι νομίζουν ότι είμαστε σε φάση νεοαγανακτισμένων που θα “πυροβολεί” το πολιτικό σύστημα είναι βαθιά νυχτωμένοι. Ο κόσμος θέλει κανονικότητα -με την καλή έννοια-, θέλει ηρεμία».

«Δικό μου χρέος είναι να ενώσω και να συνομιλήσω με την κοινωνία, και να αποφεύγω όσο γίνεται εντάσεις αχρείαστες τις οποίες νομίζω ότι η κοινωνία απορρίπτει», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Γι’ αυτό και θα συνεχίσω να απορρίπτω αυτού του είδους τη ρητορική. Μπορείτε να ρωτήσετε από ‘κε;i και πέρα τον κ. Τσίπρα για το τι ακριβώς επιδιώκει», είπε.

«Το τι έκανε ο κ. Τσίπρας για τη μεσαία τάξη το θυμάται πολύ καλά η μεσαία τάξη, δεσμεύθηκα προεκλογικά να επιστρέψω όσα της πήρε ο κ. Τσίπρας και αυτό κάνω. Θα συμβούλευα τον κ. Τσίπρα να μη μιλάει για τη μεσαία τάξη, γιατί εκείνος με ιδεολογική εμμονή τη διέλυσε», απήντησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ερώτηση για τη μεσαία τάξη και τις σχετικές κατηγορίες του κ. Τσίπρα.

Για Θεσσαλονίκη

«Δεν υπάρχει άλλη περιοχή, άλλη πόλη της πατρίδας, που να γίνονται σωρευτικά τόσα έργα υποδομής. Θέλω να τονίσω τη συνέπεια της κυβέρνησης ως προς τις προεκλογικές της εξαγγελίες, αλλά και τη συνέπεια στα όσα είχα πει στην πρώτη ΔΕΘ, που μίλησα ως πρωθυπουργός. Το χρονοδιάγραμμα της ολοκλήρωσης του ΜΕΤΡΟ είναι να παραδοθεί στο τέλος του 2023. Σε ό,τι αφορά στις παρεμβάσεις για τη χρήση γης έχουμε ολοκληρώσεις όλες τις διαδικασίες. Για παράδειγμα, οι εργασίες για το πάρκο “Παύλος Μελάς” ξεκινούν τους επόμενους μήνες. Οραματικό έργο επίσης η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, πολύ σημαντικό και το ογκολογικό νοσοκομείο. Βεβαίως υπάρχουν και τα γήπεδα του ΠΑΟΚ και του Άρη. Τα 11 στρέμματα που βρίσκονται στο βορειοανατολικό άκρο του οικοπέδου, που ανήκουν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, θα αποδοθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για να ενισχυθεί το πράσινο στην περιοχή. Η Θεσσαλονίκη είναι πολύ ακμάζουσα, προσελκύει επενδύσεις, είναι μία πόλη που προάγει την έρευνα και την παιδεία. Στη Θεσσαλονίκη έχουμε ξενόγλωσσο προπτυχιακό πρόγραμμα Ιατρικής, με δίδακτρα 12.000 ευρώ. Αυτό είναι το όραμά μου για τη Θεσσαλονίκη», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερώτηση για τα έργα που δρομολογούνται στη Θεσσαλονίκη και εν γένει στη Βόρειο Ελλάδα.

Ανατιμήσεις

Σε ερώτηση για την κρατική στήριξη ενώπιον των ανατιμήσεων και αν υπάρχει ευρύτερος σχεδιασμός αν η ακρίβεια επιμείνει, ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της σχετικής συνέντευξης Τύπου, απάντησε ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα παγκόσμιο φαινόμενο το οποίο είναι ως επί το πλείστον εισαγόμενο και είναι ένα πρόβλημα το οποίο το αντιμετωπίζουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες.

Κατ’ αρχάς, είπε, στη χώρα μας είχαμε πληθωρισμό στο 1,9% έναντι 3% στην ευρωζώνη τον Αύγουστο. «Πέρα από το ότι είναι ένα προσωρινό φαινόμενο, ενισχύσαμε σημαντικά το διαθέσιμο εισόδημα. Εκεί ακριβώς αποσκοπούσε και αποσκοπεί η μείωση των φόρων.

»Έχουμε στη διάθεσή μας εργαλεία όπως η μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων, λογαριάζουμε να τα ενεργοποιήσουμε μέχρι τον Ιούνιο του 2022. Η δεύτερη γραμμή άμυνας είναι ο έλεγχος της αγοράς για τη διασφάλιση της σωστής λειτουργίας του ανταγωνισμού. Υπάρχει η σχετική νομοθεσία της αισχροκέρδειας», είπε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε: «Κάνουμε μια πολύ σημαντική παρέμβαση στην περίπτωση του ρεύματος για να περιορίσουμε στο ελάχιστο τις όποιες αυξήσεις. Έχουμε το δάχτυλό μας πάνω στον σφυγμό της κοινωνίας. Κινούμαστε πριν χτυπήσει το πρόβλημα. Αύριο θα ανακοινωθούν τα μέτρα και μαζί τους η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης που δίνεται πολύ πιο στοχευμένα».

Για τα σχολεία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε και σε ερώτηση για τα σχολεία που ανοίγουν αύριο λέγοντας χαρακτηριστικά:  «Πρόθεσή μας είναι τα σχολεία να μείνουν ανοικτά. Προφανώς δεν είμαι σε θέση να προβλέψω την πορεία της πανδημίας. Βέβαιο είναι ότι πρέπει να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμών στα παιδιά άνω των 12 ετών. Να μιλήσουμε με τους παιδιάτρους. Το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό και στα παιδιά, και στους εφήβους. Αποδίδω μεγάλη σημασία στα self test. Αν σε ένα τμήμα έχουμε πάνω από 50% άρρωστα [παιδιά] το τμήμα θα κλείσει. Δεν μπορεί να προβλέψει κανείς τι θα γίνει. Ενθαρρυντικό ότι παραπάνω από 8 στους 10 εκπαιδευτικούς είναι εμβολιασμένοι, έδειξαν μεγάλη ωριμότητα».

Εξαγγελίες για νέα γενιά

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, ο πρωθυπουργός απάντησε σε ερώτηση σχετικά με τη σκληρή κριτική που δέχεται από την αντιπολίτευση για την πολιτική που ασκεί απέναντι στη νέα γενιά και το κατά πόσο είναι επαρκή τα μέτρα που ανακοίνωσε.

Είπε ότι μίλησε με πολύ μεγάλη ειλικρίνεια αναγνωρίζοντας τη μεγάλη δυσκολία που έχει συνολικά το πολιτικό σύστημα σήμερα να επικοινωνήσει με τη νέα γενιά. Δεν θέλησε να σχολιάσει τις τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης γιατί από τη μια επικρίνει την κυβέρνηση ότι τα δίνει όλα κι από την άλλη κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δίνει ψίχουλα.

«Όμως εδώ υπάρχει ένα αντικειμενικό πρόβλημα», τόνισε. «Αυτά που δίνουν στους νέους είναι λιγότερα από αυτά που τους αξίζουν κι αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε στην πράξη. Γι’ αυτό και παρουσίασα ένα πλέγμα μέτρων που θέλει να προσφέρει στους νέους ίσες ευκαιρίες, καλύτερη πρόσβαση στη γνώση, εξωστρέφεια και κυρίως δυνατότητα συμμετοχής στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας. Τα μέτρα που εξαγγείλαμε είναι στοχευμένα και πρέπει να επικοινωνήσουμε το μήνυμα αυτό ίσως με συναντήσεις σε όλη τη χώρα στο πλαίσιο των οποίων θα πρέπει και να ακούσουμε τους νέους. Θα περίμενα την αντιπολίτευση, είπε ο πρωθυπουργός, να σχολιάσει αυτά που εξαγγείλαμε όπως το “πρώτο ένσημο”. Δίνουμε ένα κίνητρο, είναι σωστό ή λάθος αυτό; Είναι σωστό ή λάθος ότι δίνουμε ένα δικαίωμα πρόσβασης στην τεχνολογία;»

Για διάφορα άλλα

Επίσης ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν υπάρχει ζήτημα δημοσιονομικού εκτροχιασμού, υποστηρίζοντας πως μετά τις εκλογές στη Γερμανία θα ανοίξει ο διάλογος για αλλαγές σε ό,τι αφορά τα πλεονάσματα και το σύμφωνο σταθερότητας.

Αρνήθηκε ότι υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερτνογάν στο περιθώριο της Ετήσιας Συνέλευσης του ΟΗΕ στο τέλος του τρέχοντος μηνός στη Νέα Υόρκη, λέγοντας πως «είναι θετικό που δεν υπήρξαν το 2021 οι εντάσεις του 2020. Η πολιτική μας έναντι της Τουρκίας δεν αλλάζει, επιζητούμε καλές σχέσεις, στη βάση του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Ξεκαθάρισε ότι δεν θα καταργηθεί η ελάχιστη βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ, παρά τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης, ενώ για την αστυνόμευση των πανεπιστημίων είπε ότι «θα χρειαστούμε χρόνο και τη βοήθεια των πρυτάνεων, όπως η ελεγχόμενη είσοδος. Εάν κάποιοι φαντασιώνονται επεισόδια βίας στα πανεπιστήμια θα ήθελα πραγματικά να τους αποθαρρύνω. Και σήμερα πάντως εάν χρειαστεί να επέμβει η αστυνομία, θα το κάνει».

Ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για το μεταναστευτικό απάντησε: «Η Ελλάδα ακολουθεί στρατηγική ενεργούς φύλαξης των συνόρων. Θα το κάνει και στο μέλλον. Έχουμε μείωση ροών και έχουμε προστατεύσει πολλές ζωές στη θάλασσα. Ο φράκτης στον Έβρο έχει πρακτικά ολοκληρωθεί και αν χρειαστεί επέκταση θα γίνει. Τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά. Με αυτό τον τρόπο προφυλάσσουμε τη δυτική κυριαρχία».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στην πορεία του τουρισμού φέτος και ερωτηθείς για το μέλλον δήλωσε τα εξής, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου στην 85η ΔΕΘ: «Κερδίσαμε, το κερδίζουμε το στοίχημα του τουρισμού. Είχαμε σχέδιο. Από το Ψηφιακό Πιστοποιητικό μέχρι την ξεκάθαρη επικοινωνία και σαφή πρωτόκολλα. Ανοίξαμε τον τουρισμό με ασφάλεια. Πιστεύω ότι θα ξεπεράσουμε τους στόχους που είχαμε θέσει. Νομίζω ότι αυτό που πετύχαμε στην πανδημία είναι ότι είχαμε περισσότερα εισοδήματα χωρίς την ίδια αύξηση των επισκεπτών. Υπάρχουν προορισμοί που φτάνουν στα απόλυτα όριά τους. Δεν θα διστάσουμε για κάποιους από αυτούς να πάρουμε πιο δραστικά μέτρα. Πρέπει να προστατεύσουμε τον πυρήνα του προϊόντος μας».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα