Οι Γερμανοί εμπλέκουν και την πρεσβεία των ΗΠΑ στις παρακολουθήσεις

Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου της γερμανίδας καγκελάριου από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ, καθώς δημοσίευμα της Suddeutsche Zeitung, εμπλέκει άμεσα στην υπόθεση την Αμερικανική Πρεσβεία, στο Βερολίνο.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα η παρακολούθηση γινόταν από ένα κέντρο παρακολουθήσεων που ονομάζεται Special Collection Service (Ειδικό Κέντρο Συλλογής), που λειτουργεί υπό την ευθύνη της NSA και της CIA σε όλες  τις αμερικανικές πρεσβείες και προξενεία υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας.

Το δημοσίευμα, βασίζεται σε πληροφορίες των στοιχείων που αφαίρεσε ο πρώην συνεργάτης των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών Εντουαρντ Σνόουντεν.

Ωστόσο, οι πληροφορίες που έχει «έδωσε» ο Σνόουντεν στο περιοδικό Der Spiegel, και παρουσιάσθηκαν στη γερμανική κυβέρνηση στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, δεν επιτρέπουν να προσδιορισθεί χρονικά πότε παρακολουθείτο το κινητό τηλέφωνο της Αγγελα Μάρκελ, αναφέρει η Suddeutsche Zeitung.

Οι υποψίες για την παρακολούθηση των τηλεφωνικών επικοινωνιών της γερμανίδας καγκελαρίου από τις αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών που αποκαλύφθηκαν από τη γερμανική κυβέρνηση προκάλεσαν σοκ στη Γερμανία, ενώ η Αγγελα Μέρκελ ζήτησε από από τον Μπαράκ Ομπάμα εξηγήσεις, προειδοποιώντας για «σοβαρό πλήγμα στις σχέσεις εμπιστοσύνης» ανάμεσα στις δύο συμμαχικές χώρες, εάν οι υποψίες αυτές αποδειχθούν αληθινές.

Παράλληλα  κατά την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλες, Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ, ανέλαβαν κοινή πρωτοβουλία, με την υποστήριξη και των άλλων Ευρωπαίων, προκειμένου να βρεθεί ως το τέλος του χρόνου πεδίο συνεννόησης με τις ΗΠΑ στα θέματα των πληροφοριών.

Μάλιστα στο ανακοινωθέν, οι «28» υπογραμμίζουν την «στενή σχέση μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ και την αξία αυτής της συνεργασίας», σημειώνοντας ότι η σχέση αυτή πρέπει να βασίζεται σε «σεβασμό και εμπιστοσύνη».

Οι ηγέτες «καταγράφουν», όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν, την πρόθεση του Βερολίνου και του Παρισιού να επιδιώξουν διμερείς συμφωνίες με την Ουάσινγκτον με στόχο την αμοιβαία κατανόηση στο ζήτημα, σημειώνοντας πως και άλλες χώρες είναι «ευπρόσδεκτες».

Ταυτόχρονα οι γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες έφτασαν στο σημείο να αφήσουν να εννοηθεί πως το ζήτημα των παρακολουθήσεων μπορεί να μπλοκάρει την συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΕΕ και ΗΠΑ. Σε δηλώσεις του μετά την πρώτη ημέρα της Συνόδου πάντως, ο ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα απομάκρυνε κάτι τέτοιο.

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ βρίσκουν και πάλι σύμμαχο τον  Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον που για ακόμη μία φορά με την πρόφαση τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, υπερασπίστηκε την δράση των υπηρεσιών πληροφοριών, αρνούμενος να σχολιάσει περαιτέρω το σκάνδαλο που ξέσπασε όσον αφορά την αμερικανική κατασκοπεία στην Ευρώπη.

«Οι βρετανικές κυβερνήσεις συνηθίζουν —και εγώ είμαι σύμφωνος με αυτό— να μην σχολιάζουν ζητήματα πληροφοριών», δήλωσε ο Κάμερον.

Ενώ οι βρετανικές υπηρεσίες κατηγορούνται στο πλαίσιο της υπόθεσης της διενέργειας κατασκοπείας σε βάρος άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν είχε σχολιάσει μέχρι στιγμής το θέμα αυτό.

Ωστόσο «ενέκρινε» τη δήλωση που υιοθετήθηκε από τους επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων για την γαλλογερμανική πρωτοβουλία, υπογραμμίζοντας όμως ότι τα ζητήματα πληροφοριών άπτονται των εθνικών υπηρεσιών, και όχι της ΕΕ.

Ο Κάμερον κατηγόρησε  τον πρώην τεχνικό σύμβουλο της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν και εφημερίδες, τις οποίες δεν κατονόμασε, ότι βοηθούν τους εχθρούς της Βρετανίας να αποφεύγουν την παρακολούθηση από τις μυστικές της υπηρεσίες.

Στο πιο δεινό σχόλιο που έκανε για το ζήτημα αυτό, ο Κάμερον σημείωσε ότι οι απόρρητες πληροφορίες που διέρρευσαν από τον Σνόουντεν θα καταστήσουν δυσκολότερο για τη Βρετανία και άλλες χώρες να εγγυηθούν την ασφάλεια των πολιτών τους από ανθρώπους που θέλουν να “ανατινάξουν” οικογένειες.

«Αυτό που κάνει ο Σνόουντεν και, σε κάποιο βαθμό, αυτό που κάνουν οι εφημερίδες βοηθώντας τον να κάνει αυτό που κάνει είναι ειλικρινά να επισημαίνουν σε ανθρώπους που σκοπεύουν να μας βλάψουν πως να αποφεύγουν τις υπηρεσίες πληροφοριών και παρακολούθησης κι άλλες τεχνικές», σημείωσε.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα