Οι Γερμανοί κλείνουν το εργοστάσιο της PITSOS στου Ρέντη – Πάει στην Τουρκία

Γερμανικό λουκέτο στην «Πίτσος». Μετά από παρουσία 155 ετών στην Ελλάδα, το εμβληματικό εργοστάσιο στου Ρέντη μεταφέρεται από τη γερμανική ιδιοκτήτρια εταιρεία Bosch Siemens Hausegerate (BSH)στην Τουρκία.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου ζητά την άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργού ώστε να μη σταματήσει η λειτουργία της ιστορικής εταιρείας.

Σε επιστολή που απέστειλε στον Πρωθυπουργό και κοινοποίησε προς τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης, η ΠΟΕΜ ζητά συνάντηση με τον κ. Κ. Μητσοτάκη και την άμεση συμπαράστασή του για να αποτραπεί το κλείσιμο ενός ιστορικού εργοστασίου και μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές μονάδες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη χώρα, όπως αναφέρει.

“Είναι στα χέρια της Κυβέρνησης να παραμείνει το εργοστάσιο στην Ελλάδα, να γίνει επένδυση και να ενταχθεί στο σχέδιο και στις υποσχέσεις της Κυβέρνησης για ανάπτυξη”, σημειώνει σε άλλο σημείο της επιστολής.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΜ η εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε το 1865, και πέρασε στον πλήρη έλεγχο της BSH το 2015, είναι κερδοφόρα. Παρ’ όλα αυτά όπως σημειώνει “η αντίστροφη μέτρηση για το κλείσιμο του εργοστασίου έχει ήδη ξεκινήσει με την ανακοίνωση της εταιρείας ότι θα σταματήσει την υπάρχουσα παραγωγή στο Ρέντη στις 31/12/2020”.

Κατά την ΠΟΕΜ τα προϊόντα Πίτσος που σήμερα παράγονται στο εργοστάσιο του Ρέντη θα παράγονται πλέον στην Τουρκία, ενώ η αποχώρηση της παραγωγικής μονάδας από την Ελλάδα σημαίνει απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας και μείωση εξαγωγών.

Η ΠΟΕΜ επαναφέρει και το θέμα του συμβιβασμού με τη SIEMENS. Όπως λέει στην επιστολή “η εταιρεία BSH (Pitsos) χρησιμοποιήθηκε από τη Siemens – Bosch -έως το 2014 κατείχαν έκαστη απο 50% της BSH (Pitsos)- ως αντάλλαγμα με την Κυβέρνηση, καθώς στη συμφωνία σύμβασης, αναφέρεται σαφώς ότι η Siemens θα εξετάσει την κατασκευή ενός εργοστασίου παραγωγής στην Ελλάδα αξίας 60 εκατ. ευρώ και δημιουργία 700 θέσεις εργασίας”. Η εν λόγω επένδυση όπως αναφέρει η ΠΟΕΜ στην επιστολή της, αφορούσε τη μετεγκατάσταση του εργοστασίου της BSH (Pitsos) από την περιοχή του Ρέντη στην περιοχή της Ελευσίνας.

Επαφές Άδωνι Γεωργιάδη για την Πίτσος

Στην ιστοσελίδα Capital.gr, μίλησε για το συγκεκριμένο ζήτημα ο υπουργός ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος ανέφερε πως έχει θέσει το θέμα υπόψιν και του Ομοσπονδιακού Υπουργού Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας, Πέτερ Αλτμάιερ ενώ έχει ζητηθεί από την εταιρεία να επανεξετάσει τη στάση της.

“Τις οριστικές αποφάσεις θα τις μάθουμε σύντομα”, αναφέρει ο υπουργός στο capital.gr ο οποίος τονίζει πως “η Κυβέρνηση είναι εδώ στην περίπτωση που η εταιρεία επιθυμεί να παραμείνει, να βρούμε εποικοδομητικό τρόπο συνεργασίας εντός του Ευρωπαϊκού πλαισίου”.

Και συμπληρώνει: “η ιστορία δεν είναι καινούργια και η σημερινή φασαρία έρχεται λίγο όψιμα”.

Η πρόθεση της BSH (πρώην Πίτσος) να κλείσει το εργοστάσιο που διατηρεί στην Ελλάδα είναι γνωστή ήδη από το καλοκαίρι του 2017, όταν “έτρεξε” το τέταρτο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα