Οι γονείς υποτιμούν τους κινδύνους του cyberbullying

Θα έλεγε κανείς ότι στην εποχή της τεχνολογικής άνθησης, αλλά και των κινδύνων που ελλοχεύουν –κυρίως για τους νεαρούς χρήστες– στην αχαλίνωτη επαφή  με τον ψηφιακό κόσμο, οι σύγχρονοι γονείς θα ήταν πιο υποψιασμένοι αναφορικά με τους κινδύνους του cyberbullying. Ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν το αντίθετο…

Επιμέλεια: Νίκος Τσαγκατάκης

Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία έρευνας του φορέα GrowingUpOnline – ConnectedKids αναφορικά με τον διαδικτυακό εκφοβισμό, μιας και περίπου ένας στους πέντε γονείς, δηλαδή το 20%, υποτιμούν τους κινδύνους του cyberbullying θεωρώντας το ακίνδυνη απειλή! Το πιο εντυπωσιακό είναι, όμως, ότι τα παιδιά ηλικίας 8-16 ετών φαίνεται να είναι πολύ πιο προσεκτικά σε σχέση με αυτή την απειλή από τους γονείς τους, αφού μόνο το 13% των παιδιών θεωρεί το cyberbullying μια ακίνδυνη απειλή.

Σε κάθε περίπτωση, μόνο… χαλαρά δεν μπορεί να ιδωθεί το cyberbullying –ο σκόπιμος εκφοβισμός, η παρενόχληση ή/και η κακοποίηση που τα παιδιά και οι έφηβοι ενδέχεται να υποστούν στο Διαδίκτυο– καθώς μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην υγεία και την κοινωνικοποίηση των παιδιών. Όπως αναφέρεται σε πρόσφατη δημοσίευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας – ΣΕΠΕ (sepe.gr), η Kaspersky Lab και το ινστιτούτο «iconKids&Youth» πραγματοποίησαν μία άλλη έρευνα στην οποία σημειώνεται ότι το 16% των παιδιών δήλωσε ότι φοβάται πιο πολύ ότι θα πέσει θύμα εκφοβισμού στον κυβερνοχώρο σε σχέση με τα offline περιβάλλοντα, ενώ το 50% δήλωσε ότι φοβάται εξίσου τον εκφοβισμό στην πραγματική και την ψηφιακή ζωή.

Σοβαρά προβλήματα
Η παραπάνω έρευνα προειδοποιεί ότι η πλειοψηφία των νεαρών που θα πέσουν θύματα διαδικτυακής παρενόχλησης, θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα υγείας και κοινωνικοποίησης. Παρά το γεγονός ότι η έρευνα έδειξε πως μόλις το 4% των παιδιών παραδέχτηκε ότι έχει πέσει θύμα εκφοβισμού στο Διαδίκτυο (σε σύγκριση με το 12% στην πραγματική ζωή), σε 7 από τις 10 περιπτώσεις οι συνέπειες ήταν τραυματικές.

Η έρευνα έδειξε ότι ο εκφοβισμός στο Διαδίκτυο επηρέασε σοβαρά τη συναισθηματική υγεία των παιδιών. Οι γονείς του 37% των θυμάτων σχολίασαν ότι τα παιδία τους είχαν χαμηλότερη αυτοεκτίμηση. Επίσης, στο 30% των περιπτώσεων υπήρξε επιδείνωση στις σχολικές επιδόσεις, ενώ στο 28% των θυμάτων cyberbullying παρατηρήθηκαν συμπτώματα κατάθλιψης. Επιπλέον, το 25% των γονέων δήλωσε ότι το cyberbullying είχε διαταράξει τον ύπνο των παιδιών, προκαλώντας μάλιστα εφιάλτες, όπως παρατήρησε το 21%. Ακόμη, το 26% των γονέων παρατήρησε ότι το παιδί του είχε αρχίσει να αποφεύγει την επαφή με άλλα παιδιά, ενώ το 20% ανακάλυψε ότι το παιδί του είχε συμπτώματα ανορεξίας.

Εξίσου ανησυχητικά είναι τα στατιστικά που δείχνουν ότι το 20% των παιδιών έχει υπάρξει μάρτυρας επιθέσεων διαδικτυακού εκφοβισμού σε άλλα άτομα, ενώ στο 7% αυτών των περιπτώσεων συμμετείχαν ακόμα και τα ίδια.  Επίσης, η έρευνα αναδεικνύει ότι τα παιδιά συχνά κρύβουν περιστατικά διαδικτυακού εκφοβισμού από τους γονείς τους, καθιστώντας το έργο της προστασίας τους ακόμη πιο περίπλοκο, όχι όμως και αδύνατο, ευτυχώς.

«Στο Διαδίκτυο, τα παιδιά κοινωνικοποιούνται, μαθαίνουν νέα πράγματα, διασκεδάζουν και –δυστυχώς– μπορεί να αντιμετωπίσουν δυσάρεστες καταστάσεις. Η καλύτερη λύση σε αυτή την περίπτωση είναι να μιλήσετε με το παιδί σας και να χρησιμοποιείτε λογισμικό γονικού ελέγχου, το οποίο μπορεί να σας ειδοποιεί για τυχόν ύποπτες αλλαγές στις σελίδες του στα κοινωνικά δίκτυα», αναφέρει η έρευνα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα