Οι Καρυάτιδες, ο τέταρτος θάλαμος και το μυστικό που έρχεται στο φως

Το υπουργείο Πολιτισμού έφερε στο φως το φωτογραφικό υλικό από τις ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο στο μνημείο της Αμφίπολης και αποκαλύπτουν ολόκληρες τις Καρυάτιδες, ταυτόχρονα, η γ.γ. Πολιτισμού έκανε λόγο για ενδείξεις τέταρτου θαλάμου στον τάφο, γεγονός που επιβεβαιώθηκε μέσω ανακοίνωσης του υπουργείου.

Το πρωί της Κυριακής το υπουργείο Πολιτισμού δημοσίευσε φωτογραφικό υλικό των Καρυάτιδων που ήρθαν ολόκληρες στο προσκήνιο μετά από τις ανασκαφές των αρχαιολόγων και η θέα τους προκαλεί δέος. Μάλιστα, στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ακόμα ότι βρέθηκε μαρμάρινο θύρωμα, που επιβεβαιώνει την ύπαρξη τέταρτου θαλάμου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού:

«Με την αφαίρεση τριών σειρών από τους πωρόλιθους του τοίχου σφράγισης, μπροστά από τον δεύτερο διαφραγματικό τοίχο, αποκαλύφθηκαν ολόκληρες οι Καρυάτιδες, οι οποίες έχουν ύψος 2,27μ. Φορούν ποδήρη χιτώνα και μακρύ κροσσωτό ιμάτιο με πλούσιες πτυχώσεις. Φέρουν κοθόρνους, οι οποίοι είναι διακοσμημένοι με κόκκινο και κίτρινο χρώμα, ενώ τα ακροδάχτυλα των ποδιών τους έχουν αποδοθεί με εξαιρετική λεπτομέρεια.

Στέκονται επάνω σε μαρμάρινα βάθρα μήκους 1,33μ. και πλάτους 0,68μ., τα οποία έχουν αποκαλυφθεί, προς το παρόν, σε ύψος περίπου 0,30μ. Η όψη των βάθρων είναι διαμορφωμένη με στέψεις και ορθοστάτες. Ακολουθούν δηλαδή, τον τύπο της μαρμάρινης επένδυσης των τοίχων όλων των θαλάμων. Η απόσταση μεταξύ των δύο βάθρων είναι 1,68μ., όσο και το θυραίο άνοιγμα του πρώτου διαφραγματικού τοίχου με τις Σφίγγες. Στην επιφάνεια του βάθρου της ανατολικής Καρυάτιδος, διακρίνεται κόκκινο χρώμα. Επίσης, κατά την αφαίρεση της αμμώδους επίχωσης πλησίον των Καρυάτιδων βρέθηκαν τμήματα των χεριών τους.

Στον τρίτο χώρο πραγματοποιήθηκε γεωτρητικός δειγματοληπτικός έλεγχος, με χειροκίνητο γεωτρύπανο, σε προεπιλεγμένες θέσεις.  Έτσι, εντοπίστηκε μαρμάρινο θύρωμα, ανοίγματος 0,96 μ. , στο βόρειο τοίχο του.

Στον ίδιο χώρο πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις ως προς την περιεκτικότητα του αέρα, στο εσωτερικό του και προέκυψε ότι η περιεκτικότητα σε στοιχεία οξυγόνου και μονοξειδίου του άνθρακα βρίσκεται σε κανονικά επίπεδα. Αυξημένη είναι μόνο η σχετική υγρασία (87%), ενώ η θερμοκρασία κυμαίνεται από 21,5 – 22,70C.

Οι παραπάνω συνθήκες του μικροκλίματος του τρίτου χώρου δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα στους εργαζόμενους στο εσωτερικό του».

Λίνα Μενδώνη: «Τα ευρήματα του μνημείου θα απασχολήσουν για πολλά χρόνια τη διεθνή αρχαιολογική κοινότητα»

Το πρωί της Κυριακής η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού μίλησε στο Mega σχετικά με τις αποκαλύψεις στον τάφο της Αμφίπολης και τα καυτά ζητήματα που τον περιβάλλουν.

Η Λίνα Μενδώνη τόνισε ότι η επιστημονική ομάδα ασχολείται τώρα με την είσοδο στον τρίτο θάλαμο του τύμβου Κάστα, προκειμένου να μπορέσουν να προχωρήσουν οι εργασίες. Όσον αφορά στον αν υπάρχει και τέταρτος θάλαμος, η κα Μενδώνη ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «υπάρχουν ενδείξεις», γεγονός που ήδη έχει επιβεβαιώσει και το υπουργείο Πολιτισμού. Η ίδια μίλησε ακόμα για την πρόοδο των αρχαιολογικών εργασιών η κυρία Μενδώνη, υποστηρίζοντας ότι τα ευρήματα του μνημείου «θα απασχολήσουν για πολλά χρόνια τη διεθνή αρχαιολογική κοινότητα» και τονίζοντας πως για την ώρα το υπουργείο μένει στα δεδομένα που του «δείχνουν» οι ανασκαφές.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα