Οι καθηγητές παρακαλούν να αρθεί η επιστράτευση

Η κυβέρνηση επέτυχε τον στόχο της και οι πανελλαδικές εξετάσεις θα γίνουν κανονικά, από τη στιγμή που η ίδια η ΟΛΜΕ έκανε πίσω και δεν επέμεινε στην κήρυξη της απεργίας. Μπορεί ο τρόπος να ήταν άκομψος με την επιστράτευση των καθηγητών, η τρίτη στη σειρά μετά τους εργαζόμενους στο μετρό και τους λιμενεργάτες, όμως εδώ ισχύει ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Και ο σκοπός είναι ιερός, καθώς εν μέσω σοβαρής κρίσης δεν είναι δυνατόν να επιβαρυνθούν τόσες χιλιάδες οικογένειες, που τα παιδιά τους δίνουν εξετάσεις με την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Εξάλλου και οι καθηγητές ένιωσαν τη μοναξιά στο πετσί τους, καθώς τόσο η ΑΔΕΔΥ, όσο και η ΓΣΕΕ αρνήθηκαν να προκηρύξουν απεργία εν μέσω εξετάσεων. Βέβαια, στη συνέλευση της ΟΛΜΕ, οι περισσότεροι πήγαν αποφασισμένοι να αντιταχθούν στην επιστράτευση, όταν όμως ανέλυσαν τα στοιχεία είδαν ότι θα υπήρχε σοβαρό πρόβλημα για όλους τους καθηγητές, οι οποίοι είχαν ήδη παραλάβει το φύλλο πορείας. Έτσι ματαιώθηκε η απεργία, παρά τη λυσσαλέα αντίδραση της μειοψηφίας στην ομοσπονδία.

Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Νίκος Παπαχρήστος, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, κατήγγειλε για συνδικαλιστικά μικροπολιτικά παιχνίδια τη μειοψηφία και τον υπουργό Παιδείας για πολιτικό τσαμπουκά. Εξήγησε ότι δεν μπορεί να παίζονται παιχνίδια εις βάρος των μαθητών και των καθηγητών που έχουν τα φύλλα πορείας στα χέρια τους και διακινδυνεύουν την απόλυσή τους.

Η συνεδρίαση

Κατά τη μαραθώνια συνεδρίαση, η αρχική πρόταση για απεργία μέσα στις εξετάσεις είχε συγκεντρώσει το 92% των ψήφων. Ωστόσο, η πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ (ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ, Αυτόνομη Παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ), συνεκτιμώντας τις εξελίξεις (επιστράτευση των καθηγητών, αρνητική θέση της ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ για στήριξη των καθηγητών με απεργία την Παρασκευή), αποφάσισαν να θέσουν το ζήτημα της μη πραγματοποίησης της απεργίας.
Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι της πλειοψηφίας στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή οι κοινωνικοί όροι για να «σπάσουν» οι καθηγητές την επιστράτευση της κυβέρνησης και η κοινωνία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντέξει τελικά κάτι τέτοιο.
Μόλις τέθηκε το ερώτημα αργά το βράδυ της Τετάρτης, επικράτησε ένταση, καθώς πολλοί πρόεδροι ΕΛΜΕ υποστήριξαν ότι δεν είναι εξουσιοδοτημένοι από τις γενικές τους συνελεύσεις παρά να ψηφίσουν επί του συγκεκριμένου ερωτήματος του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ για απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις.
Έπειτα από αντιπαράθεση των παρατάξεων της πλειοψηφίας (ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ, Αυτόνομη Παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ) με τη μειοψηφία, αποφασίστηκαν δύο ψηφοφορίες: Η μία επί της πρότασης της ΟΛΜΕ για απεργία και η δεύτερη για το εάν υπάρχουν οι όροι για να γίνει η απεργία – κατ’ ουσίαν το «σπάσιμο» της επιστράτευσης. Από το σύνολο των προέδρων των ΕΛΜΕ, 18 ψήφισαν ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για απεργία, 9 ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις και 57 ψήφισαν λευκό. Κατόπιν αυτού, κρίθηκε ότι δεν υπάρχει η απαραίτητη πλειοψηφία για απεργία.
Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ επεσήμανε ότι τα κόμματα –και αυτά που στηρίζουν την κυβέρνηση– τάχθηκαν υπέρ του διαλόγου με το υπουργείο Παιδείας και δεσμεύτηκαν ότι θα μεταφέρουν στον κ. Αρβανιτόπουλο την πρόταση της αναστολής της επιστράτευσης των καθηγητών μετά τις εξετάσεις. Μάλιστα ανέφερε ότι το υποσχέθηκαν προσωπικά τόσο ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, όσο και οι Ανδρουλάκης – Χριστοφιλοπούλου από το ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, ο υπουργός Παιδείας εμφανίστηκε εκ νέου αδιάλλακτος, είπε ο κ. Παπαχρήστος, και κατήγγειλε τον κ. Αρβανιτόπουλο ότι «το παίζει Ράμπο».
Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ ζήτησε να αρθεί η επιστράτευση των καθηγητών, δεδομένου ότι δεν υπάρχει απόφαση για απεργία.
Η αποφασιστική στάση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην επιστράτευση των εκπαιδευτικών, η οποία ξεκίνησε από το μεσημέρι της Τετάρτης, αλλά κυρίως η ισχυρή κοινωνική πίεση που δέχθηκαν, καθώς και η πολιτική απομόνωση της ΟΛΜΕ, που δεν είχε συμμάχους στην εκβιαστική κινητοποίηση που ήθελε να ξεκινήσει, ενώ μέσω των Εξετάσεων, υποχρέωσαν τους καθηγητές σε αναδίπλωση.
Είχε προηγηθεί, άλλωστε, το «ναυάγιο» των σχεδίων να πεισθούν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ να προκηρύξουν αύριο γενική απεργία για να μην ξεκινήσουν οι εξετάσεις, αλλά και η συνειδητοποίηση από τους περισσότερους συνδικαλιστές ότι δεν μπορούσε να ληφθεί απόφαση που να καλεί σε απειθαρχία απέναντι στο μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης.

Ομαλά και στην ώρα τους οι εξετάσεις

Οι Πανελλαδικές θα διεξαχθούν ομαλά και στην ώρα τους, τόνισε εκ νέου ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.
«Ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση προχώρησαν σε μία επιβεβλημένη απόφαση, για να διαφυλάξουν την προσπάθεια των νέων που διαγωνίζονται στην πιο δύσκολη εξέταση της ζωής τους», δήλωσε ο κ. Αρβανιτόπουλος, προσθέτοντας πως «ύψιστο καθήκον όλων είναι η δημιουργία κλίματος ηρεμίας για την ολοκλήρωση της κοπιώδους προσπάθειας των παιδιών».
«Τώρα προέχει η άσκηση του καθήκοντος και η ομαλή διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων, αυτό άλλωστε επιθυμεί η ελληνική κοινωνία», σημείωσε ο υπουργός Παιδείας, ευχόμενος «καλή επιτυχία στους μαθητές και καλή δύναμη στους εκπαιδευτικούς».
Το υπουργείο ανακοίνωσε ακόμη πως οι υποψήφιοι ημεδαποί ή αλλοδαποί μαθητές μπορούν απρόσκοπτα να προσέλθουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, προσκομίζοντας μόνο το Δελτίο Εξεταζομένου, που έχουν παραλάβει από τα Λύκειά τους.

Μ.Κ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα