Oι κινήσεις της ΑΕΚ για τη νέα διοίκηση της ΕΠΟ

Τα μπλοκ, οι συνεργασίες και η επιρροή των «κιτρινόμαυρων» σε μια σειρά Ενώσεων σε ολόκληρη την επικράτεια

Του Γιώργου Σταυροκοπίδη

 Ακόμα και η κλήρωση του Κυπέλλου προκάλεσε χαμόγελα στους ανθρώπους της ΑΕΚ. Όχι επειδή θεωρούν τον Άρη πιο βατό αντίπαλο από τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό, αλλά κυρίως διότι αποφεύγουν τη σύγκρουση με έναν από τους δύο βασικούς διεκδικητές του τίτλου σε μία κρίσιμη περίοδο. Στο Μαρούσι θεωρούν ότι ο πόλεμος ανάμεσα στους Πειραιώτες και τους Θεσσαλονικείς μπορεί να βγάλει κερδισμένη την «Ένωση». Γι’ αυτό ήθελαν να αποφύγουν τη δεδομένη χρονική περίοδο μία σύγκρουση που θα μπορούσε να αυξήσει την ένταση και να αυξήσει τα ενεργά μέτωπα και τα πεδία των συγκρούσεων.

«Μέχρι τον τελικό μπορούμε εμείς να κάνουμε τη δουλειά μας», λένε στην ΑΕΚ και προσπαθούν να κρατήσουν αποστάσεις από τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό. Κυρίως για να μπορούν να κινούνται αθόρυβα και να αυξάνουν τη δύναμή τους στις Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων, άρα και στην ΕΠΟ.

Οι «κιτρινόμαυροι» κέρδισαν ήδη και δικαστικά την ΕΠΣ Φθιώτιδας. Παρά τις προσπάθειες που έγιναν από τον Κώστα Σακελλάρη και τους υποστηρικτές του, ο Μιχάλης Κορδολέμης πήρε το χρίσμα και ενίσχυσε το λεγόμενο μπλοκ του Νότου που έχει πλέον διεισδύσει και στον Βορρά.

Όπως έχουν διαμορφωθεί τα δεδομένα, η ΑΕΚ αποτελεί τον βασικό πόλο εξουσίας στις Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων. Αν και υπολείπονταν του ΠΑΟΚ, τον τελευταίο χρόνο ο Γιάννης Παπαδόπουλος υλοποίησε το σχέδιο του Δημήτρη Μελισσανίδη και η «Ένωση» έγινε η πρώτη δύναμη. Γι’ αυτό, άλλωστε, εμφανίστηκε κατηγορηματικός ο «Τίγρης» στη συνάντηση που διοργάνωσε ο Λευτέρης Αυγενάκης στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετάνια» και διεμήνυσε ακόμα και στους εκπροσώπους της FIFA και της UEFA ότι «οι εκλογές στην ΕΠΟ θα γίνουν όπως ορίζει ο νόμος και το καταστατικό».

Μέχρι τις αρχαιρεσίες, βέβαια, θα μπορούσαν να έρθουν τα πάνω – κάτω με μία νομοθετική παρέμβαση που θα προχωρούσε σε διεύρυνση της εκλογικής βάσης. Όπως, άλλωστε, έχει διαρρεύσει από το περιβάλλον του Γεραπετρίτη, στο Μαξίμου επεξεργάζονται και το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα εκλογές σε όλες τις Ενώσεις για να αναδειχθούν οι εκπρόσωποι στη Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ. Όπως γίνεται συζήτηση και για το ενδεχόμενο να ψηφίσουν για τη νέα διοίκηση την ίδια ώρα όλα τα ποδοσφαιρικά σωματεία της χώρας με κάλπες σε κάθε ΕΠΣ.

Για τους ανθρώπους της ΑΕΚ, όμως, η αλλαγή του εκλογικού συστήματος στην τελική ευθεία για τις αρχαιρεσίες της Ομοσπονδίας θα αποτελούσε casus belli. Φρόντισαν και το διεμήνυσαν προς κάθε κατεύθυνση. Το ξεκαθάρισαν. Και όπως αναφέρουν στις διάφορες διαρροές, το πλάνο τους υποστηρίζεται και από προέδρους Ενώσεων που πρόσκεινται στο μπλοκ του Βορρά ή έως τώρα στήριζαν τον Ολυμπιακό.

Στην πιάτσα των παραγόντων υποστηρίζουν ότι σε περίπτωση εκλογών, ακόμα και τώρα, η ΑΕΚ μπορεί να σχηματίσει δική της διοίκηση. Με τη στήριξη, όμως, από Ενώσεις που ακολουθούν τον ΠΑΟΚ ή τον Ολυμπιακό.

Για παράδειγμα, θεωρείται δεδομένη η σύμπλευση με το «κιτρινόμαυρο» μπλοκ του Παναγιώτη Καρρά από την ΕΠΣ Λακωνίας. Παραδοσιακά, οι Σπαρτιάτες βρίσκονταν στο πλευρό του Ολυμπιακού, αλλά έτσι όπως διαμορφώθηκαν πλέον οι ισορροπίες στην ΕΠΟ, στις επικείμενες αρχαιρεσίες θα στηρίξουν τον εκλεκτό της «Ένωσης». Χωρίς, πάντως, να έχει διευκρινιστεί έως τώρα εάν ο Καρράς τα βρήκε μόνος του ή τα νήματα κινήθηκαν σε μία ευρύτερη σύμπλευση «ερυθρόλευκων» και «κιτρινόμαυρων».

 

Διαβάστε επίσης