«Οι κινήσεις της Τουρκίας υπονομεύουν τη συνολική προσπάθεια»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στην Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή στη Μαδρίτη, παρουσία των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έστειλε ξανά μήνυμα στην Τουρκία, λίγες ώρες πριν την έναρξη της επετειακής Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου αναμένεται να ζητήσει την καταδίκη των τουρκικών ενεργειών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο πρωθυπουργός ζήτησε την αύξηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για τις πράσινες πολιτικές, ενώ αναφέρθηκε στους εθνικούς στόχους για αντιμετώπιση κλιματικής αλλαγής.

Παράλληλα, κατήγγειλε τις ενέργειες της Τουρκίας, ενώ ζήτησε τη στήριξη της ΕΕ, επισημαίνοντας πως «οι κινήσεις της Τουρκίας υπονομεύουν τη συνολική προσπάθεια».

Tι είπε ο Μητσοτάκης

«Μεσομακροπρόθεσμα στον δρόμο για την απολιγνιτοποίηση και την πλήρη υποκατάσταση από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα είμαστε εξαρτημένοι από το φυσικό αέριο, ως ενδιάμεσο καύσιμο» επισήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός, για συμπληρώσει: «Επομένως αποτελεί προϋπόθεση η ΕΕ να δώσει προσοχή στην Ανατολική Μεσόγειο και τις πολιτικές αξιοποίησης νέων κοιτασμάτων από την ευρύτερη περιοχή, που μπορεί να αποτελέσουν σημαντική πηγή φυσικού αερίου. Οι κινήσεις της Τουρκίας υπονομεύουν τη συνολική αυτή προσπάθεια».

Στη συνάντηση που έγινε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, παρουσία της νέας προέδρου της ΚομισιόνΟύρσουλας φον ντερ Λάιεν και του νέου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «για τις χώρες, όπως η Ελλάδα, η απεξάρτηση από τον λιγνίτη έχει ως προϋπόθεση τη δίκαιη μετάβαση. Απαιτούνται κονδύλια για την χρηματοδότηση της μετάβασης που θα πρέπει να είναι ουσιαστική και όχι συμβολική».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε την αύξηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την ενίσχυση των πολιτικών που αφορούν την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ιδιαίτερα για χώρες που αναλαμβάνουν φιλόδοξους στόχους, όπως η Ελλάδα, που έχει δεσμευθεί για την απεξάρτηση από τον λιγνίτη ως το 2028.

«Δεν μπορούμε να ασκήσουμε αποτελεσματική ευρωπαϊκή κλιματική πολιτική και να χρηματοδοτήσουμε, ταυτόχρονα με τους υφιστάμενους χρηματοδοτικούς πόρους, μια αποτελεσματική πολιτική για το Κλίμα, την πολιτική συνοχής και την αγροτική πολιτική. Μια βιώσιμη κοινοτική πολιτική μπορεί μόνο να επιτευχθεί με αυξημένα κοινοτικά χρηματοδοτικά εργαλεία και μέσα» υπογράμμισε.

Διαβάστε επίσης