Οι «κόκκινες γραμμές» και το 1,3 δισ.

 Όλοι πλέον στο οικονομικό επιτελείο το έχουν πάρει απόφαση, ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα δεν θα τελειώσουν γρήγορα. Και αυτό είναι φανερή η αμηχανία των εκπροσώπων των δανειστών, οι οποίοι δεν περιμένουν οδηγίες, αλλά αυτές δεν δίνονται από πουθενά, καθώς η Γερμανία δεν έχει κυβέρνηση. Έτσι όλα πάνε για αργότερα και απλά η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί για το μίνιμουμ μίας προσυμφωνίας, ώστε την Πέμπτη να καταθέσει τον προϋπολογισμό στη Βουλή.

Την ίδια ώρα οι «κόκκινες γραμμές» που έχουν οριοθετηθεί αποτελούν τη ρότα; Που θα ακολουθήσει ο Γιάννης Στουρνάρας στις επαφές του. Αν και αυτές αναμένεται να διακοπούν ιδίοις όμμασι την Πέμπτη και να επαναληφθούν στις αρχές Δεκεμβρίου.

Η γραμμή άμυνας της κυβέρνησης βασίζεται στους παρακάτω άξονες:

•           Όχι σε νέα δημοσιονομικά μέτρα και περικοπές μισθών και συντάξεων

•           Ρύθμιση για τον Ενιαίο φόρο ακινήτων που να είναι αποδεκτή και από τις κοινοβουλευτικές ομάδες και των δύο κομμάτων

•           Προστασία πρώτης κατοικίας του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού

•           Όχι ομαδικές απολύσεις

•           Εκκαθάριση των αμυντικών βιομηχανιών χωρίς «ξαφνικό θάνατο».

Βέβαια ο Στουρνάρας και η κυβέρνηση συνολικότερα θα πιέσουν για οριστική λύση μέχρι τον Ιανουάριο. Ο λόγος είναι πως τότε λήγει ομόλογο ύψους 1,1 δισ. ευρώ το οποίο σε περίπτωση μη συμφωνίας να αναδειχθεί σε «αγκάθι».

Που θα βρεθούν τα 1,3 δισ.

Το μεγάλο ερώτημα είναι που θα καταφέρει η κυβέρνηση να βρει το ποσό των 1,3 δισ. ευρώ που χρειάζεται για να καλύψει το κενό του 2014.Το κύριο βάρος των παρεμβάσεων καλείται να σηκώσει το υπουργείο Εργασίας, καθώς το δημοσιονομικό όφελος από τα μέτρα για την αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων και την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και εισφοροαποφυγής, υπολογίζεται σε 800 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση εκτιμά ότι:

– Η αντιμετώπιση της απόκλισης μεταξύ δηλωθεισών και καταβληθεισών εισφορών, θα αποφέρει 350 εκατ. ευρώ

– Από τις νέες ρυθμίσεις των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, θα υπάρξει όφελος 170 εκατ. ευρώ

– Από την κοινή είσπραξη εισφορών κύριας και επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ, το δημοσιονομικό όφελος θα ανέλθει σε 140 εκατ. ευρώ

– Από τον συμψηφισμό των οφειλών στον ΟΓΑ με τις καταβαλλόμενες αγροτικές επιδοτήσεις, θα προκύψει όφελος 85 εκατ. ευρώ, και

– Η μείωση της ανασφάλιστης εργασίας λόγω εντατικοποίησης των ελέγχων, θα αποφέρει 55 εκατ. ευρώ.

Στη 2η θέση του «καταλόγου», είναι το εκτιμώμενο όφελος των 300 εκατ. ευρώ από την αύξηση των φορολογικών εσόδων λόγω της βελτίωσης της φορολογικής συμμόρφωσης και Διοίκησης.

Παράλληλα, εκτιμάται ότι:

-από την αυστηρή εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο σύνολο του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, θα προκύψουν 60 εκατ. ευρώ

-από την περικοπή δαπανών σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και ΔΕΚΟ, θα προκύψει όφελος 100 εκατ. ευρώ

-από τις νέες συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών (κυρίως σε Υγεία και Παιδεία), το δημοσιονομικό όφελος θα είναι ύψους 40 εκατ. ευρώ.

 

Μ.Κ.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα