Οι… κοριοί έφεραν στον αφρό το ΠΑΣΟΚ

Ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις πως θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την δημοσιότητα το επόμενο διάστημα

 «Εμείς ως πολιτική παράταξη δεν θα υποχωρήσουμε αν δεν λάβουμε τις αναγκαίες απαντήσεις. Δεν θα σταματήσουμε να συγκρουόμαστε με τις σκοτεινές δυνάμεις που επιχειρούν να κρατήσουν όμηρο τη Δημοκρατία μας». Η δήλωση του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Δημήτρη Μάντζου, αναδεικνύει ότι στην Χαριλάου Τρικούπη είναι αποφασισμένοι να φτάσουν έως το τέλος την υπόθεση της καταγγελίας του Νίκου Ανδρουλάκη μέσω της μηνυτήριας αναφοράς που κατέθεσε στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Το τι ακριβώς συνέβη στο κινητό του Νίκου Ανδρουλάκη θα αναλάβει να βρει άκρη η δικαστική έρευνα. Σίγουρα δεν θα ψάχνει στον αέρα, αφού για την πιθανή παρακολούθηση στο κινητό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ενημερώθηκε ο ίδιος από τις υπηρεσίες ασφαλείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οπότε ο εισαγγελέας που θα λάβει την εντολή από τον κ. Ντογιάκο και θα επιφορτιστεί με την έρευνα θα μπορεί να ξεκινήσει για να ξεδιπλώσει τον μίτο από τις υπηρεσίες του Ευρωκοινοβουλίου.

Το μόνο σίγουρο είναι πάντως ότι χάρη και στην καταγγελία του Νίκου Ανδρουλάκη, το ΠΑΣΟΚ επανήλθε στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας και τουλάχιστον για αυτή την εβδομάδα όλα κινήθηκαν γύρω από αυτό. Μέχρι και ο ΣΥΡΙΖΑ ξέχασε τις φωτιές και τις λοιπές καταγγελίες και ξιφούλκησε κατά της κυβέρνησης για τις πιθανές υποκλοπές στο κινητό του Νίκου Ανδρουλάκη.

Κι όπως έλεγε πηγή της Χαριλάου Τρικούπη «έπρεπε να καταθέσει απόπειρα παρακολούθησης στο κινητό του ο Ανδρουλάκης για να γίνει είδηση. Στο ενδιάμεσο η μειλίχια συγκροτημένη και συγκρατημένη συμπεριφορά των στελεχών του κόμματός του δεν ενδιέφερε την ειδησεογραφία». Οπότε το ΠΑΣΟΚ θέλει να επενδύσει σε αυτή την δημοσιότητα και ήδη έχει προχωρήσει σε κάποιες ενέργειες μέσω του κοινοβουλίου για να στρέψει τον δημόσιο διάλογο γύρω από το όνομα του. Στο πλαίσιο αυτό η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε αίτημα προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής Αθανάσιο Μπούρα να συγκληθεί η επιτροπή και να κληθούν σε ακρόαση ο Διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Παναγιώτης Κοντολέων και ο Πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών, Χρήστος Ράμμος.

Επίσης ο Χάρης Καστανίδης (προφανώς μετά από συνεννόηση με την ηγεσία) ανακοίνωσε από το βήμα της Ολομέλειας ότι θα φέρουν προς συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης πιθανές αλλαγές, τροποποιήσεις στις διατάξεις του Ποινικού μας Κώδικα που αφορούν στην παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών συμπεριλαμβανομένης της τροπολογίας που δίνει τη δυνατότητα στην ΕΥΠ να μην ενημερώνει τα παρακολουθούμενα πρόσωπα για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Από την πλευρά του ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής Ανδρέας Σπυρόπουλος τόνισε ότι «πρόκειται για ένα ζήτημα διαφάνειας και Δημοκρατίας. Όφειλε και ο πρόεδρος, αλλά και εμείς σαν παράταξη -που πιστεύουμε στη Δημοκρατία και την ελευθερία του κάθε ατόμου και της επικοινωνίας- να προβούμε άμεσα και σε μηνυτήρια αναφορά αλλά και σε όλες τις αρμόδιες ενέργειες που πρέπει να κάνουμε για να έρθουν όλα στο φως. Να μην υπάρχει καμία σκιά και να μην υπάρχει δυνατότητα σε κανέναν να παραβιάζει την προσωπική ζωή και τις επικοινωνίες του κάθε πολίτη. Δεν είναι μόνο ο αρχηγός του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος. Καταλαβαίνετε ότι είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός για τη Δημοκρατία μας και την ελληνική Δικαιοσύνη».

Καμία εικασία

Πάντως από την Χαριλάου Τρικούπη αποφεύγουν να κάνουν εικασίες, ή να εξάγουν συμπεράσματα για το ποιος μπορεί να επιχείρησε να παγιδεύσει το κινητό τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη. Χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Σπυρόπουλος ανέφερε: «Εμείς δεν ξέρουμε για ποιο λόγο έχει γίνει αυτό, ούτε μπορούμε να κάνουμε υποθέσεις. Δεν μπορούμε να μπούμε σε μια λογική παραφιλολογίας. Εμείς κινούμαστε στο φως. Γι’ αυτό και ο κ. Ανδρουλάκης πήγε ο ίδιος και κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά. Έδωσε όλα τα στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον έλεγχο που έγινε από την αρμόδια επιτροπή, ώστε η Δικαιοσύνη να μπορεί απρόσκοπτα να δει τι πραγματικά έχει γίνει».

Το Predator, με το οποίο επιχειρήθηκε η παράνομη παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, είναι ένα σύγχρονο και πανάκριβο λογισμικό παρακολούθησης που κοστίζει μερικά εκατομμύρια δολάρια. Το συγκεκριμένο λογισμικό δεν παρακολουθεί μόνο τις τηλεφωνικές συνομιλίες, αλλά δίνει και τη δυνατότητα πρόσβασης στην ηλεκτρονική αλληλογραφία, στις φωτογραφίες, στο ιστορικό περιήγησης και στα passwords, ενώ μπορεί να ενεργοποιεί το μικρόφωνο και την κάμερα του κινητού. Δηλαδή αυτοί που επιχείρησαν να μολύνουν το κινητό του θα μπορούσαν να παρακολουθούν την προσωπική, επαγγελματική και πολιτική του ζωή κάθε λεπτό.

Με αυτόν τον τρόπο, όπως εξήγησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Καμίνης (καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Αθηνών), παραβιάζονται διατάξεις του Συντάγματος όπως «το απαραβίαστο των επικοινωνιών και της αλληλογραφίας, η προστασία του ιδιωτικού βίου, η ελεύθερη συμμετοχή στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή, και η ελεύθερη λειτουργία των πολιτικών κομμάτων». Από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης είχε δηλώσει πρόσφατα ότι «η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, όπως και οποιοσδήποτε άλλος δημόσιος φορέας στην Ελλάδα, δεν έχει προβεί στην προμήθεια του λογισμικού Predator». Ο Γιώργος Καμίνης, ωστόσο, ισχυρίστηκε πως «το γεγονός ότι τους διαβεβαιώνει υπεύθυνα η κυβέρνηση πως η ΕΥΠ ή άλλη ελληνική δημόσια υπηρεσία δεν έχει προμηθευτεί το Predator δεν τους καθησυχάζει, γιατί οι παρακολουθήσεις των τηλεφώνων μπορεί να γίνονται με outsourcing, δηλαδή με εξωτερική ανάθεση».

Ανάλογα πορεύθηκε και η γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Ευαγγελίας Λιακούλη και με την ιδιότητα της νομικού άδραξε την ευκαιρία κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη σύσταση Δικαστικής Αστυνομίας και ζήτησε συγκεκριμένες απαντήσεις.

Έτσι ζήτησε ξεκάθαρη απάντηση από την κυβέρνηση σχετικά με την προμήθεια ή όχι του λογισμικού Predator από το ελληνικό κράτος ή από εταιρία που δραστηριοποιείται στην ελληνική επικράτεια. Και επιχειρηματολόγησε λέγοντας πως «σε επίσημη ανάρτηση της Google  το λογισμικό αυτό υπάρχει στη χώρα μας, εδώ και μήνες».

Η ευκαιρία

Παρά το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ απέφυγε να μπει σε θεωρίες συνομωσιολογίας για το ποιοι μπορεί να κρύβονται πίσω από την πιθανή παρακολούθηση, όμως θα πιέσει όσο μπορεί περισσότερο την κυβέρνηση με τον δικό του τρόπο.

Όπως εκτιμούν από την Χαριλάου Τρικούπη τώρα που υπάρχει ο ντόρος με την μηνυτήρια αναφορά του Νίκου Ανδρουλάκη θα αντιμετωπιστεί με διαφορετική οπτική γωνία από τα ΜΜΕ το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματος, το οποίο ετοιμάζεται από το Νίκο Χριστοδουλάκη (πρώην υπουργός Οικονομικών επί Κώστα Σημίτη) με την αρωγή του Ηλία Κικίλια (πρώην διοικητής του ΟΑΕΔ) και το οποίο σύντομα θα παρουσιαστεί σε όλη τη χώρα, αρχής γενομένης από την Κρήτη.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα