Οι Κουτσολιούτσοι στο εδώλιο, Folli Follie η διαδικασία…

Αργεί η ετυμηγορία για τους «βασιλιάδες των φο μπιζού», αφού η δικηγόροι απεργούν, οι δε δικαστές προσπαθούν –μάταια– να εντρυφήσουν στα χρηματιστηριακά τεκταινόμενα…

Τόσο «κακοτράχαλος» που καθίσταται και πρακτικά αδιάβατος πρέπει να είναι ο δρόμος που οδηγεί στην ετυμηγορία της Θέμιδας για όσα έχουν συμβεί στο πολύκροτο οικονομικό (και όχι μόνο, για κάποιους) σκάνδαλο της Folli Follie.

Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι ενώ έχει συμπληρώθηκε 18μηνο από όταν οι δύο βασικοί πρωταγωνιστές της υπόθεσης, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος και ο γιος του Τζώρτζης προφυλακίστηκαν, και με την υπόθεση να εκδικάζεται από τον περασμένο Ιανουάριο, η ώρα της Δικαιοσύνης δεν λέει να έρθει.

Αποτέλεσμα; Οι δύο βασικοί κατηγορούμενοι που ελέγχονται για σειρά κακουργημάτων μεταξύ των οποίων και η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, αποφυλακίστηκαν με αυστηρούς περιοριστικούς όρους (σ.σ. τους απαγορεύτηκε ακόμη και η απομάκρυνση από τον νομό Αττικής) καθώς δεν μπορούσε να παραταθεί άλλο η κράτησή τους.

Το τι έχει φταίξει και έχουμε οδηγηθεί σε αυτή την εξέλιξη δεν θέλει και διδακτορικό στα νομικά για να το αντιληφθεί κάποιος. Μόνο τα δημοσίευμα της έντυπης και ηλεκτρονικής «Α»  να διάβαζε κάποιος, θα καταλάβαινε λ.χ. ότι υπήρχε αβελτηρία των εποπτικών αρχών, εν προκειμένω της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, στο θέμα της Folli Follie η οποία καταγγέλθηκε  στη Βουλή τον Ιούνιο του 2018 από το ΚΙΝΑΛ.

Επίσης, οι έχοντες καλή μνήμη θα θυμούνται άλλο ρεπορτάζ της «Α» για τα e-mails που είδαν τότε το φως της δημοσιότητας και σύμφωνα με τα οποία το αφεντικό της Folli Fillie είχε ειδοποιηθεί για οδηγία που φέρεται να είχε δοθεί από τους τότε «ενοίκους» του Μαξίμου να υπάρξει συνδρομή στον όμιλο.

Και να ήταν μόνο αυτά; Πιο φρέσκα δημοσιεύματα, όπως αυτό της στήλης «Dark Room» του οικονομικού πόρταλ newmoney.gr αποκαλύπτει άλλες δύο παραμέτρους του τέλματος στο οποίο έχει περιέλθει η υπόθεση.

Η πρώτη σχετίζεται με την υφιστάμενη αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους η οποία θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τις 15 Απριλίου επηρεάζοντας και τη δίκη της Folli Follie η οποία θα διακοπεί προσωρινά εξαιτίας της απεργίας. Έχει, μάλιστα, τη σημασία του να τονιστεί ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας κήρυξε την απεργία προκειμένου να διατρανώσει τη διαφωνία του σχετικά με τη νέα νομοθεσία περί εγκληματικής οργάνωσης, η οποία όπως προαναφέρθηκε «φιγουράρει» ως κατηγορία στη δικογραφία της Folli Follie.

Η δεύτερη αρνητική παράμετρος είναι σύμφωνα νε το newmoney.gr ο αναλφαβητισμός περί των χρηματιστηριακών  που χαρακτηρίζει την ελληνική Δικαιοσύνη. Οι συντάκτες του ρεπορτάζ υποστηρίζουν ότι οι δικαστές της υπόθεσης δεν έχουν το γνωστικό υπόβαθρο ούτε και τους κατάλληλους εξειδικευμένους συνεργάτες ώστε να κάνουν καίριες ερωτήσεις, σε ένα θέμα που είναι και τεχνικό.

«Δημιουργούνται εντυπώσεις σαν να περιμένουν από τους δικηγόρους να κάνουν τη δουλειά, όχι μόνο των ερωτήσεων αλλά και των ερμηνειών των απαντήσεων. Χώρια που υπάρχουν δικαστές που δηλώνουν ευθαρσώς ότι προτιμούν να δικάζουν φόνους και βιασμούς, παρά να ασχολούνται με τόσο περίπλοκα οικονομικά και χρηματιστηριακά σκάνδαλα» γράφει χαρακτηριστικά ο συντάκτης του newmoney.

Παρατίθεται αυτούσια η ανάρτηση της στήλης «Dark Room» του https://www.newmoney.gr/

Η (μετ’ εμποδίων) δίκη της Folli Follie

«–Στοιχείο πρώτο: Η αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους (επειδή o ΔΣΑ διαφωνεί με τη νέα νομοθεσία περί εγκληματικής οργάνωσης) οδηγεί σε αναβολή των συνεδριάσεων του Δικαστηρίου για την υπόθεση Folli Follie, τουλάχιστον μέχρι τις 15 Απριλίου.

»Ουδείς μοιάζει να βιάζεται, είμαστε ακόμη στο στάδιο των μαρτύρων κατηγορίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Τα Ασφαλιστικά Ταμεία δείχνουν ελάχιστο ενδιαφέρον για την υπόθεση κι αφήνουν τις μέρες να περνούν.

»Οι 26 δικηγόροι της υπεράσπισης των 10 κατηγορουμένων κάνουν πάρτι σε κάθε συνεδρίαση, ενώ από την πολιτική αγωγή 2 μόνο δικηγόροι σηκώνουν όλο το βάρος της στοιχειοθέτησης των κατηγοριών.

 

»–Στοιχείο δεύτερο: Η ελληνική Δικαιοσύνη, έπειτα από όλα όσα έχουν συμβεί από τη χρηματιστηριακή φούσκα του αξέχαστου 1999, μέχρι και σήμερα, παραμένει χρηματιστηριακά περίπου αναλφάβητη.

»Καθημερινά αποκαλύπτεται ότι οι Δικαστές δεν έχουν το γνωστικό υπόβαθρο ούτε και τους κατάλληλους εξειδικευμένους συνεργάτες ώστε να κάνουν καίριες ερωτήσεις, σ΄ ένα θέμα που είναι και τεχνικό.

»Δημιουργούνται εντυπώσεις σαν να περιμένουν από τους δικηγόρους να κάνουν τη δουλειά, όχι μόνο των ερωτήσεων αλλά και των ερμηνειών των απαντήσεων.

»Χώρια που υπάρχουν δικαστές που δηλώνουν ευθαρσώς ότι προτιμούν να δικάζουν φόνους και βιασμούς, παρά να ασχολούνται με τόσο περίπλοκα οικονομικά και χρηματιστηριακά σκάνδαλα.».

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα