Οι κύριοι… Τέλειοι που έγιναν Ιφιγένειες

Συμπληρώνονται τρεις εβδομάδες από την εθνική τραγωδία της 23ης Ιουλίου. Ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει πλέον τους 93, ενώ σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ –άπαντες το απεύχονται– αυτός αναμένεται να αυξηθεί. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση επιμένει να διαχειρίζεται με επικοινωνιακούς όρους μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Θα ήταν για γέλια, εάν δεν μιλούσαμε για μία εθνική τραγωδία, οι «Οβιδιακές» μεταλλάξεις της κυβέρνησης όσον αφορά τα αίτια και τους υπεύθυνους της μαύρης σελίδας που γράφτηκε σε Νέο Βουτζά και Μάτι. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα η διαχείριση των «αλάνθαστων» ή, για να ακριβολογούμε, των προσώπων που κακήν-κακώς το βράδυ της Πέμπτης 26 Ιουλίου παραχώρησαν τη συνέντευξη Τύπου-παρωδία στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ο Νίκος Τόσκας, που όπως δήλωσε «δεν μπόρεσε να βρει κάποιο μεγάλο επιχειρησιακό λάθος», αλλά παραιτήθηκε για λόγους συνείδησης και… ξεπαραιτήθηκε επειδή του είπε ο πρωθυπουργός ότι είναι «ώρα μάχης», τελικά παραιτήθηκε –αυτή τη φορά έγινε δεκτή– μερικές ημέρες αργότερα. Για την ακρίβεια τον «παραίτησαν», λόγω της κατακραυγής –περισσότερο από την κοινωνία και λιγότερο από την αντιπολίτευση– για τα όσα είπε! Στη συνέχεια, άλλοι δύο «αλάνθαστοι» αποπέμφθηκαν από τις θέσεις τους.

Ο λόγος για τον αρχηγό του Π.Σ., Σωτήρη Τερζούδη, και τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντίνο Τσουβάλα, οι οποίοι αντικαταστάθηκαν από τους μέχρι πρότινος υπαρχηγούς τους. Κι αν ο συνήθως μετριοπαθής αντιστράτηγος Τσουβάλας στην ομιλία του κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής έδειξε να αντιλαμβάνεται το μέγεθος της εθνικής τραγωδίας και να δέχεται ότι έγιναν και λάθη, δεν μπορεί κανείς να πει το ίδιο και για τον αντιστράτηγο Τερζούδη, ο οποίος έφυγε από το Σώμα με μία ομιλία που κράτησε κάτι περισσότερο από ένα λεπτό και χωρίς καμία αναφορά στα όσα έγιναν ή δεν έγιναν ή έγιναν λάθος το μοιραίο απόγευμα της 23ης Ιουλίου. Ο κύκλος των αποπομπών έκλεισε με την παραίτηση (αλήθεια, γιατί άργησε τόσο;) του Γιάννη Καπάκη από τη θέση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος αντικαταστάθηκε από κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο λόγος για τον Γιάννη Ταφύλλη, ο οποίος προφανώς με έκπληξη άκουσε το μεσημέρι της Πέμπτης τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να ανακοινώνει την κατάργηση της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας που πριν μερικά 24ωρα ανέλαβε το τιμόνι της και την αντικατάστασή της με την Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών, χωρίς να κάνει καμία αναφορά στο όνομα ή στον ρόλο του στο νέο όργανο.

Πολλά ερωτήματα

Η εθνική τραγωδία της 23ης Ιουλίου ανέδειξε με τον πλέον μακάβριο τρόπο τα δομικά προβλήματα που υπάρχουν στο οικοδόμημα της Πολιτικής Προστασίας στην Ελλάδα. Ο Αλέξης Τσίπρας εντόπισε το πρόβλημα, αποφάσισε σωστά να τα αλλάξει όλα, όμως το κάνει για τους λάθους λόγους και ενδεχομένως και με τα λάθος πρόσωπα. Εάν όντως θέλουμε η χώρα να αποκτήσει Πολιτική Προστασία, θα πρέπει για τις θέσεις-κλειδιά να επιλεγεί ό,τι καλύτερο έχουμε τόσο σε επιστημονικό όσο και σε επιχειρησιακό προσωπικό. Τα μέχρι στιγμής δείγματα είναι μάλλον αποθαρρυντικά. Εν αρχή ην η επιλογή του κ. Ταφύλλη, η οποία –όχι άδικα– ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Όμως τα όσα είπε ο πρωθυπουργός, το μεσημέρι της Πέμπτης στην αίθουσα «Παύλος Μπακογιάννης» στον 7ο όροφο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, γεννούν πολλά ερωτήματα.

Για παράδειγμα, ποιος ο λόγος να επιλεγεί ως εμπειρογνώμονας για τη φονική πυρκαγιά ένας αδιαμφισβήτητα σημαντικός επιστήμονας, όπως ο Γερμανός καθηγητής του Ινστιτούτου «Μαξ Πλανκ», Γιόχαν Γκέοργκ Γκόλνταμερ; Μήπως επειδή πριν από μία εβδομάδα είχε δώσει συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και κατά διαβολική σύμπτωση είχε πει όσα ακριβώς υποστηρίζει η κυβέρνηση; Θυμηθείτε τι είχε πει ο καθηγητής Γκόλνταμερ:

# η βασική αιτία της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι ήταν «η αλλοίωση του φυσικού τοπίου και η αλλαγή χρήσης γης», δηλαδή η αυθαίρετη δόμηση
# δύο ταυτόχρονα εξελισσόμενες φωτιές στην Αττική δεν θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν, «διότι στο Μάτι η πυρκαγιά εξελίχθηκε εντός λίγων λεπτών»
# με αυτούς τους ανέμους δεν θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί η πυρκαγιά
# η εκκένωση στο Μάτι δεν θα μπορούσε να γίνει λόγω της ταχύτητας της φωτιάς
# αυτό που πρέπει να γίνει είναι «να προσανατολιστούμε προς τις μεταβολές που φέρνει η κλιματική αλλαγή».

Για όσους το έχουν λησμονήσει αυτή ακριβώς είναι και η ρητορική της κυβέρνησης, που επιμένει ότι δεν υπήρξε ολιγωρία του κρατικού μηχανισμού αλλά ταυτόχρονα ξηλώνει τους «αλάνθαστους» και καταργεί το βασικό όργανο διαχείρισης. Θα έχει, επίσης, πολύ ενδιαφέρον να μάθουμε, ποιος και με ποια κριτήρια θα αποφασίσει για τη διάθεση των 500 εκατ. ευρώ, πόροι από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το ΕΣΠΑ και τον κρατικό προϋπολογισμό, που θα δαπανηθούν για την Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών.

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε δε ότι υπό την αιγίδα του Γερμανού καθηγητή θα συγκροτηθεί επιτροπή για τις υποκείμενες αιτίες της τραγωδίας, ενώ θα εκπονήσει μια έκθεση για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και πολιτικές που πρέπει να υιοθετηθούν, ώστε να αποφευχθούν παρόμοιες καταστροφές στο μέλλον. «Αντικειμενικά, χωρίς καμία σκοπιμότητα και αδιάβλητα», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός! Αλήθεια, πόσο θα μας κοστίσει αυτή η έκθεση;

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα