bpbg
bpbg

Οι «Mαυρογιαλούροι» της μπάλας, εν έτει 2020, και η μεγάλη ευκαιρία του Αυγενάκη

Του Νίκου Συνοδινού

 

Η προσπάθεια των «Μαυρογιαλούρων» με κάθε τρόπο να γίνει αναδιάρθρωση στη Super League1 έπεσε στο κενό, καθώς οι όποιες πιέσεις και υποσχέσεις για αύξηση των ομάδων προσέκρουσαν στη σθεναρή στάση του Συνεταιρισμού. Οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ της μεγάλης κατηγορίας, μπροστά στον κίνδυνο να θάψουν το προϊόν τους, άναψαν κόκκινο και ξεκαθάρισαν στην ΕΠΟ πως δεν πρόκειται να δεχτούν αύξηση των ομάδων από 14, σε… 15, 16, ακόμη και 18, που σκέφτονταν κάποιοι για να βολέψουν γνωστούς και φίλους.

Από ’κεί και πέρα όμως, τι γίνεται; Μετά την πρώτη 14άδα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, ακολουθεί το… χάος. Τα πρωταθλήματα που έχουν χιλιοτραγουδηθεί και οι ομάδες που έχουν εντοπιστεί από την UEFA για αγώνες με πολύ υψηλό στοιχηματισμό έχουν την τιμητική τους σε SL2 και FL. Πόσες επαγγελματικές ομάδες αντέχει το ελληνικό ποδόσφαιρο;

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας με την απαιτούμενη πλειοψηφία 3/4 πέρασε την πρόταση, ώστε η νέα SL2 να έχει 18 ομάδες και η FL 16, με 13 «ναι», 2 «όχι» (Μπουτσικάρης ως πρόεδρος SL1 και Αγραφιώτης Ολυμπιακός) και ένα «λευκό» (Γκαγκάτσης ΠΑΟΚ), ενώ με την ίδια πλειοψηφία πέρασε και τη δεύτερη πρόταση, που είναι μια ενιαία Β΄ Εθνική σε δύο ομίλους (με 17 ομάδες).

Εγκρίθηκε λοιπόν η πρόταση αναδιάρθρωσης της Super League2 και της Football League και παράλληλα κατατέθηκε αίτημα στον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη για κατάργηση της FL, σύμφωνα με την πρόταση της ΕΠΟ.

Υπενθυμίζουμε ότι προ μηνών ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, όχι μόνο δέχτηκε να συζητήσει με τους εκπροσώπους των οκτώ πρωταθλητών της Γ΄ Εθνικής, αλλά τους ανέφερε πως στην κυβέρνηση είναι θετικοί στην αναδιάρθρωση της δεύτερης κατηγορίας σε δύο ομίλους, βόρειο και νότιο. Δηλαδή, ως σύγχρονος «Μαυρογιαλούρος», εν έτει 2020, υποσχέθηκε οι 8 ομάδες της Γ΄ Εθνικής να αγωνισθούν στη Super League2(!!!). Δηλαδή, ο κύριος Υπουργός, που οι γνώσεις του για το ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι είναι μηδαμινές, με τη γνωστή αφέλεια που τον διακρίνει πρότεινε ουσιαστικά ο Απόλλων Αθηνών, που πέρυσι εισέπραξε από την ΕΡΤ 1.450.000 εκατ. ευρώ και έχει Μετοχικό Κεφάλαιο 600.000 ευρώ, να είναι στην ίδια κατηγορία με, π.χ., τον Αλμυρό Αριδαίας με 30.000 Μετοχικό Κεφάλαιο και τηλεοπτικό συμβόλαιο με λεφτά της ΕΡΤ.

Ακόμη στη συζήτηση που είχαν, ο Γ. Γεραπετρίτης ανέφερε πως στην κυβέρνηση επεξεργάζονται το πλάνο μέσα από το στοίχημα να χρηματοδοτήσουν τόσο το ποδόσφαιρο, όσο και άλλα αθλήματα, κάτι που είναι ανέφικτο καθώς υπάρχουν δεσμευτικές συμβάσεις με την ΟΠΑΠ Α.Ε.

Για να υλοποιηθούν τα παραπάνω απαιτείται να καταργηθεί με νόμο από τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, η τωρινή Football League και να γίνει επί της ουσίας συγχώνευση των δύο μικρότερων επαγγελματικών κατηγοριών, Football League και Super League2.

Επί του πρακτέου βρισκόμαστε σε μια χαοτική κατάσταση, στην οποία δεν μπορεί κανείς να προεξοφλήσει τι θα γίνει από την άλλη βδομάδα. Η ΕΠΟ από το… πουθενά ανέβασε 8 ομάδες από τη Γ΄ Εθνική, ενώ προβλεπόταν 4 και «υποχρεώνει» τη Μικρή Λίγκα να τους πάρει υπό τη σκέπη της στα επαγγελματικά πρωταθλήματα. Οι 8 που έπαιζαν στην τέταρτη κατηγορία της χώρας, αυτή της Γ΄ Εθνικής (SL1, SL2, FL, Γ΄ Εθνική), ξαφνικά μπορούν να βρεθούν στη δεύτερη, την ενιαία Super League2.

Πέρα από τη λογική τού «δώσε και μένα, μπάρμπα» και των… διαβουλεύσεων που θα γίνουν, σε όποιο σχήμα τελικά καταλήξουν Πολιτεία και φωστήρες του ποδοσφαίρου, αυτό που επιβάλλεται είναι να μπουν κανόνες που δεν θα διασύρουν το πρωτάθλημα με αποχωρήσεις κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής του και θα διατηρήσουν στοιχειωδώς ένα αξιοπρεπές προϊόν χωρίς εβδομαδιαίες ενημερώσεις από την UEFA για εμφανείς ενδείξεις παράνομου στοιχηματισμού.

Η μεγάλη ευκαιρία του Λ. Αυγενάκη

Δίνεται μια χρυσή ευκαιρία στον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη να οριοθετήσει τα μίνιμουμ συμμετοχής στα επαγγελματικά πρωταθλήματα. Να βάλει για παράδειγμα ως προϋπόθεση το μετοχικό κεφάλαιο στις 300.000 ευρώ, όπως ήταν πριν και το οποίο επί ΣΥΡΙΖΑ έγινε 30.000 ευρώ. Όχι να έχει η μια ΠΑΕ 600.000 ευρώ Μετοχικό Κεφάλαιο και η άλλη 30.000 ευρώ.

Από τις 12 ομάδες της Super League2 του περασμένου πρωταθλήματος, είχαμε την κατάντια η Κασσιόπη (Κέρκυρα) να ολοκληρώσει τον μαραθώνιο με 0 βαθμούς και ο Απόλλων Πόντου με -3βαθμούς!!

Τη Δευτέρα συνεδριάζει η Λίγκα, προκειμένου να πάρει θέση μετά τα όσα αποφάσισε η ΕΠΟ. Ακόμη το μόνο που έχει αποφασίσει είναι ο προβιβασμός του ΠΑΣ Γιάννινα που έγινε δεκτός από τη SL1, και η κατάκτηση της δεύτερης θέσης από τον Απόλλωνα Σμύρνης που οδηγείται στα μπαράζ με την Ξάνθη. Η προκήρυξη προέβλεπε τον υποβιβασμό δύο ομάδων στη Football League. Δηλαδή, με βάση την κατάταξη, τον υποβιβασμό της Κασσιόπης και του Απόλλωνα Πόντου. Ακόμη όμως και αυτό είναι ανοικτό. Αν δηλαδή συγχωνευθούν Football League και Super League2, οι δύο ομάδες να μείνουν στην κατηγορία;

Από τη Football League προβιβάστηκαν τα Τρίκαλα και ο Ιωνικός. Με βάση την προκήρυξη επρόκειτο να υποβιβαστούν Ασπρόπυργος, Ιάλυσος, Καλαμάτα και Τρίγλια. Για να παραμείνουν υποτίθεται 12 ομάδες στη Super League2 και 14 στη Football League. H ΕΠΟ τροποποίησε πρώτη τις προκηρύξεις, καθώς, αντί να προβιβάσει 4 ομάδες από τη Γ΄ Εθνική, ανεβάζει τις διπλάσιες!! Αυτόματα πριν γίνει η όποια αναδιάρθρωση βρίσκονται 18 ομάδες στη Football League. Αισίως στη Μικρή Λίγκα το δυναμικό των ομάδων φθάνει τις 30 (12 και 18). Η ΕΠΟ αποφάσισε στην αναδιάρθρωση να γίνουν 34 (18 η Super League2 και 16 η Football League) ή 34 στην ενιαία Super League2. Ποιες ακόμη θα… βολευτούν και με ποια διαδικασία;

Οι 34 ομάδες της SL2 και FL θα πάνε να ζητήσουν από την ΕΡΤ –γιατί άλλο κανάλι δεν πρόκειται ν’ ασχοληθεί μαζί τους– χρήματα μέσω τηλεοπτικού συμβολαίου, προκειμένου να… επιβιώσουν. Με αυτές τις συνθήκες, σε μια περίοδο που κάποιοι για να πάρουν ψήφους από το ποδόσφαιρο –βλ. Γραμμένο για τις επικείμενες στην ΕΠΟ– και στην πολιτική –βλ. Γεραπετρίτη για δήθεν ψήφους από ομάδες που κάθε Κυριακή  δεν έχουν παραπάνω από 200 εισιτήρια– τούς έδωσαν υποσχέσεις, ας μπουν τουλάχιστον κανόνες. Η οικονομική εξυγίανση είναι επιβεβλημένη, προκειμένου ακόμη και το κάθε χωριό να παίζει στα επαγγελματικά πρωταθλήματα.

Με 300.000 Μετοχικό Κεφάλαιο, καταβεβλημένο και ελεγμένο από τη ΓΓΑ, είναι σίγουρο ότι παράγοντες ομάδων που ενδιαφέρονται να έχουν ΠΑΕ μόνο για στοιχηματικούς λόγους, θα υποχρεωθούν να αποχωρήσουν από τα ποδοσφαιρικά δρώμενα και να βρουν άλλα σπορ που θα τους ικανοποιούν στοιχηματικά…

 

Θέλουν ν’ ανέβουν από τη Γ΄ Εθνική στη SL2(!!!)

 

Οι οκτώ πρωταθλητές της Γ΄ Εθνικής που επιδιώκουν ν’ ανέβουν δύο κατηγορίες έστειλαν έγγραφα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς και στον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, ώστε…

«Εφόσον αποδεδειγμένα, αγαπάτε και νοιάζεστε για το καλό του Ελληνικού αθλητισμού, προχωρήστε επιτέλους, στην μοναδική βιώσιμη λύση για το ποδόσφαιρό μας, εν μέσω COVID-19, που ψήφισε η ΕΠΟ (και είναι η επί τριμήνου δική μας εμπεριστατωμένη πρόταση) της νέας αναδιάρθρωσης, δυο επαγγελματικών κατηγοριών(SL1-SL2), με δυο ομίλους στην “Super League2” και κατάργηση της Football League».

Υπογράφουν οι Πανσερραϊκός: Τάσος Καζίας, Αλμωπός Αριδαίας: Φώτης Παντελίδης, Πιερικός: Γιάννης Λαζαρίδης, ΑΕΠ Κοζάνης: Χαράλαμπος Αλεξανδρίδης, Καλλιθέα: Σπύρος Παπαδόπουλος, Ρόδος: Τώνης Μαρτίνης, Αστέρας Βλαχιώτη: Πέτρος Μαρτσούκος, και ΑΟ Επισκοπής: Μιχάλης Νικολιδάκης.

Αν οι παραπάνω συμφωνούν με το Μετοχικό Κεφάλαιο 300.000 ευρώ και τηλεοπτικό συμβόλαιο από την ελεύθερη αγορά, έχει καλώς. Διαφορετικά, καλοί οι Γεραπετρίτηδες και οι Γραμμένοι, αλλά δεν πληρώνουν αυτοί.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα