Οι μαζώξεις θυμίζουν το κραταιό ΠΑΣΟΚ

Τους μπέρδεψε ο Γιώργος που μίλησε για σοσιαλιστή πρωθυπουργό, αλλά το περιβάλλον του εξήγησε ότι δεν εννοούσε τον Τσίπρα

Μία εβδομάδα και μία ημέρα απέμεινε για τις εκλογές τού ΚΙΝΑΛ και για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια το ΠΑΣΟΚ αποτελεί το επίκεντρο του πολιτικού σκηνικού, παρά το γεγονός ότι πλέον βρίσκεται στη θέση της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Τα όσα έχουν γίνει τις τελευταία 40 περίπου ημέρες στο ΚΙΝΑΛ θυμίζουν περισσότερο μία ηφαιστειακή έκρηξη. Η ασθένεια της Φώφης Γεννηματά, η απόσυρσή της από την εσωκομματική προεκλογική κούρσα και εν συνεχεία ο θάνατός της ήταν κάτι που προκάλεσε σεισμικές δονήσεις. Εάν σε αυτό προσθέσουμε και την αιφνιδιαστική κάθοδο του Γιώργου Παπανδρέου στην κούρσα, τότε πολύ λογικά ταράχθηκαν τα στάσιμα νερά του ΚΙΝΑΛ.

Αποτέλεσμα όλων αυτών μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου οι υποψήφιοι, ακόμη και αυτοί που στις δημοσκοπήσεις κινούνται σε μονοψήφια ποσοστά, να διοργανώνουν εκδηλώσεις, στις οποίες ανταποκρίνεται ο κόσμος. Αυτή η κινητοποίηση φαίνεται και στις δημοσκοπήσεις, όπου πλέον το ΚΙΝΑΛ έχει αγγίξει το διψήφιο ποσοστό. Βέβαια, οι δημοσκόποι ισχυρίζονται πως αυτή τη δυναμική το ΚΙΝΑΛ την έχει λόγω της υπάρχουσας ακόμη συναισθηματικής φόρτισης από τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά (αύριο θα τελεστεί το 40ήμερο μνημόσυνο στο Α΄ Νεκροταφείο).

Όμως μπορεί οι δημοσκόποι να διατηρούν επιφυλάξεις, αλλά η παρουσία τόσου κόσμου στις συγκεντρώσεις των υποψηφίων προέδρων έχει κάνει τους πάντες να έχουν αναθαρρήσει και πλέον να ομιλούν πως μπορεί να σπάσουν το ρεκόρ των 212.000 ψηφοφόρων στις εκλογές του 2017. Οι πιο αισιόδοξοι κάνουν λόγο και για ακόμη μεγαλύτερη προσέλευση εάν στις 5 Δεκεμβρίου ο καιρός είναι καλός και υπάρχει λιακάδα. Στη Χαριλάου Τρικούπη βέβαια κρατούν μικρό καλάθι, καθώς υπάρχει ανησυχία και για την πορεία της πανδημίας και τον φόβο που θα έχουν οι ψηφοφόροι από το να προσέλθουν στις κάλπες. Μάλιστα, ήδη κάποιοι θεωρούν λανθασμένη την απόφαση να μην επιτρέψουν την ηλεκτρονική ψηφοφορία. Όμως υπάρχει και ο αντίλογος πως οι ουρές εάν τελικά υπάρχει προσέλευση είναι μία ωραία επικοινωνιακή εικόνα που θα παιχθεί στα δελτία ειδήσεων και μπορεί να επηρεάσει πολύ περισσότερους να σκεφθούν την επιστροφή τους στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ, καθώς όλοι οι υποψήφιοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εκεί έχουν καταλήξει.

Όλες οι δημοσκοπήσεις συφωνούν ότι Νίκος Αναδρουλάκης και Ανδρέας Λοβέρδος είναι τα φαβορί για την θέση του νέου προέδρου του ΚΙΝΑΛ

Με σημαίες του ΠΑΣΟΚ

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και στην κεντρική ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου στο Θησείο την Τετάρτη το απόγευμα με όχι και τόσο ευνοϊκές καιρικές συνθήκες όσοι παραβρέθηκαν κρατούσαν σημαίες του ΠΑΣΟΚ, όπως και η καθηγήτρια του πανεπιστημίου Αθηνά Λινού, την οποία ο Αλέξης Τσίπρας είχε προτείνει ως πρόσωπο κοινής αποδοχής για να αντικαταστήσει τον Βασίλη Κικίλια στο υπουργείο Υγείας. Η κα Λινού, μπορεί στον ΣΥΡΙΖΑ να τη θεωρούν δική τους, αλλά η ίδια έχει ξεκάθαρη προτίμηση στο ΠΑΣΟΚ και τον Γιώργο Παπανδρέου. Ας μην ξεχνάμε ότι το 2009 ήταν υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Β΄ Αθήνας και μέχρι το 2013 ήταν γενική γραμματέας στο υπουργείο Παιδείας.

Κι όπως τονίζουν αντικειμενικοί αναλυτές αυτή την εποχή η προσέλευση στις εκδηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά και των Ανδρέα Λοβέρδου και Νίκου Ανδρουλάκη, είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που παρατηρείται σε ανάλογες εκδηλώσεις των κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικά η συγκέντρωση του Γιώργου Παπανδρέου στο Θησείο ήταν μία επίδειξη δύναμης του πρώην πρωθυπουργού, όχι μόνο έναντι των ανθυποψηφίων του, αλλά και σε σύγκριση με τον κόσμο που μαζεύεται για να ακούσει τον Αλέξη Τσίπρα στις περιοδείες του. Αμελητέες δεν είναι ούτε οι συγκεντρώσεις και των τριών άλλων υποψηφίων (Γερουλάνος, Χρηστίδης, Καστανίδης).

Ένα άλλο στοιχείο είναι ότι οι υποψήφιοι πρόεδροι έχουν αποφύγει να βγάλουν τα μαχαίρια και αρκούνται σε αιχμές και υπονοούμενα. Κι όπως επισημαίνεται, αυτό μάλλον αρέσει στους ψηφοφόρους και ειδικά όσους είχαν αποστασιοποιηθεί και τώρα φαίνεται ότι επανακάμπτουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις περισσότερες εμφανίσεις τους στα ΜΜΕ οι υποψήφιοι αποφεύγουν ακόμα και να εκφέρουν το όνομα κάποιου εσωκομματικού τους αντιπάλου. Περισσότερο θόρυβο και ένταση παράγουν στα κοινωνικά δίκτυα οι υποστηρικτές τους παρά οι ίδιοι οι υποψήφιοι.

Επίσης θα πρέπει να τονιστεί ότι η αντιπαράθεση δεν έχει χαρακτηριστικά ουσιαστικής ιδεολογικοπολιτικής αντιπαλότητας για το μέλλον της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα. Μοιάζει να είναι περισσότερο αποσπασματική, με στρογγυλεμένες διακηρύξεις, επικλήσεις στην αύρα του ΠΑΣΟΚ και γενικότητες. Φυσικά, όλα μπορεί να συμβούν την τελευταία εβδομάδα. Γι’ αυτό δεν ξέρουμε τι θα συμβεί για παράδειγμα στην τηλεμαχία στην ΕΡΤ (τη Δευτέρα το βράδυ στις 22:00), όπου θα μετάσχουν όλοι πλην Παπανδρέου.

 

Τι εννοεί ο ποιητής

Προς ώρας όλοι μιλούν για ντέρμπι. Απλά οι υποστηρικτές του Γιώργου Παπανδρέου μοιάζουν πιο φανατικοί έναντι των υπολοίπων. Προφανώς επειδή δεν μπορούν να μιλήσουν για ανανέωση της παράταξης, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου ετοιμάζεται να περάσει τα 70. Τουναντίον, οι Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος και Παύλος Χρηστίδης, όχι μόνο διεκδικούν τις ψήφους των νεότερων, αλλά προβάλλουν την ανάγκη της ανανέωσης του κόμματος. «Η ανανέωση της παράταξης δεν είναι μια πολιτική διαδικασία που εξαντλείται στα θέματα της ηλικίας, αλλά είναι μια στρατηγική που περιλαμβάνει μια συνολική πολιτική παρουσία, νέες προτάσεις, ιδέες και μηνύματα», απαντούν με νόημα συνομιλητές των υπόλοιπων υποψηφίων του Κινήματος Αλλαγής,  οι οποίοι φέρνουν ως παράδειγμα την περίπτωση Τσίπρα, ο οποίος εμφανίστηκε σαν «το νέο και άφθαρτο» και αποκαλύφθηκε ως το «χειρότερο παλιό», που έπαιξε τη χώρα στα ζάρια και την έμπλεξε στις πιο παλιές και λαϊκίστικες νοοτροπίες.

Πάντως και ο Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του στο Θησείο έριξε μία βόμβα που δεν την περίμενε κανείς, και όλοι προσπαθούν να καταλάβουν τι εννοεί ο ποιητής. «Στόχος είναι το ΚΙΝΑΛ να ξαναγίνει πλειοψηφούσα παράταξη, να γίνουμε κυβέρνηση και πρωθυπουργός ας είναι κάποιος άλλος του σοσιαλιστικού χώρου. Η εξουσία πρέπει να πάει στον λαό. Χτυπάμε την αυθαιρεσία και τον συγκεντρωτισμό, βασικά διαχρονικά προβλήματα της εξουσίας», είπε ο κ. Παπανδρέου, και όλοι ψάχνονται. Πάντως οι συνεργάτες του εξηγούν ότι «ο πρόεδρος εννοεί πως όταν ο ίδιος νιώσει ότι δεν μπορεί θα κάνει στην άκρη για κάποιον νεότερο. Και αυτός ο κάποιος δεν είναι ο Αλέξης Τσίπρας».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα