Οι μονομάχοι της μεσαίας τάξης

Σύμφωνα με τα όσα αναλύουν οι δημοσκόποι από τις μετρήσεις τους εδώ και τουλάχιστον τρεις δεκαετίες, η λεγόμενη μεσαία τάξη της Ελλάδας είναι αυτή που ανεβάζει και κατεβάζει κυβερνήσεις στην Ελλάδα, εννοείται μέσω των εκλογικών διαδικασιών.

 Του Μ.ΚE.

Η λεγόμενη μεσαία τάξη αποτελείται από ανθρώπους που, ανάλογα με το πώς πάνε τα πράγματα, επιλέγουν τι θα ψηφίσουν. Ανήκουν σε όλο το πολιτικό φάσμα και η πλειοψηφία τους είναι αυτό που στην Ελλάδα λέμε οι νοικοκυραίοι. Άνθρωποι που ενδιαφέρονται πρωτίστως να έχουν μία ήσυχη και άνετη ζωή, να έχουν ένα κεραμίδι να βάλουν από κάτω το κεφάλι τους, να μπορούν να μορφώσουν τα παιδιά τους, να ζουν τις χαρές και τις λύπες της ζωής και γενικά να νιώθουν ασφαλείς στη χώρα τους.

Αυτή η τάξη, η οποία και αποτελεί την πλειοψηφία των πολιτών της χώρας, κατά τη διάρκεια της υπερδεκαετούς οικονομικής κρίσης επλήγη οικονομικά. Το εισόδημά τους μειώθηκε, οι φόροι αυξήθηκαν και οι ανέσεις που είχαν πριν (διακοπές, εξόδους για διασκέδαση) ανατράπηκαν. Μάλιστα, αρκετοί από τη μεσαία τάξη έχασαν τις δουλειές τους, ή τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τους, οπότε γνώρισαν ή και γνωρίζουν ακόμη τη φτωχοποίηση. Και φτωχοποιήθηκαν πολίτες της λεγόμενης μεσαίας τάξης, που ιδεολογικά κινούνται σε όλο το πολιτικό φάσμα.

Από την ημέρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξελέγη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, απέστειλε ένα μήνυμα αισιοδοξίας στη μεσαία τάξη. Κάτι που φάνηκε και από την ανάλυση του κυβερνητικού του προγράμματος, υποσχόμενος μείωση των φόρων. Μάλιστα, από επιστήμονες-εργαζόμενους της μεσαίας τάξης δημιουργήθηκε και το «Κίνημα της Γραβάτας», το οποίο ναι μεν λοιδορήθηκε από τους ανεγκέφαλους του ΣΥΡΙΖΑ (Πολάκης και σία), αλλά έπαιξε σημαντικό ρόλο ώστε να μεγιστοποιηθεί το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο στην κοινωνία. Ας μην ξεχνάμε ότι οι μετέχοντες στο «Κίνημα της Γραβάτας» είναι δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί, συμβολαιογράφοι, οι οποίοι έρχονται σε άμεση επαφή με απλούς πολίτες και, όσο και να το κάνεις, ο λόγος τους μετράει. Και όντως με βάση και τα αποτελέσματα όλων των εκλογών του 2019, ο λόγος των μελών του «Κινήματος της Γραβάτας» ήταν ένα από τα όπλα του Κυριάκου Μητσοτάκη να επιτύχει νίκη με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Κι ενώ από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η Ν.Δ. άρχισαν οι μειώσεις των φόρων, ήρθε η πανδημία για να δημιουργήσει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, παρά τα συνεχόμενα κυβερνητικά προγράμματα στήριξης και φυσικά να υπάρχει μία έντονη γκρίνια στην αγορά, στους επαγγελματίες, σε όλη γενικά την κοινωνία, λόγω και των συνεχόμενων lockdown.

Ο πρωθυπουργός γνωρίζει πως η μεσαία τάξη τού προσέφερε τεράστια βοήθεια στις εκλογικές νίκες. Κάτι που παραδέχονται έστω και με καθυστέρηση τουλάχιστον μίας τετραετίας και στην Κουμουνδούρου, που υποτίμησαν την τεράστια πίεση που άσκησε στη μεσαία τάξη.  Με βάση τις δημοσκοπήσεις, λοιπόν, όπως αναλύουν τα αποτελέσματα, η κυριαρχία της Ν.Δ. στη μεσαία τάξη νιώθει κάποιες σεισμικές δονήσεις. Ακόμη δεν είναι εξόχως ανησυχητικά τα μηνύματα, αλλά η οικονομική συρρίκνωση λόγω της καραντίνας μπορεί να φέρει ανατροπές, κάτι που δεν θέλουν ούτε να το σκέπτονται στο Μαξίμου.

Αγωνιούν στην κυβέρνηση μήπως υπάρξει έκρηξη της ανεργίας

Προβλέψεις για λουκέτα

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών προβλέπει 180.000 λουκέτα σε επιχειρήσεις μόνο έως τον Ιούνιο, ενώ όλοι οι λεγόμενοι παραγωγικοί φορείς (επιμελητήρια, εμπορικοί σύλλογοι, μικρομεσαίοι και μεσαίοι επιχειρηματίες) αρθρώνουν μία κραυγή αγωνίας για την επιβίωσή τους. Στο πλαίσιο αυτό, η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης διαμορφώνεται και με βάση την επιδίωξη του πρωθυπουργού να διατηρήσει αμετακίνητη πολιτικά τη «ραχοκοκαλιά» της πολιτικής του κυριαρχίας.

Ωστόσο, με δεδομένη την ένταση και το βάθος της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων, στον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζουν τα μέτρα που έχει
δρομολογήσει η κυβέρνηση ως «σταγόνα στον ωκεανό» και προβλέπουν ότι ο Γολγοθάς για τη μεσαία τάξη μόλις ξεκίνησε. Ταυτοχρόνως, ο Αλέξης Τσίπρας δεν κρύβει την επιδίωξή του να πάρει και τη… ρεβάνς αναφορικά με τη μεσαία τάξη. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφενός μεν θέλει να πείσει μικρομεσαίους ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι ταξική, αφετέρου δε να κρατήσει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, προκειμένου να δείξει ότι η Κουμουνδούρου κατανοεί
καλύτερα τα αιτήματα και τις ανάγκες τους και μπορεί να τους προσφέρει αποτελεσματικότερες λύσεις.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως όλα τα στελέχη της αξιωματικής
αντιπολίτευσης δεν περιορίζονται απλώς στο να απαριθμούν τα κενά και τις ελλείψεις στα μέτρα στήριξης της οικονομίας, αλλά ταυτοχρόνως προσπαθούν να τεκμηριώσουν ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να συμπιέσει κι άλλο τη μεσαία τάξη.

Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ανοίγματα στο λεγόμενο «Κίνημα της Γραβάτας». Ήδη οι επιστήμονες –ειδικά οι πιο νέοι– νιώθουν απογοητευμένοι, καθώς εν μέσω πανδημίας είδαν περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων τους, οπότε «χάθηκαν» τα οφέλη από τις μειώσεις φόρων. Η κυβέρνηση στήριξε όσους περισσότερους εργαζόμενους μπορούσε, όμως οι επιστήμονες θεωρούν εαυτούς αδικημένους. Έτσι, στις συζητήσεις του με πολιτικά στελέχη από όλα τα κόμματα εκφράζουν έντονα παράπονα. Διαμαρτύρονται διότι πήραν λιγότερα επιδόματα από ό,τι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι.

Αυτές τις αντιδράσεις θέλουν να εκμεταλλευθούν στον ΣΥΡΙΖΑ. Να φέρουν πιο κοντά στην Κουμουνδούρου το «Κίνημα της Γραβάτας». Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο, καθώς οι επιστήμονες δεν νιώθουν εμπιστοσύνη για τα λεγόμενα του ΣΥΡΙΖΑ και τις υποσχέσεις που τους δίνονται.

Προσώρας, οι επιστήμονες προσπαθούν από μόνοι τους με διαφόρους τρόπους να επιτύχουν καλύτερα αποτελέσματα. Και με μηνυτήριες αναφορές και με παραστάσεις σε υπουργούς και βουλευτές, αλλά και με το αίτημα για συνάντηση με τον πρωθυπουργό, όπως επίσης και με προσφυγή στο ΣτΕ κατά της ΚΥΑ.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα