Οι… μουσαφιραίοι έρχονται καθυστερημένοι (και αγριεμένοι)

Τελικά, με την τρόικα δεν μπορείς ποτέ να είσαι σίγουρος το τι θα σου ξημερώσει. Η κυβέρνηση ανάμενε τους Τόμσεν-Μαζουχ-Μορς σήμερα Σάββατο 29 Ιουνίου, όμως οι εκπρόσωποι των δανειστών ανέβαλαν την επιστροφή τους στην Αθήνα για τις 5 Ιουλίου. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι οι δύο πλευρές δεν έχουν επικοινωνία. Αντίθετα, θα λέγαμε η ανταλλαγή mails είναι καθημερινή.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Τι σημαίνει αυτή η καθυστέρηση στον ερχομό των τροϊκανών; Ότι το σχέδιο της Ελλάδας για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων έως τις 10 Ιουλίου πολύ δύσκολα θα έχει επιτευχθεί, καθώς οι εκκρεμότητες είναι αρκετές και για να κλείσουν απαιτείται ένα… μαγικό ραβδί.  Όπως γίνεται αντιληπτό, οι διαρκείς καθυστερήσεις και η πληθώρα των ανοιχτών θεμάτων προκαλούν ντόμινο καθυστερήσεων με αποτέλεσμα την μετάθεση της ημερομηνίας εκταμίευσης της επόμενης δόσης.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η τρόικα ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών να παρουσιάσει πλάνο μείωσης του Δημοσίου χρέους με εργαλεία και πολιτικές της ελληνικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτό και τη δέσμευση κεφαλαίων από τις αποκρατικοποιήσεις, τα οποία θα διατεθούν για κινήσεις αναδιάρθρωσης του δανεισμού, πρόωρης εξόφλησης διμερών δανείων προς χώρες της Ε.Ε. και πλάνο για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού.

Η εμπλοκή ακολουθεί τη διατύπωση της επίσημης θέσης του Eurogroup και της Γερμανίας κατά του νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους και της διασταλτικής ανάγνωσης της απόφασης δεύτερης διάσωσης της Ελλάδας. Το ΔΝΤ απαιτεί πλέον νέα σχέδια για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ώστε να μπορέσει να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης και να συνεχίζει να υποστηρίζει το ελληνικό πρόγραμμα.

Από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου, αποδίδουν την αναβολή της επιστροφής της τρόικας στη διαδικασία ενημέρωσης των υπουργών Εργασίας, Υγείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης όπου επικεντρώνονται και τα προβλήματα αυτής της αξιολόγησης.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, ακόμη δεν έχει «κλειδώσει» επισήμως η αναβολή, αλλά θεωρείται ότι, αν τελικά αποφασιστεί, θα είναι ολιγοήμερη με την τρόικα να ξεκινά «δουλειά» την ερχόμενη εβδομάδα. Ερώτημα επίσης παραμένει αν τελικά και η αξιολόγηση στο σύνολό της θα παραταθεί, δεδομένης και τηw ανακοίνωσης από τον Βόλφρανγκ Σόιμπλε ότι θα επισκεφθεί την Αθήνα στις 18 Ιουλίου.

Η αναθεώρηση του μνημονίου σε ένα μεγάλο βαθμό έχει «χτιστεί» προ ανασχηματισμού, αλλά τώρα πρέπει να επικυρωθεί από τις νέες ηγεσίες των συναρμόδιων υπουργείων, αναφέρουν κοινοτικές πηγές. Πάντως σε πολλά από τα βασικά ζητήματα όπως οι τράπεζες, οι αποκρατικοποιήσεις, το ασφαλιστικό, αλλά και ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός, τα πρόσωπα μένουν τα ίδια.

Τα αγκάθια
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το μεγαλύτερο «αγκάθι» είναι το σχέδιο κινητικότητας 12.500 δημοσίων υπαλλήλων το οποίο, παρά τις δεσμεύσεις, δεν έχει ετοιμαστεί, αλλά και η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για τη διετία 2013-2014 που υπολογίζεται από την τρόικα σε 2,1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει καλύψει μόνο το 40% των προαπαιτούμενων που θα πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι τα τέλη του μήνα.

Ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει τρίμηνη παράταση για να παρουσιάσει τον Σεπτέμβριο ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τι απολύσεις, την κινητικότητα και τους οργανισμούς, που είτε θα συγχωνευθούν, είτε θα κλείσουν. Μέχρι τα μέσα Ιουλίου θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία και για τα ακόλουθα θέματα:

# Κάλυψη δημοσιονομικού κενού: Υπολογίζεται σε περίπου 1 δισ. ευρώ για φέτος, υπό το βάρος των ελλειμμάτων κυρίως στον ΕΟΠΥΥ, με την κυβέρνηση πάντως να υποστηρίζει πως δεν θα απαιτηθεί η λήψη πρόσθετων μέτρων. Το κενό πρέπει να «κλείσει» στο καλό σενάριο με υποσχέσεις για μέτρα και στο «κακό» σενάριο πρόσθετα έσοδα από την εδώ και τώρα θέσπιση νέων μέτρων, κάτι που προς το παρόν φέρεται να θέλουν να αποφύγουν και οι δύο πλευρές, κυβέρνηση και δανειστές, κάθε μία για τους δικούς της λόγους.

# Αποκρατικοποιήσεις: Μετά τις εξελίξεις στη ΔΕΠΑ, ο φετινός στόχος για έσοδα 2,6 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις είναι στον αέρα, με την ελληνική πλευρά να επιδιώκει χρονική μετάθεση του στόχου για τα έσοδα από τη ΔΕΠΑ τον επόμενο χρόνο, με παράλληλη επίσπευση ορισμένων άλλων κινήσεων, με αναθεώρηση του προγράμματος.

Τα άλλα προαπαιτούμενα αφορούν μεταξύ άλλων στο πωλητήριο σε Τ.Τ. και Proton, καθώς και στη δρομολόγηση των φορονομοσχεδίων.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Αποφασισμένη να διώξει το ΔΝΤ από την Ελλάδα

Καθοριστικό για τη συνέχιση ή μη της συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα θα είναι το επόμενο τρίμηνο. Τα «μαχαίρια» ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και στο Βερολίνο αναμένεται ότι θα βγουν από τη θήκη στην αξιολόγηση του προσεχούς φθινοπώρου, αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές, η οποία θα κρίνει πολλά για το ελληνικό χρέος. Την ίδια στιγμή Eυρωπαίοι αναλυτές διακρίνουν την πρόθεση της Γερμανίας να οδηγήσει το ΔΝΤ στην έξοδο από το ελληνικό πρόγραμμα, ώστε να αποκρούσει τις πιέσεις που ασκεί για «κούρεμα» των δανείων της Eυρωζώνης προς την Ελλάδα.

Σε Βερολίνο και Φραγκφούρτη (έδρα της ΕΚΤ) πληθαίνουν οι φωνές που τάσσονται δημοσίως υπέρ της αποχώρησης του ΔΝΤ. Παράλληλα την έντονη δυσφορία τους για την «εμμονή», όπως λένε, της Κριστίν Λαγκάρντ για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους εκφράζουν κορυφαία στελέχη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Αντίθετα, προκρίνουν τη λύση της παράτασης των μνημονίων για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, αν χρειαστεί, ακόμη και έως το τέλος της δεκαετίας που διανύουμε…

Θα είναι τελικά η Ελλάδα η πρώτη χώρα της Ευρωζώνης που βρίσκεται σε μνημόνιο από την οποία θα αποχωρήσει το ΔΝΤ; Πολλά θα εξαρτηθούν από τις διαπραγματεύσεις της τρόικας στην Αθήνα και ακόμη περισσότερα από το πώς θα εξελιχθούν οι δύσκολες σχέσεις ανάμεσα στη γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και στην καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Σε κάθε περίπτωση, η γερμανική πλευρά –σύμφωνα με κοινοτικές πηγές– φέρεται αποφασισμένη να αντισταθεί μέχρι τέλους στην οποιαδήποτε διαγραφή δανείων που έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα. Αυτή η επιδίωξη συνδέεται, λένε οι ίδιες πηγές, με τις δηλώσεις που πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα κατά της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα