Οι μουσαφίρηδες της Κουμουνδούρου βλέπουν τον «Γολγοθά»

Θεωρώντας σχεδόν σίγουρη την ήττα στις επόμενες εθνικές εκλογές, οι περισσότεροι εκ των μεταγραφών του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνουν εκκλήσεις για συμπόρευση

Μπορεί το κλίμα να είναι έκρυθμο στον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της Προγραμματικής Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης που ξεκίνησε χθες με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Κατράκειο και ολοκληρώνεται αύριο, όμως αυτό που έχει κάνει τεράστια εντύπωση είναι η προσπάθεια που καταβάλλουν εδώ κι ένα δεκαήμερο όλοι οι μεταγραφέντες στον ΣΥΡΙΖΑ να πείσουν εαυτούς και αλλήλους, αλλά και όμορους πολιτικούς χώρους για την αναγκαιότητα της συμπόρευσης.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Όλοι όσοι έχουν μεταγραφεί είτε από το ΠΑΣΟΚ, είτε από τη ΔΗΜ.ΑΡ. έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως ακόμη και εάν αποφασίσει να αυτοκτονήσει πολιτικά η κυβέρνηση, και πάλι θα νικήσει στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Ο αέρας νίκης υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας δεν αλλάζει με τίποτα, ειδικά όσο το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο δεν έχει την παραμικρή ρωγμή, παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει δύο χρόνια από την ημέρα που η Νέα Δημοκρατία κέρδισε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις του 2019.

Έτσι, παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες ανθρώπους που βλέπουν τα πράγματα και από διαφορετική οπτική γωνία και όχι μέσω των ΣΥΡΙΖΑϊκών γυαλιών. Ο λόγος για τους Νίκο Μπίστη και Δημήτρη Χατζησωκράτη, οι οποίοι μέσω της αρθρογραφίας τους δεν κρύβουν το άγχος τους, ενώ είναι σαφέστατη η πρόσκληση να αφήσουν πίσω τους τις συμπεριφορές των ΣΥΡΙΖΑίων για να πειστούν στο ΚΙΝΑΛ και οι άλλοι της Κεντροαριστεράς ώστε να συμπορευθούν.

Από κοντά και ο Γιάννης Ραγκούσης, που ναι μεν είναι ένας γυρολόγος που τον ενδιαφέρει να βρίσκεται πάντα κοντά στον αρχηγό, αλλά κατανοεί κι αυτός ότι η υπόθεση εκλογές για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι χαμένη από χέρι. Και γι’ αυτό στην αρθογραφία του ο πρώην υπουργός τις εκκλήσεις του για συμπόρευση τις πασπαλίζει και με ολίγον νεοφιλελευθερισμό, κατηγορώντας τον Μητσοτάκη ως άκαρδο και σκληρό πρωθυπουργό. Και την ίδια ώρα που έγραφε αυτές τις αράδες ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδινε εντολή να προχωρήσουν όλες οι διαδικασίες για την ισότητα και τον σεβασμό στη διαφορετικότητα, υποδεχόμενος την αντιπροσωπεία των ΛΟΑΤΚΙ.

Οπότε όλοι σε αυτή την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη πηγαίνουν μαγκωμένοι. Οι προεδρικοί επιθυμούν να τους ακολουθήσουν στη στροφή προς τη Σοσιαλδημοκρατία δίχως αντιρρήσεις. Οι της εσωκομματικής αντιπολίτευσης ισχυρίζονται πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανάγκη την ιδεολογική καθαρότητα και σε κάθε ευκαιρία ο ένας τραβάει το μαχαίρι στον άλλο. Εάν σε όλα αυτά προσθέσεις και τις κρυφές ματιές και τα μηνύματα προς τους αντιεμβολιαστές και λοιπούς ψεκασμένους, τότε ο καθένας μπορεί να κατανοήσει για ποιον λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιεί τέτοιες χαμηλές δημοσκοπικές πτήσεις. Εάν μάλιστα το ΚΙΝΑΛ αλλάξει ηγεσία, ολοένα και περισσότεροι βλέπουν πως επιστροφή στις παλιές καλές εποχές (για τη χώρα πρωτίστως) των μονοψήφιων ποσοστών είναι πολύ κοντά.

Είναι ίσως το μοναδικό κόμμα που χαϊδεύει τον Πολάκη, ο οποίος με τη σειρά του δικαιώνει όλους τους ψεκασμένους. Για να κατανοήσει κάποιος τη διαφορά, αρκεί να ρίξει μία ματιά στο συνέδριο του ΚΚΕ που ολοκληρώθηκε την προηγούμενη Κυριακή. Το 42,06% των συνέδρων είχαν εμβολιαστεί πλήρως και το 50,7% έχουν κάνει την πρώτη δόση. Το υπόλοιπο 7,24% έχει προγραμματίσει την πρώτη δόση, ή έχει νοσήσει. Για να μετάσχει κάποιος στα πολιτικά όργανα του κόμματος (Κεντρική Επιτροπή και Πολιτικό Συμβούλιο) έπρεπε να έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του. Τουναντίον, στον ΣΥΡΙΖΑ οι μισοί συμφωνούν με τον Πολάκη ελπίζοντας στην καταστροφή της χώρας μπας και επιστρέψουν στην εξουσία.

Αγωνιώδεις είναι οι προσπαθειες του Νίκου Μπίστη να “ψήσει” το ΚΙΝΑΛ να συμπορευθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ

 Νέο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης

Στο μεταξύ ο Αλέξης Τσίπρας και οι συν αυτώ νοστάλγησαν τις χρυσές εποχές, όταν έφτασαν στον κολοφώνα της δόξας τους λέγοντας τερατώδη ψέματα. Μιλάμε για το περιβόητο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, το οποίο φυσικά ποτέ δεν εφαρμόστηκε. Και δεν μπορούσε να εφαρμοστεί, διότι όπως είχε πει και ο Γιάνης Βαρουφάκης ήταν ένα πρόγραμμα, το οποίο ήταν του αέρα δίχως καμία κοστολόγηση. Βέβαια και μετά το 3ο μνημόνιο ο Αλέξης Τσίπρας είχε παρουσιάσει το «Θεσσαλονίκη 2», το οποίο και αυτό πήγε άπατο, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πρωθυπουργός.

Τώρα ήρθε το πρόγραμμα «Θεσσαλονίκη 3», το οποίο παρουσιάστηκε στο Θέατρο των Λιπασμάτων Δραπετσώνας και για μία ακόμη φορά ο Αλέξης Τσίπρας ξεπέρασε τον εαυτό του στο παραμύθι. Τα ρεκόρ του πλέον είναι άπιαστα και τείνει να γίνει μύθος. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφού στη μητέρα των μαχών –τις διαδηλώσεις κατά του εργασιαακού– απέτυχε οικτρά, άλλαξε level. Υποσχέθηκε αύξηση κατωτέρου μισθού με μείωση του χρόνου εργασίας. Θυμίζοντας την ατάκα του αείμνηστου Μίμη Φωτόπουλου, «και ύστερα θα κάααααθεσαι». Και φυσικά όλα αυτά τα εύηχα δεν προκάλεσαν κύματα ενθουσιασμού μεταξύ των εργαζομένων. Αφενός μεν διότι όσοι δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα γνωρίζουν τις ακριβώς συμβαίνει, αφετέρου δε επειδή αυτή η πρόταση αποκλείεται να περάσει από την Ε.Ε. Διότι είναι άλλο οι καλές εργασιακές συνθήκες και οι αξιοπρεπείς μισθοί, αλλά είναι διαφορετικό να κάθεσαι και να πληρώνεσαι.

Ακόμη και ο τρόπος που θα χρηματοδοτηθεί πιλοτικά το νέο παραμύθι του Τσίπρα μπάζει από παντού. Η καθιέρωση του 35ώρου αρχικά πιλοτικά σε συγκεκριμένους κλάδους μπορεί κατά τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να αποτελέσει ισχυρή αναπτυξιακή πρόταση και να υποστηριχθεί από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λέει την αλήθεια, καθώς στην πανευρωπαϊκή συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης δεν υφίσταται τέτοια πρόβλεψη και τα κονδύλια θα κατευθυνθούν σε συγκεκριμένες δράσεις.

 «Κάν’ το όπως ο Αντρέας στο Πεντελικό…»

Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη που ολοκληρώνεται αύριο σίγουρα δεν θα αποτελέσει τη λύση στην εσωτερική φαγωμάρα. Και αυτό διότι με τη στροφή στην Αριστερή Σοσιαλδημοκρατία που πρότεινε ο κ. Τσίπρας (τι παραμύθι σκέφθηκε ο άνθρωπος!) δεν αρέσει στην πολύ ισχυρή εσωκομματική αντιπολίτευση, η οποία επιμένει στην καθαρότητα του χώρου λέγοντας κάτι πολύ σωστό. Ότι «οι μεταγραφέντες από τα άλλα κόμματα να ενταχθούν στην ιδεολογία μας και στις θέσεις μας, και όχι εμείς να μεταφερθούμε στις δικές τους συνήθειες».

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι παρασκηνιακά ο Αλέξης Τσίπρας αντέγραψε τον Ανδρέα Παπανδρέου και το Πεντελικό. Δηλαδή, ενημέρωσε τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης ότι θα πράξει ό,τι ακριβώς ο Ανδρέας Παπανδρέου τον Οκτώβριο του 1990. Τότε ο Ανδρέας είχε αποφασίσει να προτείνει για γραμματέα του κόμματος τον Άκη Τσοχατζόπουλο, αλλά αντέδρασαν ανοικτά οι Γεννηματάς, Σημίτης, Λαλιώτης και άλλα στελέχη.

Την παραμονή της συνεδρίασης της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ που θα γίνονταν στο Πεντελικό, ο Ανδρέας μέσω του Αντώνη Λιβάνη ενημέρωσε τον Γιώργο Γεννηματά ότι, αν δεν περάσει η πρόταση για τον Άκη, θα παραιτηθεί και την ίδια ημέρα θα ανακοινώσει την ίδρυση νέου κόμματος. Έτσι ο Ανδρέας πέτυχε να περάσει η πρότασή του για τον Τσοχατζόπουλο, αλλά δεν έκαμψε το εσωτερικό μέτωπο.

Ήδη αρκετοί –προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ– ζητούν από τον Τσίπρα να πράξει τα ίδια. Δηλαδή να απειλήσει ότι θα παραιτηθεί από πρόεδρος και θα ιδρύσει νέο κόμμα της κεντροαριστεράς. Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας στους συνομιλητές του τα τελευταία 24ωρα έλεγε πόσο όμορφα ένιωσε από τον τρόπο που τον υποδέχθηκαν οι Ευρωπαίοι Σοσιαλδημοκράτες.

Σε άρθρο του ο Δημήτρης Χατζησωκράτης επί της ουσίας παραδέχεται ότι είναι απίθανο να ομιλούν στον ΣΥΡΙΖΑ για νίκη στις επόεμενες εθνικές εκλογές

 

Στα άκρα

Η αλήθεια πάντως είναι ότι με βάση και τι έγινε στην τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, εάν ο Τσίπρας παραιτηθεί και ιδρύσει άλλον πολιτικό φορέα, ίσως να λυτρωθούν όλοι. Και αυτοί που θέλουν να… πετάξουν προς τη Σοσιαλδημοκρατία, και αυτοί που επιθυμούν την παραμονή στη σκληρή αριστερή ιδεολογία.

Έτσι κι αλλιώς, στο Πολιτικό Συμβούλιο έφθασαν στο σημείο να αναφέρουν και τη λέξη «διάσπαση» και τα παράγωγά της. Κι εκεί φάνηκαν οι διαφορές των δύο πλευρών. Από τη μία οι προεδρικοί ήθελαν να υπερψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ την αποζημίωση της Fraport, και από την άλλη οι της εσωκομματικής αντιπολίτευσης όχι μόνο να την καταψηφίσουν, αλλά και να την καταγγείλουν.

Στον έντονο διάλογο που ακολούθησε αντέδρασε έντονα και ο ίδιος ο Τσίπρας, κάνοντας ένα βήμα πίσω, αντιπροτείνοντας ο ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει λευκό στη Βουλή για την αποζημίωση της Fraport. Όμως ο Νίκος Φίλης φέρεται να επέμεινε, λέγοντας ότι «το λευκό έχει στοιχεία αναξιοπιστίας ως πολιτική στάση», οξύνοντας ακόμη περισσότερο τα πνεύματα. Φανερά εκνευρισμένος ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να είπε προς τους διαφωνούντες: «Έρχεστε εδώ προσυνεννοημένοι να θίγετε προβλήματα», ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες έκανε λόγο για διασπαστικές κινήσεις, ενώ φέρεται να είπε «δεν σωζόμαστε με τίποτε».

Τότε, ο Νίκος Βούτσης σηκώθηκε όρθιος, αντιδρώντας στις παρατηρήσεις του Αλέξη Τσίπρα, και αποχώρησε από τη σύσκεψη του Πολιτικού Συμβουλίου, καταγγέλλοντας απαράδεκτες συμπεριφορές. Τα πνεύματα οξύνθηκαν περισσότερο και ο Νίκος Φίλης κάλεσε τον πρώην πρωθυπουργό να ανακαλέσει και να πάρει πίσω όσα είπε για τα στελέχη της λεγόμενης εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα