Οι μπλε φάκελοι θα κρίνουν τον ανασχηματισμό

Στην τελευταία διαδικτυακή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντί δώρων στους υπουργούς τους είπε να ελέγξουν τα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία τους, καθώς τους είχε ήδη αποσταλεί ένας φάκελος για τις υποχρεώσεις τους το 2021.

Του Μ.Κ.

Με βάση αυτές τις υποχρεώσεις, το επιτελικό κράτος και συγκεκριμένα ο Άκης Σκέρτσος θα ενημερώνει το γνωστό Εxcel. Το «Ενοποιημένο Κυβερνητικό Σχέδιο» για το 2021 είναι ένα πολυσέλιδο και αναλυτικό κείμενο, που παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο από το Επιτελικό κράτος. Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος ενημέρωσαν αναλυτικά στο Υπουργικό Συμβούλιο για το τι περιλαμβάνει ο πολυσέλιδος φάκελος που τους στάλθηκε ψηφιοποιημένος. Επί της ουσίας, ήταν ο αντίστοιχος «μπλε φάκελος του 2020».

Στο Μαξίμου όλοι οι συνεργάτες του πρωθυπουργού είναι κατηγορηματικοί, ότι εάν δεν υπήρχε αυτός ο «μπλε φάκελος» δεν θα είχε αντέξει η χώρα από την πανδημία, η οποία έτσι κι αλλιώς δημιούργησε τεράστια προβλήματα σε κοινωνία και οικονομία. Κι εξηγούν πως ακόμη και η αναπροσαρμογή που χρειάστηκε στα νέα δεδομένα είχαν σαν βάση τον αρχικό σχεδιασμό. Κι όπως μας έλεγε στέλεχος του Μαξίμου, «ο αρχικός προγραμματισμός με όλες τις απαιτούμενες αλλαγές σε μεγάλο βαθμό εκπληρώθηκε».

Ο νέος «μπλε φάκελος του 2021» που δόθηκε στους υπουργούς έχει ως κωδικό το «επιστροφή στην κανονικότητα». Και μέσα περιγράφονται οι στόχοι και ο οδικός άξονας με τις προτεραιότητες για το κάθε υπουργείο. Εκεί καταγράφεται η εντολή του πρωθυπουργού για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, σε συνδυασμό με την ανάταξη της οικονομίας που στηρίζεται εν πολλοίς στα κονδύλια που θα εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και τις άλλες πηγές χρηματοδότησης από την Κομισιόν. Κι όπως εξηγήθηκε στους υπουργούς από τους δύο εισηγητές (ΓεραπετρίτηςΣκέρτσος), «η βασική στόχευση της κυβερνητικής πολιτικής είναι να αλλάξει ριζικά το μοντέλο της εθνικής οικονομίας, να γίνει πιο καινοτόμο, πιο εξωστρεφές και αναπτυξιακό, να περιοριστεί το παραγωγικό κενό στην ελληνική οικονομία και να αυξηθεί το επίπεδο επενδύσεων ως ποσοστό του ΑΕΠ, να δημιουργηθούν πολλές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, να συνδεθεί η προστασία της κοινωνίας με το άνοιγμα της Ελλάδας στο μέλλον». Παράλληλα, ο προγραμματισμός κάθε υπουργείου συνοδεύεται από ένα αναλυτικό επιχειρησιακό σχέδιο στο οποίο περιγράφονται οι στόχοι, οι δράσεις και τα έργα, τα βασικά οικονομικά μεγέθη κάθε υπουργείου, τα ζητήματα ανθρώπινου δυναμικού καθώς και αναλυτικά χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση των δεσμεύσεών του.

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται όλοι αναμένοντας τις αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον ανασχηματισμό

Και ο ανασχηματισμός

Το ερωτηματικό βέβαια παραμένει. Εντάξει, οι υπουργοί έλαβαν ψηφιοποιημένο τον «μπλε φάκελο 2021» με τις προτεραιότητες του κάθε υπουργείου, αλλά το ερωτηματικό που μένει είναι κατά πόσο θα παραμείνουν τα ίδια πρόσωπα για να υλοποιήσουν τις εντολές Μητσοτάκη, σε ό,τι αφορά το κυβερνητικό πρόγραμμα.

Οι πληροφορίες διίστανται. Κάποιοι τον αναμένουν πολύ σύντομα, κάποιοι αργότερα, κάποιοι κάνουν λόγο για δομικό ανασχηματισμό, άλλοι μιλούν για διορθωτικές αλλαγές. Ορισμένοι προβλέπουν πως θα συνεχιστεί το άνοιγμα προς την κεντροαριστερά, ενώ άλλοι υποστηρίζουν πως ήρθε η ώρα να επιβραβεύσει ο πρωθυπουργός την Κοινοβουλευτική του Ομάδα.

Πάντως, όλα δείχνουν πως έχουμε εισέλθει στη λεωφόρο του ανασχηματισμού. Και το λέμε αυτό, διότι ήδη την προηγούμενη Κυριακή σε εφημερίδα που το Μαξίμου επιλέγει να περνάει εκεί τα πρώτα μηνύματα για τις προθέσεις του και να καταγράψει τις πρώτες αντιδράσεις. Διότι ας μη λησμονούμε ότι μπορεί αυτό τον καιρό ο Κυριάκος Μητσοτάκης να κάνει one man show, καθώς δεν υπάρχει αντιπολίτευση, εν τούτοις ήδη καταγράφεται κάποια κόπωση των πολιτών από την παρατεταμένη καραντίνα, αγωνία για το μέλλον και σε πολλές περιπτώσεις και θυμός για κυβερνητικές αστοχίες.

Ένα άλλο θέμα συζήτησης στην κοινοβουλευτική ομάδα είναι το πότε θα προχωρήσει στον ανασχηματισμό ο πρωθυπουργός. Κάποιοι από τους συνεργάτες του ισχυρίζονται ότι πρέπει να γίνουν εντός του Ιανουαρίου, διότι έτσι θα στείλει ένα μήνυμα στην κοινωνία για επανεκκίνηση της κυβέρνησης στο κατώφλι της νέας εποχής. Όμως υπάρχει και ο αντίλογος, πως δεν είναι δυνατόν την ώρα της μάχης να αλλάζεις του στρατηγούς.  Μάλιστα, οι υποστηρικτές τού «να μην γίνουν αλλαγές» επιχειρηματολογούν πως τώρα που ξεκίνησε η επιχείρηση εμβολιασμών τα πράγματα δεν είναι απλά. Και αυτό διότι όσο τρέχει η πιο σύνθετη και απαιτητική υγειονομική επιχείρηση που έχει κληθεί ποτέ να φέρει εις πέρας το ελληνικό κράτος, δεν γίνεται να υπάρχουν ανακατατάξεις στο Υπουργικό Συμβούλιο. Εξάλλου, λένε, στην επιχείρηση των εμβολιασμών εμπλέκονται μια σειρά από υπουργεία.

 

Μελετά τις επιδόσεις

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η λίστα Σκέρτσου με τις υποχρεώσεις των υπουργών και την απόδοσή τους έχει περάσει στον προσωπικό φορητό υπολογιστή του πρωθυπουργού. Εκεί στον σκληρό δίσκο εκτός από την απόδοση των υπουργών για το 2020, υπάρχει και η αντίστοιχη βαθμολόγηση για το εξάμηνο Ιούλιος-Δεκέμβριος 2019. Και με βάση αυτά τα αρχεία ο πρωθυπουργός αξιολογεί πρόσωπα και καταστάσεις. «Όσοι υποστηρίζουν πως ο πρωθυπουργός σκέφτεται και τις πιθανές κομματικές ισορροπίες, κάνουν λάθος», ισχυρίζεται στενός του συνεργάτης. Μάλιστα, ο ίδιος –που τυγχάνει και συνομιλητής του πρωθυπουργού– μας έλεγε πως «ο κ. Μητσοτάκης έχει αποφασίσει τις παρεμβάσεις που χρειάζεται να γίνουν. Το κυριότερο κριτήριό του για την επιλογή των προσώπων είναι ποιος μπορεί να κάνει τη δουλειά».

Σίγουρα σε αυτόν ανασχηματισμό θα υπάρξουν και αποχωρήσεις. Οι γνωρίζοντες όταν τους ρωτάς εάν αυτές θα είναι ηχηρές, απλά χαμογελούν αινιγματικά αρνούμενοι να πουν το οτιδήποτε. Όσο για το ποιοι θεωρούνται προς αξιοποίηση, μάλλον καλό είναι να ετοιμάζουν κοστούμι βουλευτές που βρίσκονται, είτε κοντά στην ηλικία του πρωθυπουργού, είτε και μικρότεροι και δεν είναι απαραίτητο να έχουν καταγράψει χιλιόμετρα είτε στο κομματικό γίγνεσθαι, είτε στο κοινοβουλευτικό πεδίο. Τουναντίον είναι γνωστή η προτίμηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στους ανθρώπους της αγοράς και της καθημερινής παραγωγής. Οπότε αναλυτές κάνουν λόγο για αξιοποίηση «μητσοτακικών» νέων βουλευτών και ίσως κάποιων άλλων που έχουν περάσει στο παρελθόν από άλλα «στρατόπεδα», όπως για παράδειγμα ο Θοδωρής Ρουσσόπουλος (ήταν το Νο2 της κυβέρνησης Καραμανλή μέχρι να σκάσει το Βατοπέδι).

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα