Οι νέοι εχθροί (από τα παλιά) του Μαξίμου

Ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια το μεγαλύτερο όπλο των περισσοτέρων κυβερνήσεων της μεταπολίτευσης. Οπότε δεν είναι είδηση το ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ χρησιμοποιεί κατά κόρον αυτό το όπλο, ειδικά πριν λάβει επώδυνα περιοριστικά μέτρα.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Σε αυτό το πλαίσιο –του αποπροσανατολισμού– λένε κάποιοι ότι κινείται η αιφνιδιαστική πρόταση για εξεταστική επιτροπή για μίζες στα εξοπλιστικά για την περίοδο του Γιάννου Παπαντωνίου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Με τη συγκεκριμένη εξεταστική στο Μαξίμου εκτιμούν  πως χτυπούν τόσο τον «ενοχλητικό» Γιάννη Στουρνάρα, όσο και τον τηλεοπτικά επανεμφανισθέντα Κώστα Σημίτη.

Ο πρώην πρωθυπουργός και ο κεντρικός τραπεζίτης είναι οι δύο νέοι εχθροί που ανακάλυψαν στο Μαξίμου. Αφενός για να περάσουν οι δύσκολες ψηφοφορίες της β΄ αξιολόγησης, αφετέρου για να πλήξουν τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς, που προσπαθεί να ανασυνταχθεί. Έτσι, εκτιμούν στο Μαξίμου ότι με τις επιθέσεις προς Σημίτη – Στουρνάρα θα αναχαιτίσουν τη διαρροή ψηφοφόρων. Εξάλλου, ήδη τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (όποια έχουν θάρρος) σε επαφές τους με τον κόσμο κάνουν λόγο ότι παλεύουν με τη διαφθορά και τη διαπλοκή που ανδρώθηκε επί των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση για να ξεπεράσει τις δυσκολίες των διαπραγματεύσεων έχει επιτεθεί ακόμη και σε επίπεδο κορυφής (Τσίπρας από του βήματος της Βουλής) στον Κ. Σημίτη. Επίσης, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος έχει απαντήσει στις προειδοποιήσεις Στουρνάρα με εκφράσεις όπως «θεσμικοί παράγοντες που πολιτικολογούν», ενώ τον κάλεσε να δει τα πράγματα «με καθαρό βλέμμα». Ο Δ. Τζανακόπουλος, όμως, ασχολήθηκε και με τη συνέντευξη Σημίτη τονίζοντας πως «ο κ. Σημίτης είναι ο τελευταίος που θα μπορούσε να προτείνει λύσεις, γιατί είναι ένας από τους βασικούς υπεύθυνους της κρίσης και ένας από τους αρχιτέκτονες της καταστροφής που συντελέστηκε έως το 2009».

Πλέον όλοι έχουν πειστεί ότι η επίθεση του Μαξίμου κατά του Κ. Σημίτη να σχετίζεται με αυτή κατά του Γ. Στουρνάρα, λόγω της σχέσης που είχαν στο παρελθόν, αλλά και της ταύτισης απόψεων του πρώην πρωθυπουργού και του διοικητή της ΤτΕ για την οικονομία. Επίσης, ας μη λησμονούμε και το δείπνο στο σπίτι του Κοντογιαννόπουλου πριν από μερικούς μήνες με τη συμμετοχή του πρώην πρωθυπουργού, αλλά και του κεντρικού τραπεζίτη, όπου ζητήθηκε από τον τελευταίο να ηγηθεί ενός νέου σχήματος της ενιαίας κεντροαριστεράς.

Σε όλο αυτό το σκηνικό «πολέμου» που έχει στήσει το Μαξίμου για να απορροφήσει τους κραδασμούς από τα μέτρα, αλλά και την πώληση της ΔΕΗ φαίνεται ότι επέλεξε δύσκολους αντιπάλους. Κι αυτό διότι αφενός μεν ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης έχει την αμέριστη συμπαράσταση του Μάριο Ντράγκι και της Φρανκφούρτης, ενώ  ο Κ. Σημίτης απέστειλε μηνύματα με πολλούς αποδέκτες στην τηλεοπτική του συνέντευξη, την πρώτη μετά από 13 χρόνια.

Η επίθεση
Το πρόβλημα για τον Αλ. Τσίπρα είναι ότι ο Κ. Σημίτης στη συνέντευξή του επανέλαβε τα αυτονόητα, κάτι για τα οποία έχουν πειστεί οι περισσότεροι των πολιτών. Για παράδειγμα, ότι η κυβέρνηση κινείται χωρίς σχέδιο, χωρίς στρατηγική, χωρίς αντίληψη του περιβάλλοντος χώρου και, αντί να αντιμετωπίζει τα προβλήματα της χώρας, παράγει εν κενώ ιδεολογία για να φανατίζεται ο κομματικός στρατός. Ο πρώην πρωθυπουργός θύμισε στους τηλεθεατές ότι επί ημερών του η χώρα εισήλθε στο ευρώ, επισημαίνοντας πως εκτός ευρωζώνης θα επέλθει η καταστροφή. Θύμισε την είσοδο της Κύπρου στην Ε.Ε. κι επίσης ότι η χώρα απέκτησε αξιοπιστία έναντι των εταίρων της.

Τα λάθη του βέβαια ο κ. Σημίτης δεν τα παραδέχθηκε, όπως συνήθως συμβαίνει με τους πρώην. Όπως ότι δεν μπόρεσε να συγκρατήσει το κομματικό παρακράτος, ενώ δεν τόλμησε να επιμείνει στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση του Τάσου Γιαννίτση, κάτι που είναι πολύ πιθανό να άλλαζε την πορεία της χώρας.

Το σημαντικότερο σε ό,τι αφορά τις ισορροπίες που κρατά το Μαξίμου με τους «καραμανλικούς» ήταν τα έγγραφα της Eurostat για τις ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή που τον διαδέχθηκε, τόσο για την εγγραφή των στρατιωτικών δαπανών στον προϋπολογισμό, όσο και για τα ελλείμματα και την αύξηση του χρέους. Όντως αυτό ήταν μία γροθιά στο μαλακό υπογάστριο του Μαξίμου, το οποίο έκανε την ανάγκη φιλοτιμία μέσω Τζανακόπουλου να βάλει στον κάδρο των ευθυνών για πρώτη φορά και την κυβέρνηση Καραμανλή.

Τον φοβίζει (και αυτόν…) το ατύχημα
«Χρειάζεται μία πλειοψηφία στη Βουλή, η οποία να έχει τη δύναμη και την ικανότητα να πάρει τις αποφάσεις. Σήμερα δεν υπάρχει αυτό», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός εκτιμώντας ότι η χώρα βρίσκεται σε μία έκτακτη κατάσταση και χρειάζεται «μία λύση με προσφυγή στις εκλογές». Για το εάν φοβάται έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ανέφερε ότι «σχέδιο δεν πιστεύω να υπάρχει». «Φοβάμαι το ατύχημα. Φοβάμαι τον τρόπο που γίνεται η διαπραγμάτευση. Η διαπραγμάτευση γίνεται επί μήνες. Οι αξιολογήσεις δεν γίνονται. Και δεν υπάρχει άνθρωπος στην Ευρώπη και στην Ελλάδα που να μη λέει ότι όσο καθυστερούν οι αξιολογήσεις τόσο χειρότερα γίνονται τα πράγματα», πρόσθεσε.

Για το θέμα του χρέους, είπε ότι «όλα έχουν ρυθμιστεί από το τρίτο μνημόνιο. Όταν λοιπόν η ελληνική κυβέρνηση λέει θέλω να διαπραγματευτώ αυτά που έχω συμφωνήσει το ’18, πριν, ή κοροϊδεύει τον κόσμο ή δεν αντιλαμβάνεται πώς έχει η κατάσταση.  Είναι μία παραπλάνηση του κοινού αυτή».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα