Οι νέοι υποψήφιοι αντίδοτο στο φάντασμα Άκη

Αλλαγή πλεύσης από το ΠΑΣΟΚ που βλέπει τις εκλογές για τις 28 Μαΐου και όχι τον Απρίλιο που όλοι εκτιμούν

Το τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου αναμένεται να ανακοινωθούν από το ΠΑΣΟΚ η συντριπτική πλειοψηφία των υποψηφίων βουλευτών για τις εθνικές εκλογές σε όλες τις εκλογικές περιφέρεις της χώρας. Η ανακοίνωση θα γίνει σε ειδική εκδήλωση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, όπου θα προηγηθεί και πολιτική ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη, όπου θα αναφερθεί και στην προεκλογική τακτική του κόμματος.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Η συνεδρίαση- εκδήλωση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη θα διεξαχθεί είτε την Κυριακή 22 Ιανουαρίου, είτε την Κυριακή 29 Ιανουαρίου. Ήδη ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Σαλαγιάννης, και ο γραμματέας του κόμματος, Ανδρέας Σπυρόπουλος, αναζητούν χώρο για την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, καθώς θέλουν να ξεφύγουν από την συνηθισμένη αίθουσα ξενοδοχείου και να έχει ένα πιο ιδιαίτερο συμβολισμό.

Στην πανηγυρικού χαρακτήρα συνεδρίαση, η επιτροπή ψηφοδελτίων υπό τον Βαγγέλη Αργύρη, θα παρουσιάσει ένα σημαντικό ποσοστό (περίπου 70-80%) από τους υποψήφιους σε όλη τη χώρα. Ως είθισται φυσικά, τις «εκπλήξεις» και τα λαμπερά ονόματα, καθώς και το ψηφοδέλτιο Επικρατείας θα τα παρουσιάσει σε χρόνο πιο κοντά στις εκλογές. Η κατανομή των εδρών με βάση τη νέα απογραφή ξεκαθάρισε το τοπίο και στο ΠΑΣΟΚ αναμένουν να κάνουν εκπλήξεις σε μια σειρά από περιφέρειες (Β’ Πειραιά, Εύβοια, Λέσβο, νότια Αθήνα κ.α).

«Σημαντικό δεν είναι το πόσοι αλλά το ποιοι» έλεγαν με νόημα στενοί συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη εξηγώντας ότι το ζήτημα είναι οι υποψήφιοι θα πληρούν όλα τα κριτήρια που θέτει η ηγεσία του Κινήματος για να μην βρεθεί… προ εκπλήξεων. «Θέλουμε υποψήφιους με καθαρή στάση, άποψη και δυναμική στην κοινωνία» έλεγε άλλο κομματικό στέλεχος περιγράφοντας τα προαπαιτούμενα.

Άλλες ημερομηνίες

Στο μεταξύ στην Χαριλάου Τρικούπη δεν είναι και τόσο σίγουροι, όπως λένε και στις εσωκομματικές συσκέψεις, ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν πριν από το Πάσχα και συγκεκριμένα στις 9 Απριλίου. Τουναντίον στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη στιγμή που αυξάνει τον βασικό μισθό από την 1η Απριλίου θα περιμένει να υπάρχει και απόδοση αυτής της απόφασης». Οπότε βλέπουν ως πιθανότερη ημερομηνία των πρώτων εκλογών στις 28 Μαΐου. Και το στηρίζουν ότι έτσι και το Πάσχα, όπου είναι βέβαιο ότι θα δοθούν νέες ενισχύσεις και να πάει προς το καλοκαίρι, εκεί όπου έχοντας ξεκινήσει η τουριστική περίοδος, πολλοί εκ των νέων που εργάζονται στον τουρισμό να απέχουν των εκλογών. Όπως μας έλεγε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ «στις νεαρές ηλικίες η Νέα Δημοκρατία υστερεί και θα κάνει τα πάντα για να αποφύγει δυσάρεστες εκπλήξεις». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των στελεχών του ΠΑΣΟΚ οι δεύτερες εκλογές θα γίνουν στις 2 Ιουλίου.

Αν τελικά ισχύσει αυτή η πρόβλεψη, τότε το ΠΑΣΟΚ θα έχει ακόμη περισσότερο χρόνο να επικοινωνήσει το πρόγραμμα του και τις θέσεις του. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι και τώρα κάθονται και περιμένουν. Τουναντίον όλοι είναι στους δρόμους με διαρκείς επισκέψεις σε όλη την Ελλάδα. Έτσι τις προηγούμενες ημέρες ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Σπυρόπουλος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος στα Χανιά, ενώ ακολουθούν κι άλλες εξορμήσεις.

Τη μάχη στα κανάλια και στα ραδιόφωνα, δίνουν καθημερινά επίσης εκτός των προαναφερθέντων, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος, ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού, Παναγιώτης Δουδωνής, ενώ αναμένεται να αξιοποιηθούν και άλλα στελέχη που θα «αντέχουν την πίεση» του μακρού προεκλογικού αγώνα. Είναι αξιοσημείωτο ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες υπήρξε κοινή γραμμή από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ γεγονός που προκάλεσε ικανοποίηση μετά από ορισμένα παρατράγουδα του τελευταίου διαστήματος.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επίσης δραστηριοποιείται ενεργά με καίριες παρεμβάσεις σε στοχευμένα μείζονα ζητήματα. Από την επίσκεψη στο νοσοκομείο Παίδων στην Πεντέλη που μίλησε για τις ελλείψεις στα φάρμακα, ως τη συνάντηση με καλλιτέχνες για τα πτυχία τους. Την Τετάρτη πήγε στο μουσείο της Ακρόπολης όπου αναφέρθηκε στα Γλυπτά του Παρθενώνα καλώντας την βρετανική κυβέρνηση να τα επιστρέψει, αλλά και στο θέμα των υποκλοπών με αφορμή την γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου.

Το φάντασμα Άκη

Είναι γνωστό τοις πάσι, ότι στο ΠΑΣΟΚ περιμένουν με αγωνία και τις επόμενες δημοσκοπήσεις για να δουν πόσο έχει επηρεάσει η υπόθεση Καϊλή. Εάν δηλαδή έχει πέσει η σκόνη και εάν οι ψηφοφόροι έχουν βγάλει από το κάδρο των ευθυνών το κόμμα.

Το Qatargate και η φερόμενη εμπλοκή της Εύας Καϊλή θύμισε στα πιο έμπειρα στελέχη του κόμματος εκείνη την ανοιξιάτικη μέρα του 2012, όταν ο Άκης Τσοχατζόπουλος έμπαινε, σε ζωντανή μετάδοση, στο αυτοκίνητο της Ασφάλειας για την περιπέτεια που θα στιγμάτιζε όχι μόνο τον ίδιο, αλλά και το κόμμα του – παρότι είχε φροντίσει να τον διαγράψει πέντε χρόνια νωρίτερα και να ψηφίσει τον νόμο με βάση τον οποίο ο πρώην υπουργός τελικά μπήκε στη φυλακή. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2012 σε όλες τις δημοσκοπήσεις το ΠΑΣΟΚ ερχόταν δεύτερο, όμως και λόγω του Άκη τελικά κατέληξε τρίτο στις εκλογές και του Μαΐου του Ιουνίου.

Όσοι φοβούνται την ταύτιση της ατομικής ευθύνης με τη συλλογική φοβούνται περισσότερο τον συνειρμό μιας κληρονομιάς διαφθοράς, παρότι το κόμμα έχει εξελιχθεί πολύ τα τελευταία δέκα χρόνια και έχει ανανεώσει το πολιτικό του προσωπικό. Αν και σε εθνικό επίπεδο οι αιχμές προς το ΠΑΣΟΚ ήταν λίγες, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ήταν αυτό που επίσημα μίλησε για σκάνδαλο που δεν είναι ευρωπαϊκό, αλλά σοσιαλδημοκρατικό, καθώς όλα τα αρχικώς εμπλεκόμενα πρόσωπα προέρχονταν από την ίδια ιδεολογική και κομματική οικογένεια.

Στην Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν πως τουλάχιστον όσον αφορά την υπόθεση Καϊλή, οι απώλειες που διαφαίνονται μέσω των δημοσκοπήσεων για το κόμμα θα είναι προσωρινές – από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τίποτα δεν θυμίζει το 2012 και την ατμόσφαιρα που υπήρχε απέναντι στο ΠΑΣΟΚ τότε, όταν συμμετείχε σε μια κυβέρνηση που εφάρμοζε πολιτικές λιτότητας.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα