Οι Ουκρανοί αντιμέτωποι με την έλλειψη στέγης και τον κίνδυνο ασθενειών λόγω των πλημμυρών

Με τα παιδιά στους ώμους τους, τα ζώα στα χέρια τους και τα πράγματα τους σε πλαστικές σακούλες, εγκαταλείπουν οι κάτοικοι

Οι Ουκρανοί εγκατέλειψαν τις οικίες τους που πλημμύρησαν την Τρίτη (6/6), μετά το ρήγμα που προκλήθηκε στο υδροηλεκτρικό φράγμα Νόβα-Καχόβκα, με Μόσχα και Κίεβο να αλληλοκατηγορούνται για την καταστροφή του.

Οι κάτοικοι των γύρω περιοχών περνούσαν μέσα από τους πλημμυρισμένους δρόμους με τα παιδιά τους στους ώμους τους, τα ζώα στα χέρια τους και τα πράγματα τους σε πλαστικές σακούλες για να μην βραχούν, ενώ οι διασώστες χρησιμοποιούσαν βάρκες για να ψάξουν σε περιοχές όπου τα νερά είχαν υψηλή στάθμη.

Το Κίεβο τόνισε ότι οι πλημμύρες από την καταστροφή του φράγματος θα αφήσουν, χωρίς σπίτι και πόσιμο νερό εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, ενώ είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να εμφανιστούν αρρώστιες. Παράλληλα από το ρήγμα θα πλημμυρίσουν δεκάδες χιλιάδες εκτάρια γεωργικής γης και θα μετατραπούν τουλάχιστον 5.000.000 στρέμματα, που στερούνται άρδευσης, σε ερήμους, όπως αναφέρει το Reuters.

 

 

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του ότι είναι αδύνατο να προβλεφθεί πόσοι άνθρωποι θα πεθάνουν στις κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές εξαιτίας των πλημμυρών, ζητώντας μια «σαφή και ταχεία αντίδραση από τον κόσμο» για τη στήριξη των θυμάτων.

«Η κατάσταση στα κατεχόμενα τμήματα της περιοχής της Χερσώνας είναι απολύτως καταστροφική. Οι κατακτητές απλά εγκαταλείπουν τους ανθρώπους σε τρομακτικές συνθήκες. Χωρίς βοήθεια, χωρίς νερό, που έχουν μείνει στις στέγες των σπιτιών σε βυθισμένες κοινότητες», τόνισε ο Ζελένσκι.

Επισκεπτόμενος την πόλη της Χερσώνας στην κάτω πλευρά του φράγματος, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ολεξάντρ Κουμπράκοφ δήλωσε ότι πάνω από 80 οικισμοί έχουν πληγεί από την καταστροφή και ότι οι πλημμύρες απελευθέρωσαν χημικές ουσίες και μολυσματικά βακτήρια στο νερό.

Η κατάρρευση του φράγματος Νόβα-Καχόβκα την Τρίτη (6/6) σημειώθηκε, καθώς η Ουκρανία προετοιμάζει μια μεγάλη αντεπίθεση κατά της εισβολής της Ρωσίας, πιθανότατα την επόμενη μεγάλη φάση του πολέμου. Και οι δύο πλευρές αντάλλαξαν ευθύνες για τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς σε όλη την κατοικημένη ζώνη πλημμύρας και προειδοποίησαν για τις παρασυρόμενες νάρκες που ξεθάφτηκαν από τις πλημμύρες.

Ο Ολεξέι Ντανίλοφ, γραμματέας του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας της Ουκρανίας, δήλωσε ότι οι επιθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι ακόμη τοπικές και ότι η επίθεση πλήρους κλίμακας δεν έχει ακόμη ξεκινήσει. «Όταν ξεκινήσουμε (την επιχείρηση), όλοι θα το μάθουν, θα το δουν», δήλωσε στο Reuters.

Το Κίεβο δήλωσε πριν από αρκετούς μήνες ότι το φράγμα είχε ναρκοθετηθεί από τις ρωσικές δυνάμεις που το κατέλαβαν στις αρχές της 15μηνης εισβολής τους, και τόνισε ότι η Μόσχα το ανατίναξε για να προσπαθήσει να εμποδίσει τις ουκρανικές δυνάμεις να διασχίσουν τον ποταμό Δνείπερο κατά την εαρινή αντεπίθεσή τους.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε την Ουκρανία ότι κατέστρεψε το φράγμα κατόπιν υπόδειξης των δυτικών υποστηρικτών της, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα «βάρβαρο» έγκλημα πολέμου που κλιμάκωσε τη σύγκρουση με τη Μόσχα. Ο Πούτιν περιέγραψε το περιστατικό ως «περιβαλλοντική και ανθρωπιστική καταστροφή».

Καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει παρουσιάσει δημόσια στοιχεία που να αποδεικνύουν ποιος ήταν υπεύθυνος. Ορισμένοι εμπειρογνώμονες λένε ότι το φράγμα μπορεί να κατέρρευσε λόγω προηγούμενων πολεμικών ζημιών και κακής ρωσικής διαχείρισης.

Οι κάτοικοι στην ελεγχόμενη πλευρά από την Ουκρανία, μια εύφορη, ελώδη περιοχή που εκτείνεται μέχρι τις εκβολές του Δνείπερου στη Μαύρη Θάλασσα, κατηγόρησαν για την κατάρρευση του φράγματος τα ρωσικά στρατεύματα που το κρατούσαν στην ανατολική όχθη του ποταμού.

«Μας μισούν», δήλωσε ο κάτοικος του παραποτάμιου χωριού Oleksandr Reva. «Θέλουν να καταστρέψουν το ουκρανικό έθνος και την ίδια την Ουκρανία. Και δεν τους νοιάζει με ποια μέσα, γιατί τίποτα δεν είναι ιερό γι’ αυτούς».

Η Ρωσία επέβαλε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις περιοχές της επαρχίας Χερσώνα που ελέγχει, όπου πολλές πόλεις και χωριά βρίσκονται σε εκτεθειμένες πεδιάδες κάτω από το φράγμα.

Στην πόλη Νόβα-Καχόβκα δίπλα στο φράγμα, το νερό βύθισε κεντρικούς δρόμους που ήταν σε μεγάλο βαθμό άδειοι από κατοίκους. Πάνω από 30.000 κυβικά μέτρα νερού αναβλύζουν από τη δεξαμενή του φράγματος κάθε δευτερόλεπτο και η πόλη κινδυνεύει να μολυνθεί από τον χείμαρρο, ανέφερε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, σύμφωνα με τον εγκατεστημένο από τη Ρωσία δήμαρχο, Βλαντίμιρ Λεοντίεφ.

Ο Ζελένσκι δήλωσε «σοκαρισμένος» από την έλλειψη, όπως είπε, μέχρι στιγμής βοήθειας από τον ΟΗΕ και τον Ερυθρό Σταυρό για τα θύματα της καταστροφής.

Λίγο αργότερα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε στο Twitter ότι «μέσα στις επόμενες ώρες θα στείλουμε βοήθεια για να καλύψουμε τις άμεσες ανάγκες».

Το γραφείο ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ δήλωσε ότι μια ομάδα βρίσκεται στη Χερσώνα για να συντονίσει τις προσπάθειες αρωγής. Η πρόσβαση σε πόσιμο νερό αποτελούσε μείζον ζήτημα και μέχρι στιγμής έχουν διανεμηθεί περίπου 12.000 μπουκάλια νερού και 10.000 ταμπλέτες καθαρισμού.

Το Κίεβο αναμένει ότι τα νερά των πλημμυρών θα σταματήσουν να ανεβαίνουν, αφού έφτασαν περίπου τα πέντε μέτρα κατά τη διάρκεια της Τετάρτης (7/6), δήλωσε ο αναπληρωτής προεδρικός επικεφαλής Ολεξέι Κουλέμπα.

Δύο χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από το ελεγχόμενο από την Ουκρανία τμήμα της ζώνης πλημμύρας και τα νερά είχαν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο σε 17 οικισμούς με συνολικά 16.000 άτομα.

Δείτε εικόνες από την Χερσώνα:

 

Φωτογραφίες: AP Photo

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα