Οι παλιοσειρές της Βουλής

Ο Γιάννης Τραγάκης για πρώτη φορά εισήλθε στην Βουλή το 1974, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Στέφανος Τζουμάκας το 1977, ενώ οι Γιώργος Παπανδρέου και Χάρης Καστανίδης το 1981

Στον στρατό λένε ότι «ο νέος είναι ωραίος, αλλά ο παλιός είναι αλλιώς». Κάτι τέτοιο ισχύει και στην φετινή εκλογική διαδικασία. Τα κόμματα έδωσαν μάχη για να προσελκύσουν νέα πρόσωπα και να είναι υποψήφιοι για τις 300 έδρες του νέου κοινοβουλίου. Μάλιστα τα κόμματα είχαν κι ένα ιδιότυπο ανταγωνισμό για το ποιος έχει κάνει την μεγαλύτερη ανανέωση στα ψηφοδέλτια.

Της Ευαγγελίας Τζαβάρας

Η επιλογή των νέων προσώπων βολεύει τα κομματικά επιτελεία, καθώς μέσω της ανανέωσης προσπαθούν να «σπάσουν» κατά κάποιον τρόπο την απαξιωτική θεώρηση του εκλογικού σώματος ότι «όλοι το ίδιο είναι» και «τίποτα δεν αλλάζει». Οπότε τα κομματικά επιτελεία ελπίζουν ότι θα προσελκύσουν τη νέα γενιά να προσέλθει στις κάλπες μέσω κι αυτής της ανανέωσης.

Η αλήθεια των αριθμών, ωστόσο, δείχνει πως το πολιτικό προσωπικό από το 1974 έως σήμερα ανανεώνεται κατά περιόδους και, μάλιστα, κάποιες φορές σε ποσοστό άνω του 38%. Οι θεαματικότερες ήταν το 2012 όταν άλλαξε η μισή εθνική αντιπροσωπεία, καθώς εξελέγησαν για πρώτη φορά 148 βουλευτές, το 2015 με 120 νέα πρόσωπα και οι προηγούμενες με 114 πρωτοεισερχόμενους, όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία του Κοινοβουλίου. Βέβαια μιλάμε για δύο εκλογικές αναμετρήσεις ειδικών συνθηκών, όπου στην κυριολεξίας ήρθαν τα πάνω-κάτω. Και βέβαια ας μην λησμονούμε ότι τον Μάιο του 2012, η Νέα Δημοκρατία που έκοψε πρώτη το νήμα είχε αποσπάσει μόλις 19%.

Στα κύματα αλλαγών της σύνθεσης της εθνικής αντιπροσωπείας, που όπως φαίνεται στις τρεις προαναφερόμενες περιπτώσεις έμοιαζαν με τσουνάμι, που εκτός από βουλευτές «εξαφάνισε» και κόμματα (όπως τα ΛΑΟΣ, ΔΗΜ.ΑΡ., Ποτάμι), υπάρχουν πάντως και κάποια πρόσωπα τα οποία επέδειξαν μεγάλη αντοχή και αν καταφέρουν να κερδίσουν στις 21 Μαΐου τη σκληρή μάχη του σταυρού, δικαίως θα αποκτήσουν την επόμενη μέρα τον τίτλο του «βετεράνου» της πολιτικής σκηνής. Πρόκειται για κοινοβουλευτικά πρόσωπα από όλες τις πτέρυγες, με τα περισσότερα να προέρχονται –φυσιολογικά– από τη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ που αναδείχθηκε «αιμοδότης» άλλων κομμάτων και το ΚΚΕ, που είναι και τα κόμματα με τη μεγαλύτερης διάρκειας παρουσία στη Βουλή της μεταπολίτευσης.

Οι «αρχαιότεροι»

Ο παλιότερος όλων είναι ο βουλευτής Β’ Πειραιά της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Τραγάκης. Είναι εκ νέου υποψήφιος και στο πρόσωπο του αποτυπώνεται η μεταπολίτευση, καθώς ο κ. Τραγάκης εξελέγη για πρώτη φορά στις εκλογές της 17ης Νοεμβρίου του 1974 και θεωρείται ο αρχαιότερος της Βουλής. Το μακρινό 1977 εξελέγη για πρώτη φορά και ο Αντώνης Σαμαράς ως βουλευτής Μεσσηνίας. Τώρα ως πρώην πρωθυπουργός δεν χρειάζεται σταυρό προτίμησης. Στις ίδιες εκλογές, το 1977 εξελέγη και ο νεαρός τότε Στέφανος Τζουμάκας με το ΠΑΣΟΚ, ενώ τώρα είναι υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τελευταία φορά που εξελέγη βουλευτής ο κ. Τζουμάκας ήταν το 2007.

Το αμέσως επόμενο δίδυμο με τα περισσότερα χρόνια στη Βουλή είναι ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο Χάρης Καστανίδης, που εισήλθαν στο Κοινοβούλιο το 1981. Πριν κλείσει η δεκαετία του ’80 και συγκεκριμένα στις εκλογές του 1989, εισήλθαν στο Κοινοβούλιο η Ντόρα Μπακογιάννη και οι Κώστας Σκανδαλίδης, Αθανάσιος Παφίλης και Γιάννης Δραγασάκης. Την πρώτη φορά που εξελέγησαν οι δύο τελευταίοι ήταν με το ψηφοδέλτιο του ενιαίου Συνασπισμού. Εν συνεχεία ο Συνασπισμός διασπάστηκε, όταν το ΚΚΕ αποχώρησε. Ο κ. Παφίλης ακολούθησε στο ΚΚΕ την Αλέκα Παπαρήγα και τώρα για δεύτερη φορά τέθηκε επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΚΚΕ.

Η… τάξη του ’90

Την δεκαετία του 1990 εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στην Βουλή ο Νικήτας Κακλαμάνης και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, που τώρα διεκδικούν την επανεκλογή τους. Απλά να πούμε ότι ο Νικήτας Κακλαμάνης είχε εκλεγεί με τη Νέα Δημοκρατία, ακολούθησε τον Αντώνη Σαμαρά στην Πολιτική Άνοιξη, όπου είχε εκλεγεί, ενώ αργότερα επέστρεψε στη Νέα Δημοκρατία, όπου όχι μόνο επανεξελέγη, αλλά κατάφερε με τη σημαία της «γαλάζιας παράταξης» το 2006 να εκλεγεί και δήμαρχος Αθηναίων. Ο Κ. Κουρουμπλής ξεκίνησε ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και από το 2012 μεταγράφηκε στον ΣΥΡΙΖΑ.

Την δεκαετία του 2000 εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στο Κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η Σοφία Σακοράφα (ξεκίνησε με το ΠΑΟΣΚ, πήγε στον ΣΥΡΙΖΑ και μετά στο ΜέΡΑ25), ο Γιώργος Βλάχος, η Λιάνα Κανέλλη, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Αθανάσιος Μπούρας, ο Νίκος Δένδιας, η Όλγα Κεφαλογιάννη, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου (τότε ΠΑΣΟΚ, τώρα ΣΥΡΙΖΑ), καθώς και (τότε με το ΛΑΟΣ) οι Κυριάκος Βελόπουλος, Μάκης Βορίδης, Άδωνις Γεωργιάδης και Αθανάσιος Πλεύρης.

Για πρώτη φορά βουλευτής, όχι σε εκλογές αλλά ως πρώτος επιλαχών, έγινε για το ΚΚΕ το 2008 ο Γιάννης Γκιόκας που αντικατέστησε τον Δήμο Καμπούρη. Ένα χρόνο πριν, στις εκλογές του 2007, εξελέγη για πρώτη φορά ο Θοδωρής Δρίτσας για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός της περιόδου 2015-2019 Αλέξης Τσίπρας εξελέγη πρώτη φορά το 2009. Τρία χρόνια αργότερα, στις εκλογές του 2012, ήταν η πρώτη φορά που εξελέγησαν οι Ευριπίδης Τσακαλώτος, Όλγα Γεροβασίλη, Ανδρέας Ξανθός, Χαράλαμπος Αθανασίου και Εμμανουήλ Συντυχάκης.

Τέλος, στις κάλπες του 2015 απέκτησαν δικό τους έδρανο δύο σημερινοί αρχηγοί, οι Δημήτρης Κουσούμπας και Γιάνης Βαρουφάκης, καθώς και (με το Ποτάμι) ο «γαλάζιος» πλέον Χάρης Θεοχάρης.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα