Οι… πεινασμένοι κάλπες ονειρεύονται

Η παρατεταμένη κυβερνητική κρίση λόγω της διαφωνίας για τον αντιρατσιστικό νόμο, οι συνεχιζόμενες διαφοροποιήσεις ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, αλλά και κάποιες περίεργες διαρροές για τις εισηγήσεις που έχουν γίνει προς τον πρωθυπουργό φούντωσαν τα σενάρια για πρόωρες εκλογές.

Μάλιστα οι… γνωρίζοντες κάνουν λόγο για προσφυγή στις κάλπες τον Οκτώβριο. Φυσικά, όλοι αυτοί που επιμένουν σε αυτό το σενάριο λησμονούν δύο πολύ σημαντικά στοιχεία. Το πρώτο είναι ότι για το συγκεκριμένο διάστημα έχει προγραμματιστεί η κρίσιμη διαπραγμάτευση με την τρόικα για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τη διετία 2015-2016, όπως επίσης και για το νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Και δεύτερον, η ελληνική προεδρία που ακολουθεί το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Την ίδια ώρα το Μαξίμου έσπευσε να βάλει στοπ σε όλα τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών. Αυτοί που διέρρευσαν τα σενάρια έχουν εισηγηθεί στον Αντώνη Σαμαρά την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, αλλά σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές είναι κάτι που δεν το έχει εξετάσει σοβαρά, διότι εκτιμά ότι η κυβέρνηση έχει μπροστά της πολύ δρόμο και η προσπάθειά της δεν μπορεί να διακοπεί απότομα. Βέβαια, υπάρχουν έκτακτα δεδομένα που μπορεί να ανατρέψουν κάθε σχεδιασμό και υπό διαφορετικές συνθήκες να δρομολογηθεί αλλαγή πλάνων, αλλά αυτό είναι υπό καθεστώς ειδικών συνθηκών. Οι εισηγητές της πρότασης είναι κεντρικά μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ υπέρμαχοι της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες βρίσκονται και εντός του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος.

Τα σενάρια…

Αυτή τη στιγμή όμως δεν υφίσταται θέμα και απλά, όπως αναφέρουν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, δημιουργείται θόρυβος χωρίς λόγο, αν και παραδέχονται ότι ίσως και να εξυπηρετούσε τη Ν.Δ. μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Ωστόσο, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών θα δυναμίτιζε την προσπάθεια που καταβάλλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός επί έναν χρόνο για να ανακτήσει η χώρα τη χαμένη αξιοπιστία της, αν και υπάρχει το αντεπιχείρημα πως δεν μπορεί να κρατήσει για πολύ η τρικομματική κυβέρνηση λόγω των εσωτερικών προβλημάτων των τριών εταίρων.

Όσοι εισηγούνται εκλογές υποστηρίζουν ότι αυτή τη στιγμή το προβάδισμα είναι υπέρ της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και θεωρούν ιδιαίτερα αρνητική την προοπτική της άλλης εισήγησης που υπάρχει να στηθούν τριπλές κάλπες τον επόμενο Ιούνιο: ευρωεκλογές, αυτοδιοικητικές (δημοτικές και περιφερειακές) και βουλευτικές.

Κάποιοι άλλοι τονίζουν ότι αυτά τα σενάρια διοχετεύθηκαν για να αναγκάσουν τα δύο μικρότερα κόμματα της συγκυβέρνησης να αναλογιστούν τις κινήσεις τους. Εξάλλου, στελέχη από Ιπποκράτους και Αγίου Κωνσταντίνου έλεγαν πως «είναι τρελό να πάμε σε εκλογές. Ο Σαμαράς θα επικαλείται το success story της Ελλάδας, εμείς τι θα λέμε;». Πάντως σπεύδουν να παρατηρήσουν ότι «το μόνο που θα καταφέρει ο πρωθυπουργός είναι να δώσει 32% στον ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια να μας παρακαλάει να σχηματίσουμε μαζί κυβέρνηση. Η Ν.Δ. δεν έχει αυτοδυναμία».

…ο συναγερμός…

Παρά τις διαψεύσεις, όμως, σε όλα τα κομματικά επιτελεία έχει σημάνει συναγερμός. Ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε σε εκδηλώσεις στην Καισαριανή και στην Ιερισσό, όπου και καταφέρθηκε εναντίον του Αντώνη Σαμαρά (προσδιορίζοντας έτσι το δίδυμο της προεκλογικής μάχης Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ). Ο δε πρωθυπουργός έκανε παράσταση σε άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού, ως να βρισκόμαστε σε πλήρη προεκλογική περίοδο.

Ο Φώτης Κουβέλης παρέστη σε εκδήλωση με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και βρήκε ευκαιρία να κάνει προσκλητήριο σε όλες τις κεντροαριστερές δυνάμεις να συσπειρωθούν γύρω από τη ΔΗΜΑΡ, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος θυμήθηκε τον Πειραιά με θορυβώδη επίσκεψη στον ΟΛΠ, όπου εκθείασε τον Γ. Ανωμερίτη, τον οποίο «καθάρισε» με συνοπτικές διαδικασίες από το ΠΑΣΟΚ για χάρη του Γ. Σουλαδάκη. Ο νέος γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, έχει πάρει σβάρνα λόγγους και ραχούλες για το λαϊκό μέτωπο, ενώ ο Πάνος Καμμένος είπε στους βουλευτές του με σιγουριά ότι θα πάμε σε εκλογές τον Σεπτέμβριο.

…και η πραγματικότητα

Την ώρα, λοιπόν, που τα προβλήματα της χώρας εξακολουθούν να παραμένουν άλυτα, ξαφνικά προέκυψαν σενάρια εκλογών. Και μπορεί κάποιοι να θεωρούν ότι όλα είναι εύκολα, όμως εντός της κυβέρνησης υπάρχει προβληματισμός σχετικά με την υπεραισιοδοξία που καλλιεργείται για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας.

Η στρατηγική επιλογή, με κάθε ευκαιρία, να γίνονται ενέσεις αισιοδοξίας για τις δυνατότητες της οικονομίας να απεγκλωβιστεί από το σπιράλ της ύφεσης, αρχίζει να προκαλεί ανησυχίες, ακόμη κι εντός του Υπουργικού Συμβουλίου. Διότι από τη μία ακούν για το ελληνικό success story και από την άλλη πληθαίνουν οι δηλώσεις από το εξωτερικό που ισχυρίζονται πως τα πράγματα δεν είναι απλά. Ειδικά όταν και οι δανειστές παραδέχονται πως το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής δεν βγαίνει και αμφισβητούν ευθέως τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

«Δίνουμε την εντύπωση ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στην έξοδο από το σκοτεινό τούνελ της ύφεσης και ότι, πολύ σύντομα, τα σημάδια της ανάκαμψης θα είναι ορατά. Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι πολύ πιο ζοφερή», λένε πολλοί, εκτιμώντας ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι για την κυβέρνηση, η θέση της οποίας θα επιβαρύνεται, όσο θα βαθαίνει η ανέχεια για τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών.

Τα πρώτα σημειώματα για τον φόρο εισοδήματος αναμένεται να ταχυδρομηθούν μέσα στον Ιούλιο, ενώ θα έχει προηγηθεί η πρώτη δόση για το τέλος ακινήτων (το γνωστό χαράτσι). Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν οι δόσεις για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ρύθμιση η οποία τρέχει από τις αρχές του μήνα αλλά και ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας του 2011 και του 2012. Αυτός αφορά περίπου 500.000 φορολογούμενους με ακίνητα που η αντικειμενική τους αξία ξεπερνά τις 200.000 ευρώ και η ελάχιστη δόση είναι 50 ευρώ.

Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι από τον Σεπτέμβριο η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη, καθώς τότε οι πολίτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με νέα «ραβασάκια» από την εφορία, ενώ στο μεταξύ πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα βρεθούν σε ακόμη πιο δύσκολη θέση λόγω της αδυναμίας να προχωρήσουν σε ρύθμιση των χρεών τους προς τη εφορία, η οποία, με τους όρους που έχουν τεθεί, καθίσταται σχεδόν αδύνατη για τους περισσότερους.

Και το αμέσως επόμενο διάστημα, όμως, θα είναι δύσκολο για την κυβέρνηση, οι τρεις εταίροι της οποίας θα πρέπει να συμφωνήσουν στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, να λάβουν τις τελικές αποφάσεις για τον φόρο στα ακίνητα, αλλά και να οριστικοποιήσουν το σχέδιο κινητικότητας στο Δημόσιο, το οποίο εξακολουθεί να παρουσιάζει σημαντικές δυσκολίες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα