Οι πετυχημένοι και τα… παλτά

Λίγοι από τους πρώην ποδοσφαιριστές ελληνικών ομάδων που πουλήθηκαν ακριβά, κάνουν αξιόλογη καριέρα σε πρωταθλήματα υψηλού επιπέδου

Η «βιομηχανία» του σύγχρονου ποδοσφαίρου επιβάλλει αγοραπωλησίες παικτών.  Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση, παρ’ ότι δεν γίνεται με συγκεκριμένο πρόγραμμα, αλλά συνήθως κατά τύχη.

Σχετικά με τους ποδοσφαιριστές που πουλούν οι ελληνικοί σύλλογοι στο εξωτερικό, το ενδιαφέρον εστιάζεται περισσότερο στο οικονομικό σκέλος και λιγότερο στο αν έπιασαν… τόπο (από αγωνιστικής πλευράς) τα λεφτά που ξοδεύτηκαν από τα σωματεία για να τους αποκτήσουν.

Την τελευταία δεκαετία, από τους ποδοσφαιριστές που πούλησαν οι μεγάλες ελληνικές ομάδες στο εξωτερικό, ελάχιστοι κάνουν μεγάλη ή έστω αξιόλογη καριέρα, και μάλιστα σε πρωταθλήματα υψηλού επιπέδου.

Οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι οι εξής:

Μανωλάς και Μιλιβόγεβιτς ξεχωρίζουν από τον Ολυμπιακό

Από όσους ο Ολυμπιακός παραχώρησε έναντι πολύ καλού οικονομικού ανταλλάγματος, ξεχωρίζει ο Κώστας Μανωλάς. Ο διεθνής Έλληνας αμυντικός εδώ και 5 χρόνια είναι βασικός και αναντικατάστατος στη Ρόμα.

Πάρα πολύ καλά τα πάει ο Μιλιβόγεβιτς. Ο Σέρβος μεσοαμυντικός είναι την τελευταία διετία πρώτος σκόρερ της Κρίσταλ Πάλας, αρχηγός και εκτελεστής των πέναλτι.

Αξιόλογη παρουσία είχε ο Μιραλάς στην Έβερτον για τέσσερα χρόνια. Τον τελευταίο χρόνο η απόδοσή του έπεσε, με συνέπεια τον Ιανουάριο του 2018 να γυρίσει στους «ερυθρόλευκους» χωρίς να θυμίζει την εντυπωσιακή πρώτη του θητεία. Φέτος ο Βέλγος επιθετικός περνάει σχεδόν… απαρατήρητος στη Φιορεντίνα.

Ο Ανδρέας Σάμαρης εντάχθηκε στην Μπενφίκα το καλοκαίρι του 2014. Ξεκίνησε καλά, μετά κυκλοφόρησαν φήμες ακόμα και για επιστροφή στα πάτρια εδάφη, ενώ εσχάτως επανήλθε στη βασική ενδεκάδα των «αετών» της Λισσαβώνας.

Βασικός στην ισπανική Λεγκανές (σωματείο μικρής δυναμικότητας) είναι ο Δημήτρης Σιόβας.

Από το καλοκαίρι του 2016 στέκεται…  στη Γουέστ Χαμ ο Μαζουακού, όπως και ο Χολέβας στη Γουότφορντ (το καλοκαίρι του 2014 ο ΟΣΦΠ τον είχε πουλήσει στη Ρόμα), ο οποίος μετακόμισε στην Αγγλία το 2015.

Ο Παναγιώτης Ρέτσος ταλαιπωρείται από τραυματισμούς και ακόμα δεν έχει μπορέσει να καθιερωθεί στην Μπάγερν Λεβερκούζεν (αποκτήθηκε καλοκαίρι του 2017).

Ο Ρομπέρτο έγινε το καλοκαίρι του 2016 ο ακριβότερος τερματοφύλακας στην ιστορία της Εσπανιόλ (3 εκατ. ευρώ) για να δοθεί ως δανεικός στη Μάλαγα, η οποία υποβιβάστηκε και ο ίδιος να γυρίσει στον πάγκο των Καταλανών.

Άλλος ένας που απογοήτευσε ήταν ο Κώστας Μήτρογλου. Μηδέν… εις το πηλίκο στη Φούλαμ, επιστροφή στους «ερυθρόλευκους», μετά πήγε στην Μπενφίκα έχοντας καλή παρουσία τη διετία που έμεινε στην Πορτογαλία, ακολούθησε η Μαρσέιγ δίχως να πετύχει κάτι το ιδιαίτερο στη Μασσαλία, και από τον περασμένο Ιανουάριο πήρε τον δρόμο για την τουρκική Γαλατασαράι. 

Από τον ΠΑΟΚ μόνο ο Λούκας Πέρεθ παίζει σε… δυνατό Πρωτάθλημα

Επτά ποδοσφαιριστές πούλησε σε πολύ καλές τιμές ο «δικέφαλος» του Βορρά επί ημερών Σαββίδη, αλλά μόνο ο Λούκας Πέρεθ  μετέχει σε διοργάνωση υψηλού επιπέδου (Λα Κορούνια, Άρσεναλ και από φέτος Γουέστ Χαμ). Ο Γκάρι Ροντρίγκες κατέληξε στην Αλ Ιτιχάντ (Σαουδική Αραβία) στην οποία το τελευταίο δίμηνο έχει συμπαίκτη άλλον έναν πρώην παίκτη του ΠΑΟΚ, τον Πρίγιοβιτς.

Πρώτος σκόρερ στα Εμιράτα ο Μπεργκ και βασικός ο Βλαχοδήμος από τους πρώην του Παναθηναϊκού

Στη θερινή μεταγραφική περίοδο του 2017, ο Μάρκους Μπεργκ μετακόμισε.. στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αλ Αΐν. Κατέκτησε το νταμπλ με την ομάδα του και αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος.

Βασικός από την πρώτη κιόλας χρονιά είναι στην Μπενφίκα ο νεαρός τερματοφύλακας Οδυσσέας Βλαχοδήμος, ο οποίος χρίστηκε και διεθνής με την ανδρών.

Το καλοκαίρι του 2011 ο Σισέ μεταγράφηκε από τους «πράσινους»  στη Λάτσιο ως πρώτος σκόρερ της Super League, αλλά τον Γενάρη του 2012 δόθηκε στην ΚΠΡ που πάλευε να μείνει κατηγορία στην Αγγλία και το πέτυχε. Κατάρ, Γαλλία, Ελβετία, μέχρι και Ινδικό Ωκεανό έφτασε η χάρη του Γάλλου παλαίμαχου (πλέον) επιθετικού.

Ο Χάρης Μαυρίας, από τα 3 εκατομμύρια ευρώ που κόστισε στην αγγλική Σάντερλαντ το 2013, έφτασε να παζαρεύει για 30.000 ευρώ με τον Απόλλωνα Σμύρνης προτού πάει για λίγο στη Χιμπέρνιαν (Σκωτία). Το τελευταίο δίμηνο ανήκει στην κυπριακή Ομόνοια. Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο του 2015 είχε επιστρέψει για λίγους μήνες στους «πράσινους». 

Μοναδικό παράδειγμα ο Βράνιες από την ΑΕΚ των τελευταίων ετών

Οι «κιτρινόμαυροι», από τότε που επανήλθαν στη μεγάλη… κατηγορία, μόνο τον Βράνιες πούλησαν σε καλή τιμή (στην Άντερλεχτ έναντι 3,5 εκατ. ευρώ). Δυστυχώς γι’ αυτόν, το ερωτικό σκάνδαλο (και όχι μόνο) τον απέκλεισε από την Εθνική Βοσνίας, ενώ λίγες είναι οι συμμετοχές του στο πρωτάθλημα Βελγίου.

Φορτούνης και Ντε Μπλάσις έφτασαν… ψηλά από τον Αστέρα Τρ.

Όσο περίεργο και αν φαίνεται, ο Αστέρας Τρίπολης πούλησε σε καλές τιμές επτά παίκτες από το 2011 και μετά. Όμως μόνο οι Φορτούνης και Ντε Μπλάσις εξελίχτηκαν.

Το 2011 έδωσε τον Φορτούνη στην Kαϊζερσλάουτερν. Την τριετία που έμεινε στη Γερμανία, έγινε διεθνής. Πλέον είναι ηγέτης του Ολυμπιακού.

Το 2014 η γερμανική Μάιντς απέκτησε από τους Αρκάδες τον μέσο Ντε Μπλάσις.  103 συμμετοχές και 15 γκολ ήταν ο απολογισμός του Αργεντινού εκεί. Από το 2018 ανήκει στην ισπανική Εϊμπάρ.

Το 2015 ο Μπαράλες παραχωρήθηκε στην τουρκική Σίβασπορ χωρίς να στεριώσει (μέχρι τη Μαλαισία έφτασε). Το καλοκαίρι του 2018 ο Αργεντινός επιθετικός επέστρεψε στην Ελλάδα (Λαμία).

Γενάρη του 2016 ο Παναθηναϊκός ενέταξε στο δυναμικό του τον νυν (πια) αρχηγό του, τον Κουρμπέλη.

Το 2017 η Μίλαν  πήρε πίσω τον Ιταλό τερματοφύλακα Αντόνιο Ντοναρούμα, αδελφό του βασικού τερματοφύλακάς της Τζιανλουίτζι.  Διακοσμητική… η παρουσία του έως τώρα.

Γιάννου και Ράγιος παίζουν πλέον στο κυπριακό πρωτάθλημα.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα