Οι πικάντικες ιστορίες με τα… «παλιόσπιτα» των πρωθυπουργών

Από το σπίτι του Ανδρεάδη που πέταξε στον δρόμο τα πράγματα του Καραμανλή, στη ροζ βίλα του Ανδρέα στην Αγράμπελης, μέχρι το σπίτι του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στα Χανιά και το εξοχικό Τσίπρα στα Λεγραινά

Η βίλα που νοίκιασε σε πραγματικά εξευτελιστική τιμή ο Αλέξης Τσίπρας στο Σούνιο σήκωσε θύελλα, αλλά δεν είναι πρώτη φορά που ένα «κωλόσπιτο» –όπως είχε πει στο παρελθόν ο αείμνηστος Ευάγγελος Γιαννόπουλος– προκαλεί πολιτικό ζήτημα.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

 Και μπορεί, ειδικά αυτή την εποχή, οι πολίτες να αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα με την πανδημία και την οικονομική κρίση, εν τούτοις –όπως έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν– εγκαθίσταται στο πίσω μέρος του μυαλού ενός ψηφοφόρου και παίζει τον δικό του ρόλο στην επιλογή, όταν έρθει η ώρα της.

Το να έχει ένας πολιτικός αρχηγός μία πολυτελή κατοικία δεν είναι μεμπτό, ειδικά όταν η οικογένειά του είχε την άνεση να αποκτήσει σπίτια κι εξοχικά. Και η αλήθεια είναι ότι η οικογένεια Τσίπρα δεν εξαρτάτο από το μεροδούλι-μεροφάι, όπως δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά. Είχε την άνεση για μία εύπορη ζωή, με δυνατότητα απόκτησης εξοχικών. Όμως αυτό που ενοχλεί περισσότερο με τη βίλα στο Σούνιο είναι ότι ο πρώην πρωθυπουργός έστησε μία πολιτική καριέρα σαν το νεαρό χαμογελαστό παιδί της Κυψέλης. Και το δεύτερο στοιχείο που ενόχλησε, ακόμη και τους αριστερούς ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, είναι το χαμηλό τίμημα, αλλά και διάφορες μεθοδεύσεις. Πριν ανακαινισθεί το σπίτι νοικιαζόταν μέχρι και 1.200 ευρώ τον μήνα τους καλοκαιρινούς μήνες. Και μετά την ανακαίνιση το σπίτι ενοικιάζεται για 500 ευρώ τον μήνα. Σίγουρα όταν ένα σπίτι το νοικιάζεις για όλο τον χρόνο, τότε το μίσθωμα πέφτει αρκετά. Άντε μέχρι και 400 ευρώ. Δηλαδή, να πλήρωνε 800 ευρώ. Άντε να έπεφτε ακόμη περισσότερο, εάν ο ενοικιαστής πλήρωνε και την ανακαίνιση.

Στην περίπτωση του Αλέξη Τσίπρα συνέβησαν όλα τα ανάποδα. Δηλαδή, ο ιδιοκτήτης που ενοικίαζε ένα παλιό σπίτι για 1.200 ευρώ αποφάσισε να το ανακαινίσει. Και πολύ λογικά από τη στιγμή που το αχούρι έγινε κούκλα να ανεβάσει το ενοίκιο. Κι όμως ο ιδιοκτήτης, ο οποίος είτε είναι οπαδός του ΣΥΡΙΖΑ είτε αγαπάει τα λαϊκά παιδιά από την Κυψέλη, κατέβασε το ενοίκιο στα 500 ευρώ.

Βέβαια, δεν ήταν πρώτη φορά που η οικία ενός πολιτικού έγινε το πρώτο θέμα συζήτησης. Έχουν προηγηθεί πολλοί, ακόμη και τα ιερά τέρατα της μεταπολιτευτικής Ελλάδας. Ας μην ξεχνάμε ότι κάποια σπίτια έδωσαν το έναυσμα ακόμη και σε δικαστικές έρευνες. Όπως για παράδειγμα το σπίτι που απέκτησε στη Διονυσίου Αεροπαγίτου στην Ακρόπολη ο Άκης Τσοχατζόπουλος και ήταν η αρχή του τέλους για τον πανίσχυρο πρώην υπουργό, που κατέληξε στη φυλακή και στην απαξίωση.

Ο Καραμανλής και ο Ανδρεάδης

Τη δεκαετία του ’60 και πριν από τη Χούντα η εφημερίδα «Εστία» είχε καθιερώσει να αποκαλεί τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή ως «ο φιλοξενούμενος της οδού Καρνεάδου», επειδή διέμενε (1955-1963) στο διαμέρισμα του φίλου του, τότε μεγαλοεπιχειρηματία, τραπεζίτη και εφοπλιστή Στρατή Ανδρεάδη. Είναι χαρακτηριστικό ότι έτσι δεν αποκαλούσε τον Καραμανλή ούτε ο βασικός του αντίπαλος, ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο οποίος είχε κηρύξει μέχρι και ανένδοτο στην κυβέρνηση της ΕΡΕ.

Όμως αυτό το σπίτι είχε και ουρά στην ιστορία. Όταν ο Καραμανλής ζούσε στο Παρίσι και μετά την 21η Απριλίου 1967, ο δικτάτορας Γιώργος Παπαδόπουλος απαίτησε από τον Ανδρεάδη να αδειάσει το διαμέρισμα και να πετάξει τα πράγματα του Καραμανλή στον δρόμο. Και ο Ανδρεάδης έκανε το χατίρι του φίλου του (έπαιζαν μαζί τάβλι). Με την επιστροφή του ο Καραμανλής από το Παρίσι και μετά την τεράστια νίκη του στις εκλογές του 1974, προχώρησε τον Δεκέμβριο του 1975 σε επιθετική κρατικοποίηση της πλειονότητας των επιχειρήσεων Ανδρεάδη. Τις σχετικές πράξεις προώθησαν ο τότε υπουργός Συντονισμού, Παναγής Παπαληγούρας (η Ιονική του Ανδρεάδη είχε κατασχέσει την περιουσία του αδερφού του) και ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Νικόλαος Κυραζίδης. Συνεργάτες τους έλεγαν ότι «η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο». Το 1990 το Ελληνικό Δημόσιο αναγκάστηκε να πληρώσει τεράστια αποζημίωση στους κληρονόμους του Ανδρεάδη με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου το 1990, όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επανεξελέγη για δεύτερη φορά Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ιστορική έχει μείνει η φράση του Ευάγγελου Γιαννόπουλου για την ροζ βίλα του Ανδρέα επί της οδού Αγράμπελης

 

Η μεγάλη κόντρα

Δύο από τους πρωταγωνιστές της πολιτικής ζωής του τόπου ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Επί ημερών τους δημιουργήθηκε ένας μύθος για τα σπίτια τους. Η οικία των Παπανδρέου στο Καστρί υπήρξε κάτι μαγικό για τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ. Εκεί ελήφθησαν πολλές αποφάσεις που έπαιξαν ρόλο, όχι μόνο για το ΠΑΣΟΚ, αλλά και στη διακυβέρνηση της χώρας.

Την εποχή της πρώτης οκταετίας του ΠΑΣΟΚ, η αντιπαράθεση έφτασε στο κόκκινο μεταξύ ΠαπανδρέουΜητσοτάκη. Το ΠΑΣΟΚ είχε βάλει στο στόχαστρο τα σπίτια του Μητσοτάκη. Το 1979 το ΠΑΣΟΚ επέκρινε με δριμύτητα τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη για το σπίτι που έχτιζε τότε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στα Χανιά. Την εποχή του σκανδάλου Κοσκωτά κι όταν πιεζόταν πανταχόθεν η κυβέρνηση Παπανδρέου, ο τότε υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Τσοβόλας, ήγειρε ζήτημα φόρων για την περιουσία που κατείχε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στο Παρίσι, όπου είχε κι αυτός βρεθεί εκεί αυτοεξόριστος στα χρόνια της Δικτατορίας.

Το ΠΑΣΟΚ ασχολήθηκε κι άλλο με τα ακίνητα της οικογένειας Μητσοτάκη. Τότε, όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο των υποκλοπών με πρωταγωνιστές τους Γρυλλάκη και Μαυρίκη, αναπτύχθηκε από μικρομεσαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ ο μύθος για το κτίριο της οδού Αραβαντινού. Το μόνο που δεν είχαν πει ήταν πως στα υπόγεια γίνονταν βασανιστήρια. Ανάλογα αντιμετώπιζαν και οι νεοδημοκράτες το Καστρί.

Οι πρώην πρωθυπουργοί

Για τους πρωθυπουργούς μετά τον Ανδρέα Παπανδρέου –πλην Τσίπρα– δεν υπήρξε κάτι το μεμπτό σχετικά με τις οικίες τους, ή γενικά για τα ακίνητά τους. Παρά μόνο μύθοι.

Ο Κώστας Σημίτης έμενε στο Κολωνάκι επί της οδού Αναγνωστοπούλου και κάθε πρωί πήγαινε περπατώντας στο Μαξίμου, εάν το επέτρεπαν οι καιρικές συνθήκες. Συχνά-πυκνά έκανε βόλτες στο Κολωνάκι, όπου συνήθιζε να πίνει τον καφέ του σε γνωστό στέκι της πλατείας. Οι διακοπές του ήταν στάνταρ στη Σίφνο σε ξενοδοχείο, ενώ πολλά Σαββατοκύριακα τα πέρναγε στο εξοχικό του στους Άγιους Θεοδώρους, ενώ δεχόταν φίλους από το ΠΑΣΟΚ και την αριστερά στο πατρικό του στο Κορακοχώρι της Ηλείας. Ακόμη και σήμερα το επισκέπτεται συνήθως προς το τέλος του καλοκαιριού.

Ο Κώστας Καραμανλής έκανε γνωστή τη Ραφήνα, όταν αποφάσισε να μετοικήσει εκεί αφήνοντας το Κολωνάκι κι αργότερα τη Φιλοθέη. Στην πόλη των Μεσογείων μεγάλωσε τα παιδιά του, ενώ οι κάτοικοι της περιοχής πλείστες φορές τον έχουν δει να περπατά στους δρόμους της πόλης, αποφεύγοντας όμως το πολύβουο λιμάνι.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, παρά το γεγονός ότι έχτισε σπίτι στην οικογενειακή βίλα στο Καστρί, λόγω και του διαζυγίου του έμεινε με τη νέα σύντροφό του στα Δικαστικά και τώρα στο Παλαιό Φάληρο. Η πιο… πικάντικη ιστορία για τον Γιώργο Παπανδρέου είναι ότι μαζί με τα αδέρφια του ακύρωσαν μέσω δικαστηρίων την πώληση που είχε κάνει ο πατέρας τους Ανδρέας στο σπίτι της γιαγιάς τους, Σοφίας Μινέικο, στο Ψυχικό. Βέβαια, αργότερα το πούλησαν οι ίδιοι αντί 1,8 εκατομμυρίων ευρώ.

Η οικία του Αντώνη Σαμαρά, στην Κηφισιά έχει τη δική της ιστορία, καθώς είναι κληρονομιά από την προγιαγιά του, Πηνέλοπη Δέλτα. Ένα σπίτι κλασικό, μεγαλοπρεπές, αντάξιο του παρελθόντος του.

 Το σπίτι του Βολταίρου

Πριν σκάσει η περίπτωση με τη βίλα που νοικιάζει ο Τσίπρας στο Σούνιο, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει πολύ θόρυβο για το σπίτι που έχει αποκτήσει η Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη στο Παρίσι, πιο γνωστό ως το σπίτι του Βολταίρου. Και ο θόρυβος έγινε επειδή ο νυν πρωθυπουργός δεν είχε συμπεριλάβει στο «πόθεν έσχες» του τα περιουσιακά στοιχεία της Μαρέβας. Την εποχή εκείνη το ζευγάρι ήταν σε διάσταση και αυτός ήταν ο λόγος που δεν συμπεριλήφθηκαν. Κάτι που έκανε αποδεκτό και η αρμόδια επιτροπή της Βουλής, καθώς το είχε καταθέσει επίσημα ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης.

Βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να μην το αποδέχεται, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν επίσημα έγγραφα. Η ίδια η Μαρέβα Γκραμπόφσκι έχει αναλύσει το πώς απέκτησε το συγκεκριμένο διαμέρισμα των 92 τ.μ. στο Παρίσι, που αποκαλείται «το σπίτι του Βολταίρου». Ο Φρανσουά Μαρί Αρουέ (21 Νοεμβρίου 1694 – 30 Μαΐου 1778), ευρύτερα γνωστός με το ψευδώνυμο Βολταίρος, ήταν Γάλλος συγγραφέας, ιστορικός και φιλόσοφος διάσημος για το πνεύμα του και στο συγκεκριμένο διαμέρισμα έζησε τους τρεις τελευταίους μήνες της ζωής του.

Ο Ανδρέας δανείστηκε από τους φίλους του για να προικίσει την Δήμητρα Λιάνη

 

Το ιστορικό  «κωλόσπιτο»

Το 1994 κι ενώ ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε επανέλθει στην εξουσία, αποφάσισε να στεγάσει τον έρωτά του με τη Δήμητρα Λιάνη στην Εκάλη, σε μία μονοκατοικία 500 τ.μ. επί της οδού Αγράμπελης. Αυτό που προκάλεσε ακόμη και τους φανατικούς οπαδούς του ΠΑΣΟΚ ήταν, όταν στο «πόθεν έσχες» του αείμνηστου Ανδρέα αποκαλύφθηκε ότι τα χρήματα που χρειάστηκαν για να κατασκευαστεί η οικία ήταν προϊόν δανείου από τους Τζορτζ Χάλακ, Αντώνη Λιβάνη, Γιώργο Κατσιφάρα, Κάρολο Παπούλια, Θέμη Λαμπρινόπουλο και Γιάννη Αλεξίου. Όλοι αυτοί δήλωσαν ότι δάνεισαν στον τότε πρωθυπουργό 155 εκατ. δραχμές, ενώ τα δημοσιεύματα των αντιπολιτευόμενων εφημερίδων ανέβαζαν το κόστος στα 800 εκατομμύρια. Πάντως, ένα μέρος των χρημάτων (72 εκατ. δραχμές) που απαιτήθηκαν για την ανέγερση της ροζ βίλας προήλθαν από την πώληση του σπιτιού της μητέρας του Ανδρέα, Σοφίας Μινέικο, στο Ψυχικό.

Τότε ήταν που ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος είχε ξεστομίσει την περιβόητη φράση: «Σιγά μη μας ρίξουν για ένα κωλόσπιτο». Δυο χρόνια μετά, ο Ανδρέας Παπανδρέου πέθανε και το σπίτι έμεινε στη σύζυγό του, Δήμητρα Λιάνη. Το 2007 ξεκίνησε η κατεδάφιση της ροζ βίλας με σκοπό να ανεγερθεί συγκρότημα 6 μεζονέτων 320 τ.μ. η καθεμία, από τις οποίες οι μισές παρέμειναν στη Δήμητρα Λιάνη και οι υπόλοιπες στον εργολάβο που ανέλαβε τις εργασίες. Το 2011 βγήκε στο σφυρί η μία μεζονέτα προς 800.000, λόγω οφειλών ύψους 440.000 ευρώ της κας Λιάνη προς την Eurobank, τη ΜΚΟ  Χριστιανική Ένωση Νεανίδων και τη ΔΟΥ Κηφισιάς. Τα επόμενα χρόνια η Δήμητρα Λιάνη πούλησε και τις άλλες δύο.

Το σπίτι του Άκη Τσοχατζόπουλου και της Βίκυς Σταμάτη με θέα τον Παρθενώνα

Ο Άκης και η Ακρόπολη

Το 2004 ο Άκης Τσοχατζόπουλος αποφάσισε να αποκαταστήσει τον μεγάλο του έρωτα, τη Βίκυ Σταμάτη. Έτσι, αφού προκάλεσε την ελληνική κοινωνία με τον προκλητικό, πνιγμένο στα πλούτη και χλιδή γάμο του στο Παρίσι, ακολούθησε και η αγορά ενός νεοκλασικού στην Διονυσίου Αεροπαγίτου –πρώτο τραπέζι πίστα– στην Ακρόπολη. Κάτι που ανάγκασε τις αρχές από τότε να τον ελέγχουν για παράνομο πλουτισμό. Τον Μάιο του 2010 αποκαλύφθηκε ότι η σύζυγός του αγόρασε έναντι ενός εκατομμυρίου ευρώ από μια υπεράκτια εταιρεία προνομιακή κατοικία επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου με θέα την Ακρόπολη. Αρχικά ο Άκης Τσοχατζόπουλος αρνήθηκε τις όποιες κατηγορίες, αλλά η δικαστική έρευνα απέδειξε πλήθος παραβάσεων της νομοθεσίας περί νομιμοποίησης παράνομων εσόδων, πέρασε από δίκη, καταδικάστηκε και φυλακίστηκε. Το προνομιούχο σπίτι απεδείχθη μοιραίο για τον ίδιο και τη σύζυγό του.

Το σπίτι που στέγασε το ζευγάρι έγινε συνώνυμο της χλιδής και της σπατάλης. Εκτός από την υπέροχη θέα στον Παρθενώνα, είχε εσωτερικό ασανσέρ, καλογυαλισμένα πατώματα και μία πολυτελή σκάλα, που όσοι την ανεβοκατέβηκαν έλεγαν πως «ντρεπόσουν να την πατήσεις». Το παλάτι του Άκη στην Ακρόπολη έχει περάσει ήδη στο Δημόσιο μετά την απόφαση του δικαστηρίου.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα