«Οι πιο φρικτές είναι οι γυναίκες αξιωματικοί» καταγγέλλουν Ιρανές που συνελήφθησαν σε διαδηλώσεις

Σε βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει στα social media έχουν καταγραφεί αξιωματικοί να ζητούν από αστυνομικούς «μην τους λυπάστε τους διαδηλωτές, πυροβολήστε τους»

Την άγρια καταστολή που επικρατεί στο Ιράν μετά τις διαδηλώσεις με αφορμή τον θάνατο της 22χρονης Μάχσα Αμινί περιγράφουν Ιρανοί που συνελήφθησαν από αστυνομικούς τις τελευταίες 12 ημέρες, από τη στιγμή, δηλαδή, που άρχισε να εκδηλώνεται η λαϊκή οργή για το θεοκρατικό καθεστώς της Τεχεράνης.

«Με πέταξαν στο έδαφος, ένας αστυνομικός με πάτησε στην πλάτη. Με κλώτσησε στο στομάχι, μου έδεσε τα χέρια, με σήκωσε από τα χέρια και με έσπρωξε σε ένα βαν» περιέγραψε η 51χρονη Μαριάμ στο BBC τη στιγμή της σύλληψής της την περασμένη εβδομάδα στην Τεχεράνη.

«Τα πράγματα είναι χειρότερα από όσα έχουν καταγραφεί σε βίντεο. Άκουσα τον επικεφαλής μιας ομάδας αστυνομικών να τους ζητά να μην δείξουν κανένα έλεος. Οι γυναίκες αξιωματικοί είναι το ίδιο φρικτές. Μια εξ αυτών με χαστούκισε, με χαρακτήρισε “κατάσκοπο του Ισραήλ” και “πόρνη”» συνέχισε την περιγραφή της η 51χρονη γυναίκα που μίλησε με αλλαγμένο το όνομά της στο βρετανικό δίκτυο.

Σε βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει στα social media έχουν καταγραφεί αξιωματικοί να ζητούν από αστυνομικούς «μην τους λυπάστε τους διαδηλωτές, πυροβολήστε τους» καθώς και περιστατικά στα οποία έχει γίνει χρήση πραγματικών πυρών κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.

«Έσπρωξα έναν αστυνομικό και προσπάθησα να ξεφύγω αλλά πολύ γρήγορα ένα δεύτερο άτομο και ένα τρίτο έφτασαν στο σημείο. Μετά από μερικά δευτερόλεπτα περισσότεροι από 15 μυστικοί αστυνομικοί με χτυπούσαν ανηλεώς. Μπορούσα να νιώθω τη γεύση του αίματος στο στόμα μου και τα χτυπήματα από taser στο κορμί μου. Με έριξαν στο έδαφος, μου έδεσαν τα χέρια πίσω από την πλάτη και τα πόδια μου με τα κορδόνια των παπουτσιών μου. Ένας από τους αστυνομικούς με χτύπησε στο αριστερό μάτι και μετά με πήγαν μαζί με άλλους κρατούμενους» περιέγραψε στο BBC τη δική του εμπειρία από την καταστολή στο Ιράν ο Σαμ.

Αυτό που τρομάζει αρκετούς από τους διαδηλωτές είναι ο ρόλος του σημερινού προέδρου του Ιράν, Ιμπραήμ Ραΐσι, στις μαζικές εκτελέσεις χιλιάδων πολιτικών κρατουμένων τη δεκαετία του ’80 όταν ήταν ένας από τους τέσσερις δικαστές που συμμετείχαν στα μυστικά δικαστήρια που τους είχαν καταδικάσει σε θάνατο.

«Με πέταξαν σε ένα λεωφορείο μαζί με άλλους συλληφθέντες για 1,5 ώρα. Σκεφτόμουν τον ρόλο του Ραΐσι στις εκτελέσεις πολιτικών κρατουμένων και για λίγο μου πέρασε από το μυαλό ότι μπορεί να εκτελούσαν και εμένα» πρόσθεσε ο νεαρός Ιρανός μιλώντας στο BBC.

O Ραΐσι, πάντως, επιμένει ότι όσοι εκτελέστηκαν την δεκαετία του ’80 καταδικάστηκαν με βάσει το ιρανικό δίκαιο.

Η 51χρονη Μαριάμ περιέγραψε, επίσης, στο βρετανικό δίκτυο ότι τα νέα κορίτσια που είδε να συλλαμβάνονται από τα μέλη των Φρουρών της Επανάστασης έχουν επιδείξει μια απίστευτη γενναιότητα: «Τους φώναζαν και έκαναν πλάκα μαζί τους. Τις είδα και πήρα κι εγώ θάρρος. Αυτή η γενιά είναι πολύ διαφορετική από τη δική μου, είναι ατρόμητη».

Βίντεο στα social media έχουν καταγράψει συγγενείς συλληφθέντων να συγκεντρώνονται έξω από την διαβόητη φυλακή Εβίν στην βόρεια Τεχεράνη ελπίζοντας να έχουν κάποια πληροφορία για τους ανθρώπους τους ή για να καταθέσουν έγγραφα για την απελευθέρωσή τους με εγγύηση. Ένας εξ αυτών είπε στο BBC ότι οι ιρανικές αρχές τους απείλησαν να μην δημοσιοποιήσουν τα στοιχεία των ανθρώπων τους που είχαν συλληφθεί «διαφορετικά η κατάστασή τους θα γίνει πολύ χειρότερη».

Δεν μεταφέρονται, όμως, όλοι οι συλληφθέντες σε μεγάλες φυλακές καθώς αρκετοί εξ αυτών κρατούνται σε αστυνομικά τμήματα ή εγκαταστάσεις των Φρουρών της Επανάστασης που είναι άγνωστες στο κοινό.

«Εμάς μας μετέφεραν σε ένα μικρό αστυνομικό τμήμα. Με έβαλαν μαζί με άλλες 60 γυναίκες σε ένα μικρό δωμάτιο στο οποίο αναγκαστικά ήμασταν όρθιες. Μας είπαν ότι δεν μπορούσαμε να πάμε τουαλέτα και αν πεινάσουμε να φάμε τα κόπρανά μας. Μετά από 24 ώρες όταν αρχίσαμε να φωνάζουμε και να διαμαρτυρόμαστε, άρχισαν να μας απειλούν ότι αν δεν σταματήσουμε, θα μας βιάσουν» είπε στο BBC η 51χρονη Μαριάμ.

Από την πλευρά της η Φερεστέχ η οποία βρέθηκε κρατούμενη στην Τεχεράνη μίλησε στο BBC για γυναίκες αστυνομικούς οι οποίες εκτόξευσαν σεξουαλικής φύσεως απειλές κατά συλληφθέντων: «Η αξιωματικός που μας κατέγραφε, με ρώτησε το όνομά μου και με αποκάλεσε πόρνη. Όταν παραπονέθηκα μου είπε ότι αν συνεχίσω θα με δώσει σε έναν από τους άνδρες συναδέλφους της να διασκεδάσει μαζί μου».

Διαδηλωτής, τέλος, που κρατήθηκε για δύο ημέρες στην Τεχέρανη μετέφερε στο βρετανικό δίκτυο ότι παρόλες τις αγριότητες, οι νεαροί σε ηλικία διαδηλωτές «κρατάνε ψηλά το ηθικό τους». «Βρέθηκα μαζί με διαδηλωτές ηλικίας κάτω των 25 ετών. Ορισμένοι είχαν και αίματα στα πρόσωπά τους αλλά την ίδια ώρα χαμογελούσαν, συζητούσαν και έκαναν πλάκα με έναν από αυτούς να μου λέει: Είμαστε νικητές γιατί έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα