Οι πλατείες ήταν γεμάτες

Σε ρυθμό απεργιακών κινητοποιήσεων βρέθηκε σήμερα η χώρα με την 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ σήμερα Τετάρτη ενώ συμμετέχουν στην κινητοποιήση πολλοί κλάδοι εργαζομένων.

Τα συνδικάτα διαμαρτυρήθηκαν κατά των απολύσεων στο δημόσιο τομέα, την εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας και των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ ζητούσαν μέτρα προστασίας των «δημόσιων κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών» και «άμεσα στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων».

Ζητούσαν, επίσης, τη διαγραφή του χρέους, την προστασία της μητρότητας και των εργασιακών κεκτημένων. Η απεργιακή συγκέντρωση των συνδικάτων είχε προγραμματισθεί για τις 11 το πρωί της Τετάρτης στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ χωριστό συλλαλητήριο διοργάνωσε το ΠΑΜΕ το πρωί της ίδιας ημέρας, στις 10.00, στην πλατεία Ομονοίας. Επίσης, με προσωπικό ασφαλείας λειτούργησαν τα δημόσια νοσοκομεία, καθώς συμμετείχαν στην απεργία γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό και διοικητικοί υπάλληλοι.

Στην απεργία των συνδικάτων συμμετείχαν, επιπλέον, οι εργαζόμενοι στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι εργαζόμενοι στις τράπεζες, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές, καθώς και οι εργαζόμενοι στις δημόσιες εφορίες.

Κλειστά ήταν επίσης τα τα φαρμακεία της Αττικής εκτός από τα εφημερεύοντα, καθώς στην απεργία θα συμμετείχαν και οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της περιοχής. Ακινητοποιημένα παρέμειναν τα τρένα του ΟΣΕ και του προαστιακού, ενώ οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία θα συμμετέχουν στην κινητοποίηση με στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας.

Η πορεία του ΠΑΜΕ

Η πορεία του ΠΑΜΕ πέρασε μέσω της οδού Πανεπιστημίου. Στην πορεία του ΠΑΜΕ συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με το ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης. Η πορεία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 12 μ.μ.

Στην Θεσσαλονίκη

Σε απεργιακό κλοιό βρέθηκε και η Θεσσαλονίκη καθώς πραγματοποιήθηκαν δύο συλλαλητήρια Το ΕΚΘ και η ΕΔΟΘ οργάνωσαν απεργιακή συγκέντρωση έξω από το κτίριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου και το ΠΑΜΕ στο άγαλμα του Βενιζέλου. Οι εκπαιδευτικοί έκαναν προσυγκέντρωση στην πλατεία Αγίας Σοφίας και μετά ενώθηκαν με το μπλοκ του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ.

Στην πλατεία της Καμάρας έγινε συγκέντρωση με πρωτοβουλία οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Τα συλλαλητήρια εξελίχθηκαν σε πορείες προς το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, με αντικυβερνητικά συνθήματα, στις οποίες τον τόνο έδωσαν απολυμένοι ή εργαζόμενοι που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα.

Με προσωπικό ασφαλείας λειτουργεί σήμερα ο ΟΑΣΘ συμμετέχοντας στην απεργία, με αποτέλεσμα η κίνηση στους δρόμους να είναι από νωρίς το πρωί ιδιαίτερα αυξημένη.

Στο Ηράκλειο

Με δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και πορείες, η μια του Εργατικού Κέντρου και η άλλη του ΠΑΜΕ, συμμετείχαν οι εργαζόμενοι του Ηρακλείου στην 24ωρη απεργία.

Στις 10 το πρωί εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου όπου εκπρόσωποί τους σε ομιλίες τους τόνισαν ότι διαμαρτύρονται για τις απολύσεις στον δημόσιο τομέα, την εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας και των ιδιωτικοποιήσεων και ζήτησαν μέτρα προστασίας των δημόσιων κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών και άμεση στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων.

Ακόμη, αναφέρθηκαν στην κατάσταση της χώρας και επιτέθηκαν στην κυβέρνηση λέγοντας ότι «συνεχίζει την αντεργατική πολιτική της ψηφίζοντας πολυνομοσχέδια που δίνουν τη χαριστική βολή σε κοινωνία και οικονομία, καταργώντας κάθε παροχή κοινωνικής ασφάλειας, εντείνοντας την ύφεση και τα αδιέξοδα».

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία του ΕΚΗ και της ΑΔΕΔΥ από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, προς τους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Νωρίτερα, εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους του Ηρακλείου.

Στην Ήπειρο

Φορείς και πολίτες της Ηπείρου συμμετείχαν στη γενική πανεργατική απεργία των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ενώ στις πρωτεύουσες των νομών της περιφέρειας πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια που διοργάνωσαν τα Εργατοϋπαλληλικά Κέντρα, το ΠΑΜΕ και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι των απεργών, τα νέα μέτρα που ψηφίστηκαν στο πολυνομοσχέδιο στις 30 Μάρτη, μαζί με τη συμφωνία τρόικας-κυβέρνησης, είναι ακόμα πιο καταστροφικά, γι” αυτό, μέσω των σημερινών κινητοποιήσεων, θέλουν να στείλουν το μήνυμα ότι, «αντιστέκονται στην ολοκλήρωση της κοινωνικής καταστροφής, συνεχίζουν τον αγώνα, διαδηλώνουν, απεργούν, διεκδικούν».

Στην Πάτρα

Δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν στην Πάτρα. Η πρώτη συγκέντρωση, την οποία είχαν οργανώσει το Εργατικό Κέντρο και το νομαρχιακό παράρτημα της ΑΔΕΔΥ, πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και συμμετείχαν ιδιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί, γιατροί, φοιτητές, μαθητές, άνεργοι κ.ά.

Η δεύτερη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Γεωργίου, την οποία είχαν οργανώσει το ΠΑΜΕ και εργατικά συνδικάτα, ενώ συμμετείχαν εργαζόμενοι από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αγρότες, άνεργοι, φοιτητές, μαθητές κ.α.

Μετά το τέλος των δύο συγκεντρώσεων, πραγματοποιήθηκαν πορείες στο κέντρο της Πάτρας χωρίς να σημειωθούν απρόοπτα.

Η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ

«Η κυβέρνηση σε ρόλο καταστροφέα συνεχίζει την αντεργατική πολιτική της ψηφίζοντας πολυνομοσχέδια που δίνουν τη χαριστική βολή σε κοινωνία και οικονομία καταργώντας κάθε παροχή κοινωνικής ασφάλειας, εντείνοντας την ύφεση και τα αδιέξοδα» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ και, μεταξύ άλλων, ζητεί:

Άμεση κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών μνημονιακών διατάξεων που οδήγησαν στο στραγγαλισμό των συλλογικών εργατικών δικαιωμάτων και εγγυήσεων.

Άμεση κατάργηση της εμπλοκής της κρατικής εξουσίας στον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου. Αποκατάσταση της διαδικασίας, του περιεχομένου και της καθολικότητας ισχύος του συνόλου των όρων (μισθολογικών και λοιπών) της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και άμεση επαναφορά σε σταθερές βάσεις των πυλώνων του συλλογικού εργατικού δικαίου για την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων και τη μετενέργεια του συνόλου των όρων τους.

Σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς και διαδικασίες – Καμία παρέμβαση στην αποτελεσματική άσκηση των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και στο ισχύον πλαίσιο για την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση και την απαγόρευση του lock out (ανταπεργία) των εργοδοτών.

Επείγοντα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων από τις απολύσεις και των θέσεων εργασίας πλήρους και σταθερής εργασίας. Αυστηρή προστασία των όρων εργασίας και της απασχόλησης ευάλωτων ομάδων (νέων, γυναικών, εργαζομένων πλησίον της σύνταξης).

Αποτροπή των πολιτικών της ύφεσης, της αποβιομηχάνισης, των ιδιωτικοποιήσεων – εκποιήσεων – τεμαχισμού των Δημόσιων Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας και των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας, όπως της αμυντικής βιομηχανίας και των ναυπηγείων.

Διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των οργανισμών και επιχειρήσεων κοινωνικής ωφέλειας και των κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών.

Η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ

«Η κυβέρνηση με τις πρόσφατες επιλογές της οδηγεί στη διαθεσιμότητα χιλιάδες επιπλέον εργαζόμενους, ετοιμάζει μέσω της “αξιολόγησης” μια δεξαμενή δεκάδων χιλιάδων προς απόλυση υπαλλήλων, απελευθερώνει τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, προχωράει σε νέες μειώσεις στις συντάξεις, διαλύει ό,τι έχει απομείνει από το κοινωνικό κράτος» σημειώνει, προσθέτοντας:

«Ταυτόχρονα με πραξικοπηματικό τρόπο ξεπουλάει τραπεζικά ιδρύματα και τα χαρίζει ουσιαστικά στους τραπεζίτες, αφού πρώτα τα ανακεφαλαιοποίησε με χρήματα που δανείστηκε το ελληνικό δημόσιο. Εξαθλιώνουν εδώ και τέσσερα χρόνια την ελληνική κοινωνία, υπογράφοντας απανωτά μνημόνια, συνάπτουν νέα δάνεια και υποθηκεύουν το μέλλον πολλών γενεών, προκειμένου να σώσουν και να εξυγιάνουν τις τράπεζες και να τις επιστρέψουν στη συνέχεια στους τραπεζίτες».

«Την ίδια στιγμή» συνεχίζει η ανακοίνωση «προσπαθούν να μας πείσουν ότι τα “μνημόνια τελείωσαν’, ότι “δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα’, στήνοντας ταυτόχρονα ένα σόου γύρω απ’ το μοίρασμα του υποτιθέμενου “πλεονάσματος” προσβάλλοντας ακόμη και τη νοημοσύνη μας. Στόχος τους να εξασφαλίσουν παράταση ζωής προκειμένου να προλάβουν να φέρουν εις πέρας το έργο που έχουν αναλάβει.

» Το έργο ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, της διάλυσης του κοινωνικού κράτους, της ιδιωτικοποίησης της υγείας και της παιδείας, της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και της επέκτασης των ενοικιαζόμενων και χωρίς κανένα δικαίωμα εργαζόμενων, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα».

Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ «τελειωτικό χτύπημα δέχεται το ασφαλιστικό σύστημα» καθώς οδηγείται. «στην κατάρρευση μετά και τη νέα μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, που σημαίνει νέα μείωση των εσόδων του κατά 1 δισ. ευρώ το χρόνο. Η εξέλιξη αυτή οδηγεί σε νέα μείωση των συντάξεων και πριμοδοτεί την ιδιωτική ασφάλιση σε βάρος του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος».

Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι άνοιξαν όλοι οι δρόμοι γύρω από την Βουλή και δόθηκαν ξανά στην κυκλοφορία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα