Οι Πρέσπες καταπίνουν το Ποτάμι

Εάν υπερψηφίσει τη συμφωνία, τότε κουνούν μαντίλι οι Αμυράς, Ψαριανός, ενώ εάν την καταψηφίσει αποχωρούν οι Δανέλλης, Κύρκος

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Στις μυλόπετρες του δικομματισμού κινδυνεύει να συνθλιβεί πλέον το Ποτάμι με αφορμή τη στάση που θα κρατήσει όταν έρθει στη Βουλή προς κύρωση η συμφωνία των Πρεσπών. Θεωρητικά το Ποτάμι, αν και είχε αναφέρει το καλοκαίρι στη Βουλή ότι η συμφωνία δεν ήταν αυτό που περίμενε, εν τούτοις προσανατολιζόταν στο να την υπερψηφίσει. Μάλιστα αποτέλεσε και την αφορμή για το διαζύγιο του Ποταμιού με το Κίνημα Αλλαγής, μετά από μία θυελλώδη συνεδρίαση στη Χαριλάου Τρικούπη.

Όμως η φρασεολογία του Ζόραν Ζάεφ στη Βουλή των Σκοπίων, αλλά και οι δηλώσεις του ότι «νιώθω υπερήφανος που είμαι Μακεδόνας και μιλάω τη Μακεδονική γλώσσα», όπως επίσης και το «οι Έλληνες μπορούν να διδάσκονται τη Μακεδονική γλώσσα», δημιούργησαν πονοκέφαλο στη Σεβαστουπόλεως. Ειδικά όταν ο πρωθυπουργός των Σκοπίων μίλησε για «Αιγιάτες Μακεδόνες» χτύπησαν καμπανάκια και πλέον αυξήθηκαν οι φωνές εντός του Ποταμιού που κάνουν λόγο ότι πρέπει να αλλάξει στάση το κόμμα. Και δεν μιλάμε μόνο για τους βουλευτές, αλλά περισσότερο για την αποψιλωμένη βάση, τους πιστούς του Ποταμιού.

Το βέβαιο είναι ότι η έκρηξη της δημοσιότητας για το Ποτάμι το περασμένο Σαββατοκύριακο για τη στάση του στη συμφωνία των Πρεσπών, ως φαίνεται αναδεικνύει τα τεράστια εσωτερικά προβλήματα, παρά αποκομίζει οφέλη. Κι αυτό διότι έγινε φανερό, ακόμη και στους πιο αδαείς, ότι το κόμμα είναι τριχοτομημένο και δεν είναι απίθανο τις ημέρες που θα συζητείται η συμφωνία των Πρεσπών να σημάνει και τη διάλυση του κόμματος.

 Ποιος είναι με ποιον

Αναμφίβολα η φρασεολογία Ζάεφ κινείται σε εντελώς διαφορετική ρότα από τη γνωστή μετριοπάθειά του την εποχή των Πρεσπών. Τώρα περισσότερο μοιάζει με τον προκάτοχό του, τον Γκρούεφσκι, και φυσικά όλα όσα λέει εντείνουν τον αλυτρωτισμό των γειτόνων. Που ναι μεν γκρέμισαν τα καλτ αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά διά της πλαγίας οδού προσπαθούν να περάσουν την ύπαρξη μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα.

Όλα αυτά έχουν προκαλέσει δεύτερες και τρίτες συζητήσεις στο εσωτερικό του Ποταμιού, και ο Σταύρος Θεοδωράκης τρενάρει την οποιαδήποτε απόφαση πάρει με μοναδικό στόχο να κλείσει τις εσωκομματικές πληγές. Στις εισηγήσεις που δέχεται από τη μία πλευρά τού λένε πως πρέπει να μην αλλάξει στάση, καθώς θα φανεί ανακόλουθος και επί της ουσίας θα δικαιώσει όλους όσοι ισχυρίστηκαν ότι κακώς δεν ακολούθησε τη γραμμή της Γεννηματά στο ΚΙΝΑΛ και τα έσπασε.

Από την άλλη, του επισημαίνουν ότι η συμφωνία έχει πολλά στραβά και ειδικά η παραχώρηση του έθνους και της γλώσσας δεν είναι αυτό που ήθελε το Ποτάμι. Επίσης του τονίζουν ότι πρέπει να θυμηθεί το τι έλεγαν από την Κουμουνδούρου για το διαπλεκόμενο Ποτάμι και γι’ αυτό δεν πρέπει να δώσει επιπλέον ζωή στον ΣΥΡΙΖΑ.

 Σε θέση άμυνας

Ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, προσπαθώντας να εκτονώσει την παραφιλολογία, αλλά και τα κυβερνητικά σενάρια που κυκλοφόρησαν για συμφωνία με τη Νέα Δημοκρατία, δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο:  «Εμείς πιστεύουμε ότι το κείμενο των Πρεσπών έχει τις πρόνοιες που κατά τη γνώμη μας είναι επαρκείς. Πρέπει όμως να ερμηνεύεται το ίδιο και από την άλλη μεριά». Το μωσαϊκό των δηλώσεων δεν σταμάτησε εκεί, καθώς το συμπλήρωσαν ακόμα δύο στελέχη. Από τη μια ο Σπύρος Δανέλλης, πηγαίνοντας το εκκρεμές από την άλλη πλευρά, έστελνε μήνυμα στην ηγεσία του κόμματός του πως ενδεχόμενη αλλαγή στάσης θα σημάνει ταυτόχρονα την παραίτησή του από το Ποτάμι. «Εάν δεν κρατήσουμε τις αρχές μας και αναθεωρήσουμε τη στάση μας, δεν θα μας βγει σε καλό», ήταν η αποστροφή του βουλευτή του κόμματος. Είναι γνωστό άλλωστε πως ο κ. Δανέλλης θεωρεί θέμα αρχής την υπερψήφιση της συμφωνίας. Επιπροσθέτως, ο συνεργαζόμενος με το Ποτάμι, Σπύρος Λυκούδης, σημείωνε πως πράγματι υπάρχουν ζυμώσεις στο εσωτερικό του κόμματος, μετά τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού των Σκοπίων, προσθέτοντας πως ο ίδιος είναι θετικός έναντι της συμφωνίας, δίχως να κρύψει τον προβληματισμό του για τις κορώνες Ζάεφ.

Αυτή τη στιγμή ξεκάθαρες θέσεις έχουν λάβει για τη συμφωνία των Πρεσπών οι Γιώργος Αμυράς, Γρηγόρης Ψαριανός και Σπύρος Δανέλλης. Οι δύο πρώτοι έχουν ανακοινώσει στον επικεφαλής του κόμματος ότι δεν θα ψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών και προσπαθούν με κάθε τρόπο να επηρεάσουν τον κ. Θεοδωράκη να κάνει το ίδιο. Ο κ. Αμυράς εξάλλου το είπε προ ολίγων 24ώρων ότι θα ψηφίσει «όχι». Ανάλογη στάση θα κρατήσει και ο κ. Ψαριανός, ο οποίος μάλιστα πιέζει τη Σεβαστουπόλεως να προχωρήσει σε συμφωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το Ποτάμι να κατέβει ως συνεργαζόμενο κόμμα με τη Ν.Δ.

 

Προκαλεί ο Δανέλλης

Από την άλλη, υπάρχει ο Σπύρος Δανέλλης, ο οποίος στις τελευταίες του δημόσιες παρεμβάσεις προβάλλει επιχειρήματα υπέρ της συμφωνίας λες και είναι κυβερνητικός βουλευτής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό που έγινε τη Δευτέρα το βράδυ σε πολιτική εκπομπή της ΕΡΤ, όπου μετείχε ο βουλευτής του Ποταμιού μαζί με τον Κώστα Δουζίνα (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α΄ Πειραιά), τον Βασίλη Κεγκέρογλου από το ΚΙΝΑΛ, τον Μάριο Γεωργιάδη από την Ένωση Κεντρώων και τον Θόδωρο Χιώνη από το ΚΚΕ. Εκεί ο Δανέλλης μίλησε απείρως πιο θερμά υπέρ της συμφωνίας και με επιχειρήματα που ούτε καν έβαλε στο τραπέζι ο Δουζίνας, προκαλώντας τη θυμηδία των υπολοίπων του πάνελ και την αμηχανία του δημοσιογράφου-συντονιστή. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυξήθηκαν οι παροτρύνσεις προς τον Θεοδωράκη να τον διαγράψει, κάτι που δεν έγινε. Όμως έχουν αυξηθεί εντός της Σεβαστουπόλεως όσοι θεωρούν τον Δανέλλη άνθρωπο του Μαξίμου που παίζει τον ρόλο του πεμπτοφαλαγγίτη.

Εάν, λοιπόν, ο Θεοδωράκης αποφασίσει να ψηφίσει «όχι» στη συμφωνία, τότε είναι βέβαιο ότι θα τον ακολουθήσει και ο Μαυρωτάς, ίσως καταφέρει να πείσει και τον Λυκούδη, όμως θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι, εκτός του Δανέλλη, πιθανόν να αποχωρήσει και ο Μίλτος Κύρκος, ενώ ο Γιώργος Γραμματικάκης (ο έτερος ευρωβουλευτής) ακόμη δεν έχει λάβει θέση.

Εάν ο επικεφαλής του Ποταμιού ταχθεί υπέρ της συμφωνίας, τότε θεωρείται βέβαιο ότι οι Ψαριανός και Αμυράς, όχι μόνο θα την καταψηφίσουν, αλλά θα αναζητήσουν κι αλλού την τύχη τους, με πιθανότερο προορισμό τη Νέα Δημοκρατία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα