Οι στραβές στη «βάρδιά» του εκτόξευσαν τη δημοφιλία του

Πώς με Έβρο και κορωνοϊό ο Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε την εμπιστοσύνη ακόμη και εκείνων που δεν τον ψήφισαν

Αυτές τις ημέρες η χώρα μας βιώνει ίσως τις πλέον κρίσιμες από την έξαρση του κορωνοϊού ημέρες. Αναμένεται μία κορύφωση της εξάπλωσης του ιού στην κοινότητα, κάτι που απεύχονται οι επιστήμονες. Και βέβαια, ακόμη και ο πλέον αδαής κατανοεί ότι οι συνθήκες όχι μόνο δεν είναι ομαλές, αλλά πρωτόγνωρες.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Το αποκρουστικό σκηνικό, που ξεδιπλώνεται καθημερινά μπροστά μας, δημιουργεί δύσπνοια ακόμη και στους υγιείς με τη βούλα του τεστ. Ειδικά όταν χρειάζονται άδεια για να πάνε έστω και μία βόλτα στο σούπερ μάρκετ. Ή ακόμη και όταν βλέπουν μέσω των δελτίων ειδήσεων τα καμιόνια το ιταλικού στρατού να μεταφέρουν δεκάδες νεκρούς. Φυσικά, όλο αυτό το σκηνικό που έχει στηθεί παγκοσμίως το απεύχονται όλοι οι πολιτικοί, όλων των εθνικοτήτων, ανεξαρτήτως χρώματος, ιδεολογίας και φύλου. Είναι ό,τι χειρότερο να σου κάτσει η στραβή στη βάρδιά σου, που αναφώνησε και η Ρένα Δούρου, στο βιογραφικό της οποίας έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 125 θάνατοι –σε Μάνδρα και Μάτι– από φυσικά φαινόμενα, με την ίδια απούσα. Και τον τότε πρωθυπουργό (Αλέξη Τσίπρα) να ρωτάει προσπαθώντας να κοροϊδέψει τους πολίτες για το πότε θα πετάξουν τα αεροπλάνα για να κατασβήσουν τη φωτιά, όταν ήδη η φωτιά είχε αναγκαστεί να σβήσει στη θάλασσα.

Τυφλή τύχη

Σε αυτές τις πρωτόγνωρες για τη ζωή μας ημέρες αναρωτιέσαι μήπως τελικά η τύχη για κάποιους είναι τυφλή (αρκεί βέβαια να την πιάσεις από τα κέρατα). Στον Κυριάκο Μητσοτάκη οι στραβές που έκατσαν στη βάρδιά του είναι δύο. Μία η ιδιότυπη επίθεση με ορδές μεταναστών από την Τουρκία στον Έβρο, και από την άλλη η επέλαση του κορωνοϊού. Κι όμως, με τις δύο στραβές μοιάζει σαν να του χαμογέλασε η τύχη. Διότι έτσι ασυναίσθητα όλοι οι πολίτες τον συγκρίνουν με τον προκάτοχό του. Και σκέφτονται τι θα έκανε ο Αλέξης Τσίπρας, τόσο με τον Έβρο, όσο και με τον κορωνοϊό;

Οι πολίτες συγκρίνουν την διαχείριση Μητσοτάκη σε Έβρο και κορωνοϊό με αυτή του Τσίπρα στην καταστροφή στο Μάτι

Ουδείς φυσικά μπορεί να δώσει μία ασφαλή απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Ή πιο σωστά ο καθένας έχει μία δική του απάντηση, ανάλογα με τις πολιτικές του προτιμήσεις, ανάλογα και με την αντικειμενικότητά του. Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι αυτή την εποχή ο πολίτης νιώθει συσπειρωμένος γύρω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, άσχετα από το εάν τον έχει ψηφίσει, ή θα τον ψηφίσει στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Αυτή η παραδοχή ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάει καλά το καράβι φαίνεται και στις δημοσκοπήσεις, οι οποίες συνεχίζονται ακόμη και αυτές τις δύσκολες ημέρες του κορωνοϊού. Τα ποσοστά αποδοχής είναι εντυπωσιακά και προκαλούν μια μορφή παραπόνων από τους προκατόχους του, καθώς αυτοί δεν είχαν μια συγκυρία αυτής της μορφής ώστε να κριθούν από τις αποφάσεις τους.

Αναλύοντας κάποιος νουνεχής τα δύο τελευταία διαγγέλματα του νυν πρωθυπουργού Κυριάκου και του πρώην Τσίπρα, τότε όντως καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η σύγκριση ευνοεί με σκανδαλώδη τρόπο τον κ. Μητσοτάκη. Από τη μία ο πρώην μίλησε για οικονομικά μέτρα που δεν είχαν ανακοινωθεί μιλώντας για τις νεοφιλελεύθερες απόψεις του Μητσοτάκη, ο οποίος με τη σειρά του δύο ώρες μετά ανέτρεψε όλα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Κι επιδόματα και αποφασιστικότητα να αντιμετωπιστούν και η υγειονομική κρίση, αλλά και η οικονομική κρίση που θα ακολουθήσει. Κι όμως, ο πρώην συνέχισε και με άρθρο να ομιλεί περί νεοφιλελευθερισμού, τονίζοντας ότι «ο κορωνοϊός μαζί με χιλιάδες ανθρώπους σκότωσε και τον νεοφιλελευθερισμό». Διαβάζοντας αυτό το άρθρο, περισσότερο θυμόμαστε την ξύλινη γλώσσα του Άκη Τσοχατζόπουλου κατά την περίοδο που όλοι τον προσκυνούσαν στο ΠΑΣΟΚ, παρά τον σύγχρονο λόγο ενός νέου πολιτικού το 2020.

Πώς γύρισε το παιχνίδι

Προ δύο περίπου μηνών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε βρεθεί για πρώτη φορά στη γωνία του ρινγκ. Στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου εκτυλίσσονταν πολεμικές σκηνές με τους κατοίκους και τα ΜΑΤ. Του γκρίνιαζαν όλοι για όλα. Από τις ΣΥΡΙΖΑϊκές φωνές για τον ακραίο(;)  Άδωνι Γεωργιάδη, μέχρι το αναποτελεσματικό επιτελικό κράτος. Μάλιστα κάποιοι στην αντιπολίτευση πόνταραν σε όλα αυτά για να φθείρουν την εικόνα του. Και ξαφνικά έρχονται δύο στραβές στη «βάρδια» του Κυριάκου για να αλλάξουν τα πάντα.

Η άμεση αντίδραση στον Έβρο έσωσε τη χώρα από πιθανή αποσταθεροποίηση

Αν χανόταν το παιχνίδι στον Έβρο, η χώρα θα είχε αποσταθεροποιηθεί. Φανταστείτε μόνο τι θα είχε συμβεί, έτσι και μερικές χιλιάδες διέσχιζαν τα σύνορα. Και πριν καταλαγιάσει η κρίση στον Έβρο, πριν αναχωρήσουν καλά-καλά οι κοινοτικοί αξιωματούχοι με επικεφαλής την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έσκασε ο κορωνοϊός.

Με γοργούς ρυθμούς η κυβέρνηση έλαβε μέτρα προτάσσοντας το αγαθό της Δημόσιας Υγείας έναντι του οικονομικού κόστους. Η μόνη μικρή καθυστέρηση που υπήρξε, για ένα Σαββατοκύριακο, μέχρι να συνέλθει η Εκκλησιαστική Σύνοδος, ήταν η στάση έναντι της Εκκλησίας.

Προς το παρόν, η εντύπωση που αποκομίζει ο μέσος πολίτης είναι ότι έχει κράτος που λειτουργεί, ενώ και η ηγεσία είναι εκεί στην πρώτη γραμμή. Και τότε έρχεται η σύγκριση και τίθεται και νέο ερώτημα: Θα είχαμε όλους αυτούς τους νεκρούς σε Μάτι και Μάνδρα, εάν τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ο ένοικος του Μαξίμου;

Και σε αυτό το ερώτημα ουδείς μπορεί να δώσει σαφή απάντηση. Όμως αυτό που αναγνωρίζουν όλοι στον πρωθυπουργό είναι ότι, εκτός από τα άμεσα μέτρα και την αποφασιστικότητα που έδειξε σε όλα τα επίπεδα, κέρδισε πόντους με τα διαγγέλματά του. Με το ύφος και τον λόγο του, με τις παραινέσεις και τις προειδοποιήσεις του.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα