Οι συνταξιούχοι και η παγίδα στον Γιάννη Βρούτση

Ο Γιάννης Βρούτσης από τον περασμένο Απρίλιο (παραμονές Πάσχα) έχει νιώσει στο πετσί του το «ζην επικινδύνως». Τότε όταν χρεώθηκε το φιάσκο του «σκόιλ ελλικικου». Ο κ. Βρούτσης τότε προσπάθησε μέσω των ΚΕΚ και των προγραμμάτων εκμάθησης να δώσει ενίσχυση σε όλους τους επιστήμονες-ελεύθερους επαγγελματίες που είχαν πληγεί κατά την πρώτη περίοδο της καραντίνας.

Κι όμως ο Γιάννης Βρούτσης συνέχισε το έργο του σε ένα απαιτητικό υπουργείο, που λόγω της πανδημίας είχε να αντιμετωπίσει ένα σωρό προβλήματα με εργαζόμενους να μένουν εκτός εργασίας κι επιχειρήσεις να βάζουν λουκέτο με κρατική εντολή. Κι όλα αυτά έχοντας μία δαμόκλειος σπάθη από πάνω του και δεκάδες διαρροές ότι «σήμερα φεύγει, αύριο αντικαθίστανται, μεθαύριο τον διώχνουν».

Ακόμη και στην τελευταία τηλεσυνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. ήταν πολλοί οι «καλοθελητές» που ελπίζοντας ότι θα έχουν τις «ευλογίες» του Επιτελικού Κράτους την έπεσαν στον Γιάννη Βρούτση καταλογίζοντας τους ευθύνες για τις εκκρεμείς συντάξεις που όντως αυξάνονται, καθώς κατά την διάρκεια της καραντίνας ένα σωρό εργαζόμενοι που είχαν θεμελιώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα, φοβήθηκαν και όλοι μαζί κατέθεσαν τα χαρτιά τους επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τον ΕΦΚΑ.

Όμως στο τελευταίο περιστατικό θυμίζει πολύ περισσότερο παγίδα κατά του κ. Βρούτση. Με βάση το νόμο έληγε η περίοδο χάριτος για τα δωρεάν φάρμακα στους χαμηλοσυνταξιούχους. Και δεν είχε καμία ενημέρωση ο αρμόδιος υπουργός για το τι σκέφτεται το Μαξίμου. Να σημειώσουμε όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έκοψε το ΕΚΑΣ για να ρίξει στάχτη στα μάτια έλαβε μία απόφαση-ως αντιστάθμισμα το έχε χαρακτηρίσει ο Τσίπρας (παρά το γεγονός ότι οι χαμηλοσυνταξιούχοι έβγαιναν χαμένοι)-να μην πληρώνουν χρήματα για τα φάρμακα τους, όλοι όσοι είχαν χάσει το ΕΚΑΣ.

Η αλήθεια για το ΕΚΑΣ

Παρά το γεγονός ότι η κ. Αχτσιόγλου πριν παραδώσει ξέχασε να περάσει την απαιτούμενη τροπολογία στην Βουλή (όπως είχε υποσχεθεί), εν τούτοις η κυβέρνηση της Ν.Δ. διατήρησε τα δωρεάν φάρμακα στους χαμηλοσυνταξιούχους και για το 2020. Τώρα που έληγε η περίοδος χάριτος ο Γιάννης Βρούτσης απευθύνθηκε στο υπουργείο Οικονομικών για να μάθει τι θα γίνει. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, απάντησε ότι δεν έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό συγκεκριμένο κονδύλι και θα σταματήσει η λεγόμενη «περίοδο χάριτος» σε όσους κόπηκε το ΕΚΑΣ. Το λάθος του Γιάννη Βρούτση ήταν ότι βιάστηκε να το ανακοινώσει και του το χρέωσαν. Εν συνεχεία βγήκε ο πρωθυπουργός και ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν δωρεάν φάρμακα όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

Όμως τον Γιάννη Βρούτση για μία ακόμη φορά τον έστειλαν ως βορά στα άγρια θηρία, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είχε κόψει το ΕΚΑΣ που ίσχυε από την δεκαετία του 90 επιτέθηκε με σφοδρότητα στον πρώην-πλέον- υπουργό Εργασίας και το άσχημο ήταν ότι δεν υψώθηκε ένα τείχος από το Μαξίμου να τον υποστηρίξουν. Πως θα γινόταν αυτός Μα με το να υπενθυμίσουν σε όλους την αλήθεια: Για το ποιος έκοψε το ΕΚΑΣ. Να σημειωθεί ότι το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) θεσμοθετήθηκε από την κυβέρνηση Κώστα Σημίτη και άρχισε να καταβάλλεται στους συνταξιούχους από 1η Ιουλίου 1996. Ο τότε  Συνασπισμός δεν είχε ψηφίσει τον σχετικό νόμο, επειδή το επίδομα του ΕΚΑΣ το θεωρούσε… φιλοδώρημα. Το ΕΚΑΣ το διατήρησαν όλες οι κυβερνήσεις. Μάλιστα οι κυβερνήσεις Γιώργου Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά άντεξαν και στις πιέσεις των δανειστών. Τουναντίον η υποτιθέμενη λαϊκή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το έκοψε το 2016.

Τέλος σε ό,τι αφορά τον κ. Βρούτση ας μην λησμονούμε ότι από το περασμένο καλοκαίρι ζούσε και την πίεση ότι παρά το γεγονός πως ήταν υπουργός Εργασίας δεν μετείχε στην μεταρρύθμιση με τις επικουρικές συντάξεις, καθώς το Μαξίμου επέλεξε να αναθέσει το συγκεκριμένο πρότζεκτ στον υφυπουργό Πάνο Τσακλόγλου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα