Οι συντεταγμένες προς την αυτοδυναμία

Η ενεργοποίηση του κομματικού μηχανισμού είναι το στοίχημα της εποχής για τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να κερδηθούν οι εκλογές

Από την πρώτη ημέρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε την διακυβέρνηση του τόπου έδωσε έμφαση στο κεντρώο προφίλ και στα ανοίγματα σε άλλα εκλογικά ακροατήρια με την αξιοποίηση στελεχών από το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, αλλά και ανένταχτους αριστερούς. Όλοι αυτοί ήρθαν και παραμένουν στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη, όμως στις εκλογές είναι αναγκαία η ενεργοποίηση της ραχοκοκαλιάς της «γαλάζιας» παράταξης.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Διότι όλοι κατανοούν ότι εάν δεν ενεργοποιηθεί ο κομματικός μηχανισμός, εάν δεν λιώσουν σόλες τα κομματικά στελέχη, τότε εκλογές δεν κερδίζονται από τον καναπέ και τα σαλόνια και μέσω τηλεφώνων. Και όπως γίνεται αντιληπτό έτσι όπως είναι διαμορφωμένη η κατάσταση για να επιτευχθεί η αυτοδυναμία χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα.

Και ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τις συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων αφενός μεν κήρυξε επιστράτευση όλων των στελεχών, αφετέρου στην προεκλογική μάχη εμπλέκονται ολοένα και περισσότερα στελέχη, αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες αποστολές.

Δεν είναι εξάλλου τυχαίο το γεγονός, ότι κλιμάκια με τη συμμετοχή βουλευτών και στελεχών ακολουθούν από  το καλοκαίρι ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα εξορμήσεων σε ολόκληρη τη χώρα. Η πρόσφατη δε συγκέντρωση όλων των μελών των νομαρχιακών και δημοτικών οργανώσεων στην Αθήνα-μία κίνηση που δεν θα μας είχε συνηθίσει η Νέα Δημοκρατία στο παρελθόν- συνιστά ένα ενδεικτικό στοιχείο της ανάγκης για άμεση κινητοποίηση του έμψυχου δυναμικού. «Κανείς δεν περισσεύει», σπεύδουν να τονίσουν κομματικά στελέχη, ενώ αίσθηση προκάλεσε και η παρουσία του Αντώνη Σαμαρά στα εγκαίνια των νέων σταθμών στο μετρό του Πειραιά, αλλά και στα επίσημα εγκαίνια του Ελληνικού. Μία παρουσία που έχει την δική της σημειολογία, δείχνοντας ότι και ο πρώην πρωθυπουργός θα δώσει το δικό του πουσάρισμα στις νέες νίκες της παράταξης.

Το όριο του 39% που επιδιώκει ουσιαστικά η γαλάζια παράταξη για να εξασφαλίσει τη δυνατότητα διακυβέρνησης της χώρας με σταθερή πλειοψηφία και χωρίς την ανάγκη συμμαχιών, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για δεύτερες σκέψεις, παρά επιβάλλει την υιοθέτηση ενός ολιστικού σχεδίου σύνθεσης απόψεων, αξιοποίησης προσώπων και διεύρυνσης της εκλογικής επιρροής. Μετά από περίπου δεκαπέντε χρόνια η Νέα Δημοκρατία διεκδικεί με αξιώσεις μια δεύτερη συνεχόμενη κυβερνητική ευκαιρία.

Μέσα σε ένα δύσκολο πολιτικό περιβάλλον με τις αντοχές της κοινωνίας να δοκιμάζονται, η κορυφή της κομματικής πυραμίδας επιδιώκει να λειτουργήσει προσθετικά, σε μια προσπάθεια να εκφράσει και να προσελκύσει το πιο δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας.

Οι συντεταγμένες

Και οι πάντες κατανόησαν τις συντεταγμένες που χάραξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και προς τους βουλευτές και πολιτευτές, αλλά και προς τον κομματικό μηχανισμό. Συντεταγμένες, οι οποίες πρέπει να ακολουθηθούν προκειμένου η Νέα Δημοκρατία να επιτύχει το στόχο της.

Φραγμός στην αλαζονεία: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμά ότι εάν οι βουλευτές και τα κομματικά στελέχη θεωρήσουν ότι έχουν δέσει τον γάιδαρο τους θεωρώντας εαυτούς αναντικατάστατους, τότε το έχασαν το τρένο. «Υπάρχει μια λεπτή γραμμή, μεταξύ του να είμαστε υπερήφανοι για τα επιτεύγματά μας και να είμαστε αλαζόνες και να θεωρούμε τους εαυτούς μας περίπου αναντικατάστατους» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, γνωρίζοντας ότι ο χειμώνας που έρχεται είναι δύσκολος και πως όσα έγιναν μέχρι σήμερα, μπορεί να ξεχαστούν εύκολα, με ένα λάθος, ή μία κακή διαχείριση.

Όχι στη χαλαρή ψήφο: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει σταματήσει να χτυπάει το καμπανάκι του κινδύνου για την πρώτη εκλογική αναμέτρηση, ζητώντας από όλο το μηχανισμό να βρίσκεται στα κόκκινα, ώστε να μην πάει καμία ψήφος χαμένη στις πρώτες εκλογές. Η δημοσκοπική διαφορά που παρουσιάζει σήμερα η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποτελέσει αφορμή για να μην πάει κάποιος ψηφοφόρος της Ν.Δ στην πρώτη κάλπη, ή ακόμη να ψηφίσει κάποιο μικρότερο κόμμα, ως στάση διαμαρτυρίας.  Ο Πρωθυπουργός έχει πει πολλές φορές ότι στόχος είναι η αυτοδυναμία λέγοντας πολλάκις: «Επιμένουμε στις επόμενες εκλογές να μιλάμε για την ανάγκη μίας αυτοδύναμης Ελλάδας και όχι απλά μίας αυτοδύναμης Νέας Δημοκρατίας».

Μπροστάρης το κόμμα: Μιλώντας στους προέδρους τοπικών οργανώσεων όλης της χώρας, ο Πρωθυπουργός επέμεινε στη σημασία που δίνει στον κομματικό μηχανισμό, λέγοντας μάλιστα ότι ο ίδιος αισθάνεται ασφάλεια με αυτά τα στελέχη στο τελικό σπριντ πριν από τις εκλογές. Τους ζήτησε όμως να βάλουν πλάτη, να στηρίξουν το κυβερνητικό έργο, να κινητοποιηθούν όσο περνάει ο καιρός, αλλά και να ενσκήψουν πάνω στα προβλήματα της κοινωνίας. «Όταν πηγαίνω περιοδείες είναι μία ανακούφιση για μένα, είναι μία αίσθηση σιγουριάς να γνωρίζω ότι η προετοιμασία έχει γίνει σωστά. Ότι τα στελέχη μας έχουν κάνει την κινητοποίηση που πρέπει και ότι το κόμμα, στην κρίσιμη στιγμή-και πάντα η πιο κρίσιμη μάχη είναι πάντα η μάχη της κάλπης-θα είναι εκεί» είπε ο κ. Μητσοτάκης, ζητώντας από τα κομματικά στελέχη να σηκώσουν τα μανίκια.

Και η ασφάλεια των πολιτών

Όμως και η παρουσία του πρωθυπουργού σε εκδήλωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κατά της εγκληματικότητας και της ασφάλειας των πολιτών είναι ένα δείγμα για το πώς θα κινηθεί το κυβερνών κόμμα στις εκλογές. Από την μία θα αναδειχθεί ο τρόπος που καθαρίστηκε η περιοχή των Εξαρχείων, όπως επίσης και η εκδίωξη των παραβατικών από τις φοιτητικές εστίες και από την άλλη θα τεθούν οι στόχοι για να νιώσουν ασφάλεια οι πολίτες.

Η παρουσία του πρωθυπουργού ήταν και ένα μήνυμα προς τους αστυνομικούς ότι είναι δίπλα τους. Όχι για να καλύψει τις παραβατικές συμπεριφορές των οργάνων της τάξης, αλλά για να σταθεί στην προσπάθεια που κάνουν για να υπάρχει ασφάλεια και να καταδιωχθεί οι εγκληματικές πράξεις. Επίσης η εύρυθμη λειτουργία των πανεπιστημίων δεν μπορεί να αποτελεί ταμπού σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, αλλά και ούτε πολιτικές δυνάμεις να αντιδρούν, επιχειρώντας μέσα από μία κοντόφθαλμη προσέγγιση να αποκομίσουν κομματικά οφέλη. Στη συντριπτική της πλειοψηφία η κοινωνία αντιδρά και ζητά το αυτονόητο, όπως αποτυπώνεται σε διαδοχικές μετρήσεις της κοινής γνώμης.

Η σωστή αστυνόμευση των πόλεων, η πάταξη παραβατικών συμπεριφορών, η προστασία των πολιτών και κυρίως των μικρών παιδιών αποτελούν συστατικά για μια πετυχημένη πολιτική στο πεδίο της ασφάλειας και της δημόσιας τάξης. Συνολικά το μήνυμα της κυβέρνησης προς όλες τις κατευθύνσεις είναι η αποφασιστικότητα της να σπάσει αβγά.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα