Οι θεωρίες συνωμοσίας και ο φλύαρος Σύμβουλος

Ο Αύγουστος έκρυβε και φέτος όχι μόνο ειδήσεις, αλλά και καυτά θέματα

Σε λίγες ημέρες φεύγει ο πιο περίεργος Αύγουστος της μεταπολίτευσης. Διότι ναι μεν σχεδόν πάντα κάθε καλοκαίρι ο συγκεκριμένος μήνας βγάζει ειδήσεις και θέματα, διαψεύδοντας αυτό που είχε πει πριν από πολλά χρόνια ο αείμνηστος Ιταλός σημειολόγος και φιλόσοφος Ουμπέρτο Έκο, ότι «τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις».

Ο φετινός Αύγουστος τα έχει όλα. Από τη μία παρατηρείται παγκοσμίως έξαρση της πανδημίας (αυτό ισχύει και για τη χώρα μας), από την άλλη υπάρχει απίστευτη κινητικότητα σε ό,τι αφορά τα εθνικά μας θέματα. Μία κινητικότητα κατά την οποία έκλεισαν ζητήματα που μας ταλαιπωρούσαν επί δεκαετίες, όπως η ανακήρυξη ΑΟΖ με την Αίγυπτο.

Όμως αυτό τον μήνα βρίσκεται σε έξαρση πέραν της πανδημίας του covid-19 και η παγκόσμια συνωμοσιολογία. Μέχρι και ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα, προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ, Νίκος Μαυραγάνης, ισχυρίστηκε ότι μαζί με το εμβόλιο για τον κορωνοϊό –που το περιμένει με αγωνία όλη η ανθρωπότητα– θα μας βάλουν και τσιπάκι στον οργανισμό μας για να μας παρακολουθούν. Ναι, δεν είναι σκετς του Σεφερλή στο Δελφινάριο, αλλά η ανάρτηση ενός ανθρώπου που ζει δίπλα μας, είναι δικηγόρος και ισχυρίζεται ότι το υγρό του εμβολίου θα περιέχει τσιπάκι. Ούτε κάτι θεοσεβούμενες γιαγιάδες που βλέπουν μπροστά τους τη Δευτέρα Παρουσία δεν ισχυρίζονται κάτι τέτοιο.

Και δυστυχώς δεν είναι αυτό το μόνο fake news, που έχουμε ακούσει τελευταία για τον κορωνοϊό. Διότι μπορεί με τον κ. Μαυραγάνη να ευθυμήσαμε, αλλά ακόμη πιο σοβαρό είναι ότι υπάρχει ομάδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που προέτρεπε τους γονείς να μην επιτρέψουν να φορέσουν τα παιδιά τους μάσκες στα σχολεία. Το επιχείρημά τους, ότι θα νοσήσουν τα παιδιά, παρά το γεγονός ότι οι παιδίατροι διαβεβαιώνουν ότι από τριών χρονών δεν υπάρχει πρόβλημα για τα παιδιά. Αλλά ποιος να τους πιστέψει, όταν ακόμη και σήμερα υπάρχουν πολιτικοί (βλέπε Κώστας Αρβανίτης, ο οποίος τους έδινε βήμα στις εκπομπές του στην ΕΡΤ) που αρνούνται να πουν κουβέντα για το αντιεμβολιαστικό κίνημα.

Η κυβέρνηση οφείλει πριν αυξηθούν οι συνωμοσιολόγοι να τους καταπολεμήσει. Διότι στην Ελλάδα πολύ εύκολα γίνονται πιστευτά τα απίθανα. Και το λέμε, διότι τέτοιου είδους «κινήματα» θεριεύουν με ραγδαίο τρόπο (βλέπε Κίνημα Αγανακτισμένων) και στο τέλος τα πληρώνουμε πολύ ακριβά.

Και ο κ. Διακόπουλος

Όμως και στο θέμα των ελληνοτουρκικών, ο Αύγουστος έκρυβε πολλά. Και δεν μιλάμε για τις παράνομες Navtex των Τούρκων, τα γαβγίσματα του Ερντογάν, αλλά αναφερόμαστε και στα δικά μας. Διότι από τη μία είχαμε θετικά νέα με τη συμφωνία με την Αίγυπτο, από την άλλη υπήρξε απώλεια με την παραίτηση του Συμβούλου Ασφαλείας του πρωθυπουργού, του κ. Αλέξανδρου Διακόπουλου.

Σε καμία περίπτωση δεν θα τον κρίνουμε για τις γνώσεις του και την ικανότητα του να προβλέπει καταστάσεις. Όμως έχουμε κάθε δικαίωμα να του ασκήσουμε κριτική για τον τρόπο που αντιμετώπισε το νευραλγικό πόστο για το οποίο επιλέχθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Με βάση ότι συμβαίνει σε όλα τα σύγχρονα κράτη, ο Σύμβουλος Ασφαλείας, μιλάει μόνο με τον επικεφαλής τον οποίο κι ενημερώνει και για τις εξελίξεις, ενώ συμβουλεύει και για τα μελλούμενα, πάντα με ψυχραιμία και χωρίς φανφάρες. Και το κυριότερο δεν εμφανίζεται σε κάμερες και δεν κάνει δηλώσεις. Δεν επιλέγεται ο Σύμβουλος Ασφαλείας για να γεμίζει το πρόγραμμα των τηλεοπτικών σταθμών. Κάτι που δεν το κατάλαβε ο δικός μας Σύμβουλος, ο οποίος συχνά-πυκνά έκανε γκάφες προκαλώντας αναταραχή στο Μαξίμου και έδινε τροφή για παραπολιτικά σχόλια.

Η παραίτηση του ήταν αναμενόμενη, ειδικά από τη στιγμή που αποδυνάμωσε την κυβερνητική πολιτική, την οποία υποτίθεται ότι υπηρετούσε.

Τόσο στην περίπτωση των συνωμοσιολόγων, όσο και σε όσους επιλέγονται για θέσεις κλειδιά ισχύει το «καλύτερα να μασάς από το να μιλάς».  

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα