Οι Τούρκοι θέλουν δική τους την ανατολική Μεσόγειο και στήνουν πόλεμο στις θάλασσες

Πόλεμο στις θάλασσες στήνει η Τουρκία αφού ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προτάσσει  το επικίνδυνο δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας» προκειμένου να αμφισβητήσει τα δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Και όλα αυτά ενώ οι Τούρκοι ξεκινούν γεωτρήσεις στην ΑΟΖ.

Μόνο τυχαίο δεν είναι άλλωστε το μπαράζ δηλώσεων από Τούρκους αξιωματούχους τις τελευταίες ημέρες που προειδοποιούν ότι η Άγκυρα θα απαντήσει ακόμη και στρατιωτικά αν προχωρήσουν οι έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Οικόπεδο 7 στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αρχικά τον όρο «γαλάζια πατρίδα» χρησιμοποίησε σε δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ ο οποίος με έμφαση αποτύπωσε την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η Τουρκία στη ναυτική διάσταση της ισχύος της.

«Ο αγώνας μας σε αυτό που ονομάζουμε “γαλάζια πατρίδα” συνεχίζεται», ανέφερε για να προσθέσει ότι «στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο όπου κι αν αυτή βρίσκεται, δεν είναι δυνατόν να απεμπολήσουμε κανένα δικαίωμά μας και κανένα δίκαιό μας που απορρέει από διεθνείς συμφωνίες».

Την ίδια στιγμή, ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, AKP, προειδοποίησε την Ελλάδα να μην επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 ναυτικά μίλια δηλώνοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση «η Τουρκία θα απαντήσει σκληρά».

Οι γεωτρήσεις

Οι δηλώσεις του Ακάρ πραγματοποιούνται σε μια περίοδο κατά την οποία η Άγκυρα έχει συνειδητά επιλέξει να απλώσει όλο το εύρος των διεκδικήσεών της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με όσα γράφει η εφημερίδα «Καθημερινή».

Μετά τις ανακοινώσεις της Αθήνας περί τμηματικής επέκτασης των χωρικών υδάτων επανέφερε το casus belli ενώ ο ίδιος ο Ακάρ τις προηγούμενες ημέρες ανέπτυξε τον τουρκικό σχεδιασμό για ανατροπή του status quo των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όλα αυτά καταγράφονται περίπου δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη των γεωτρήσεων της Exxon Mobil στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

Την ίδια στιγμή, από το πρωί της Τετάρτης το πλωτό γεωτρύπανο «Πορθητής» βρίσκεται στο εξωτερικό όριο του κόλπου της Αττάλειας σε απόσταση περίπου 60 χιλιομέτρων από την πόλη της Αλάνια με συνοδεία μικρότερα βοηθητικά σκάφη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα