Οι τρεις λόγοι που μειώθηκαν τα έσοδα τον Απρίλιο

Μεγάλη υστέρηση καταγράφεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στα δημόσια έσοδα κατά τον μήνα Μάιο, καθώς αυτά διαμορφώθηκαν σε μόλις 2,7 δισ. ευρώ έναντι στόχου του προϋπολογισμού για 3,7 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα πάντοτε με τις ίδιες πηγές, το «άνοιγμα» στο σκέλος των εσόδων –το οποίο από τα επίσημα στοιχεία που θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα θα φανεί και πάλι ότι έχει καλυφθεί με το «πάγωμα» των δαπανών– οφείλεται στους ακόλουθους λόγους:

*** Στη μη είσπραξη της δόσης του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων. Το σύστημα δεν άνοιξε με αποτέλεσμα προς το παρόν να μην έχει εισπραχθεί ούτε ένα ευρώ, τόσο από τον φόρο νομικών προσώπων, όσο και από τους υπόλοιπους φόρους που συμβεβαιώνονται (π.χ φόρος συγκέντρωσης)

*** Στη μη είσπραξη των λεγόμενων ANFAs (είναι τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που πρέπει να επιστρέψει η ΕΚΤ στην Ελλάδα)

*** Στη σοβαρή υστέρηση που εξακολουθεί να καταγράφεται στα έσοδα από τον ΦΠΑ. Το τελευταίο αυτό στοιχείο είναι και το πιο ανησυχητικό, καθώς μεγαλώνει ακόμη περισσότερη την υστέρηση των φορολογικών εσόδων. Ήδη από το τετράμηνο, η υστέρηση ήταν κοντά στα 900 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τον Μάιο αναμένεται να εκτιναχθεί πάνω από τα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Να σημειώσουμε, πως συνολικά στο τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου, τα καθαρά έσοδα ανήλθαν στα 15,815 δισ. ευρώ έναντι στόχου 15,444 δισ. ευρώ, εμφανίζοντας υπέρβαση κατά 371 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Τέλος, στο πεντάμηνο, τα καθαρά έσοδα περιορίστηκαν σε 18,53 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι στόχου 19,17 δισεκατομμυρίων ευρώ. Δηλαδή, ήδη στο πεντάμηνο, εμφανίζεται υστέρηση στα έσοδα κατά 640 εκατομμύρια ευρώ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα