«Οι υπουργοί να έχουν την ίδια ποινική μεταχείριση με τους πολίτες»

«Να αλλάξουν οι διατάξεις για την ευθύνη των υπουργών για  να έχουν την ίδια ποινική μεταχείριση με τους πολίτες» και  «να μπουν  χρονικά όρια στις θητείες των πολιτικών προσώπων», ζήτησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, μιλώντας στην Εθνική Συνδιάσκεψη της ΟΝΝΕΔ.

Κατά την ομιλία του ο κος Αθανασίου χαρακτήρισε «κορυφαία πράξη του αναγκαίου θεσμικού εκσυγχρονισμού μιας δημοκρατικής χώρας μας την αναθεώρησή του  Συντάγματος» και αναφέρθηκε σε μεταρρυθμίσεις όπως:

1. Εκλογή και ενίσχυση του ρυθμιστικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Το Ελληνικό πολιτικό σύστημα πρέπει να γίνει λιγότερο πρωθυπουργοκεντρικό. Αυτό που ζητούμε είναι η πεμπτουσία της Προεδρευόμενης Δημοκρατίας που είναι το πολίτευμα μας», είπε.

2. Χρονικά όρια στις θητείες των πολιτικών προσώπων.

3. Ασυμβίβαστα, Υπουργοί, Λειτουργία Κυβέρνησης

«Οι  υπουργοί  και αν όχι όλοι τουλάχιστον κάποιοι που καταλαμβάνουν κρίσιμες θέσεις σε μια Κυβέρνηση, όπως ο Υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να μην είναι βουλευτές. Και αν ακόμα είναι βουλευτές ,πριν την τοποθέτηση τους σε Υπουργικό Θώκο θα πρέπει να παραιτούνται της βουλευτικής τους ιδιότητος», υποστήριξε ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

Καθώς έτσι , όπως εξήγησε «και Υπουργούς εξασφαλίζουμε που θα έχουν τις λιγότερες δυνατές εξαρτήσεις, αλλά και συνειδητοποιημένους βουλευτές που από την αρχή θα γνωρίζουν για ποιο λόγο εκλέγονται».

4. Εξάντληση θητείας Κυβερνήσεως.

«Στη χώρα μας έχει γίνει κατάχρηση του θεσμού των πρόωρων εκλογών» είπε ο κος Αθανασίου, και αυτό συνέχισε, «πρέπει να σταματήσει, όπως πρέπει να μην αναπαράγεται και η “καραμέλα” της “έλλειψης πολιτικής νομιμοποιήσεως της κυβερνήσεως” από την αντιπολίτευση».

Ακόμα ο κος Αθανασίου αναφερόμενος στην ασυλία βουλευτών και μελών της Κυβέρνηση είπε χαρακτηριστικά:

«Η  ασυλία δεν είναι θέσφατο και οφείλει να καλύπτει μόνο εκείνες τις δραστηριότητες που αφορούν και συνδέονται με την ενάσκηση των καθηκόντων του βουλευτή. Μόνο για τυχόν διατήρηση αυτού του είδους ασυλίας οφείλει να γνωμοδοτεί το Κοινοβούλιο και όχι για την ασυλία για τα υπόλοιπα αδικήματα» .

Σε ότι αφορά τη διαφάνεια στην  χρηματοδότηση των κομμάτων αναφέρθηκε σε «χώρες που υπάρχει νόμος  ο οποίος ορίζει τα σχετικά με τη λειτουργία των κομμάτων».

«Οι πολιτικοί και τα κόμματα πρέπει να είναι σε θέση να ελέγχονται αποτελεσματικά και να λογοδοτούν για τις πηγές χρηματοδότησης τους διότι έτσι οικοδομείται ένα πολιτικό σύστημα χωρίς σκιές και χωρίς εξαρτήσεις», τόνισε.

Μιλώντας τέλος για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης υποστήριξε ότι «Η Δικαιοσύνη στη χώρα μας είναι θεσμικά ανεξάρτητη και για την ενίσχυση αυτής της ανεξαρτησίας απαιτούνται δυο σημαντικές αλλαγές που αφορούν στον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης καθώς και στον εξορθολογισμό του ελέγχου της συνταγματικότητας των νόμων».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα