Οι Βρετανοί στηρίζουν Ερντογάν και τα νταηλίκια του στην κυπριακή ΑΟΖ

“Πόλεμος” ΄ έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε Βρετανία και Κύπρος μετά την στήριξη των Εγγλέζων, δια στόματος του υπουργού Άλαν Ντάνκαν, στα νταηλίκια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο Άλαν Ντάνκαν έκανε λόγο για «κυριαρχία υπό αμφισβήτηση» στην περιοχή που διεξάγονται γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ προκαλώντας την “έκρηξη” Νίκου Αναστασιάδη.

Επίσης ο Βρετανός ύπατος αρμοστής στη Λευκωσία κλήθηκε στο υπουργείο εξωτερικών και του επιδόθηκε διάβημα, τόσο για τη δήλωση του κ. Ντάνκαν όσο και για τη διευκρινιστική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας, στην οπαία επαναλαμβάνονται οι θέσεις του υπουργού Ευρώπης.

Το βράδυ της Τρίτης το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε μια ανακοίνωση στην οποία επαναλαμβάνει ακριβώς τα όσα είπε προηγουμένως ο Ντάνκαν.

Συγκεκριμένα γράφει: «η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, διερευνητικές γεωτρήσεις δεν θα πρέπει να προχωρούν σε οποιαδήποτε περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση».

Στη συνέχεια κρατάει ίσες αποστάσεις από Τουρκία και Κύπρο αναφέροντας για την κυπριακή ΑΟΖ: «Αναγνωρίζουμε το κυριαρχικό δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να αξιοποιήσει το πετρέλαιο και το αέριο στη διεθνώς συμφωνημένη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Πιστεύουμε ότι το πετρέλαιο και το αέριο της Κύπρου θα πρέπει να αναπτυχθεί προς όφελος όλων των Κυπρίων, όπως έχει ξαναπεί το Foreign Office».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σχολιάζοντας τη δήλωση του Βρετανού Διπλωμάτη, τον χαρακτήρισε απαράδεκτο.

«Η όλη στάση του το μόνο που δεν αντικατοπτρίζει είναι την ορθή πολιτική που θα έπρεπε να ακολουθεί η Μεγάλη Βρετανία με τα όσα συμφέροντα έχει στην Κύπρο, και η στήριξη που έτυχε η Βρετανία στις κρίσιμες ώρες που περνά, υπήρξε χωρίς προηγούμενο, έστω και από τη μικρή μας χώρα η οποία έχει την ίδια ψήφο με τις υπόλοιπες», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Διαβάστε επίσης