ΟΗΕ και Ουάσιγκτον ενημέρωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Πλήρης ενημέρωση στον γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, αλλά και την Ουάσιγκτον, παρείχε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, για την απόφαση του να αναστείλει τη συμμετοχή του στις συνομιλίες για το Κυπριακό.

Αυτό, μετά τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ, Στέφαν Ντούζαρικ, ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε με επιστολή του τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την απόφασή του να μη παραστεί στη συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Ερόγλου, που είχε οριστεί για αύριο Πέμπτη, στη Λευκωσία.

Ο κ. Ντούζαρικ ανέφερε επίσης ότι ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ, Εσπεν Μπαρθ Αϊντε έφθασε χθες στην Κύπρο για να έχει συναντήσεις με τους δυο ηγέτες, τους διαπραγματευτές, ηγέτες πολιτικών κομμάτων και άλλους παράγοντες στο νησί, για να συζητήσει μαζί τους το πώς θα προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις. Στενά παρακολουθεί το θέμα και η Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, ο κ. Αναστασιάδης είχε χθες τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Ουίλιαμ Μπερνς, με τον οποίο συζήτησε τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί λόγω της «τουρκικής προκλητικότητας».

Με βάση τη διπλωματική ενημέρωση, ο κ. Μπερνς επέκρινε την στάση της Αγκυρας και ζήτησε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να επιδείξει ψυχραιμία.

Διαβάστε επίσης