ΟΗΕ:«Μια κατάρρευση της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν θα ήταν μεγάλη απώλεια»

«Οποιαδήποτε κατάρρευση της πυρηνικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε το 2015 ανάμεσα στο Ιράν και τις μεγάλες δυνάμεις θα ήταν μεγάλη απώλεια», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα πυρηνικά που εποπτεύει τη συμφωνία, σε μια έμμεση αναφορά στην απειλή των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη συμφωνία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, απείλησε να αποχωρήσει από τη συμφωνία εκτός εάν το Κογκρέσο και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι βοηθήσουν να «διορθωθεί» με μια επόμενη συμφωνία.

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Γιουκίγια Αμάνο, η υπηρεσία του οποίου παρακολουθεί τη συμμόρφωση του Ιράν με τους περιορισμούς στην αμφιλεγόμενη πυρηνική δραστηριότητά του που προβλέπει η συμφωνία, την έχει αποκαλέσει «καθαρό κέρδος» για την επαλήθευση των πυρηνικών, καθώς έχει δώσει στην IAEA μια πιο λεπτομερή εποπτεία του Ιράν.

Ωστόσο σε ομιλία του σήμερα σε μια τριμηνιαία συνάντηση του Συμβουλίου Διοικητών της IAEA, προχώρησε ένα βήμα παραπάνω, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο η συμφωνία, επισήμως γνωστή ως Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA), να καταρρεύσει.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα