Οικογένειες εγκαταλείπουν τα παιδιά τους σε ιδρύματα

Ολοένα και αυξάνονται οι οικογένειες που αναγκάζονται να αφήσουν τα παιδιά τους σε ιδρύματα αφού δεν μπορούν να τους προσφέρουν ούτε τα απαραίτητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το δημοτικό ίδρυμα «Άγιος Στυλιανός» από τα 29 παιδάκια που περιθάλπονται, τα 6 φιλοξενούνται προσωρινά μέχρι οι γονείς τους να σταθούν ξανά «στα πόδια» τους.

Τα αιτήματα φιλοξενίας συνεχώς αυξάνονται αλλά αυξητική τάση παρουσιάζουν και οι αιτήσεις για υιοθεσία παιδιών. Μόνο το τελευταίο εξάμηνο του 2013 κατατέθηκαν 83 αιτήσεις, τη στιγμή που το 2012 είχαν κατατεθεί συνολικά 86!

Η πρόεδρος του ιδρύματος Μαρία Τσιουτάνη, με αφορμή τη σημερινή, Παγκόσμια ημέρα των δικαιωμάτων του παιδιού εξήγησε ότι «υπάρχει αύξηση των μεταναστριών μητέρων οι οποίες έμειναν άνεργες και δυσκολεύονται να μεγαλώσουν τα παιδιά τους» και ξεκαθάρισε ότι στο ίδρυμα δέχονται όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτου χρώματος ή εθνικότητας, ακόμα και αν οι γονείς δεν διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα.

Σχολίασε όμως και τις χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες για την υιοθεσία λέγοντας:  «Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη στιγμή στο ίδρυμα δεν μπορεί να δοθεί κανένα παιδί για υιοθεσία αφού δεν έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες διαδικασίες ενώ περιμένουμε ακόμα την τελεσιδικία για 3 παιδάκια» .  Τις περισσότερες φορές, τα παιδιά δίνονται σε ανάδοχες οικογένειες και ήδη, 14 παιδιά φιλοξενούνται σε ισάριθμες οικογένειες με την οικονομική και ηθική στήριξη του ιδρύματος.

«Βέβαια, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι να βρούμε ανάδοχες οικογένειες για παιδιά που έχουν κινητικά προβλήματα ή προέρχονται από ένα βεβαρυμμένο περιβάλλον» τονίζει η κ. Τσιουτάνη. Στην κατεύθυνση αυτή, πρόθεση του ιδρύματος είναι η δημιουργία ενός δικτύου αναδόχων οικογενειών που θα έχουν περάσει από ειδική εκπαίδευση από επιστήμονες του ιδρύματος, προκειμένου να είναι έτοιμες να υποδεχθούν τα παιδιά. Στόχος, επίσης, της διοίκησης του ιδρύματος είναι η δημιουργία και ενός συμβουλευτικού σταθμού επίτοκης γυναίκας ή λεχώνας μητέρας.

Ο «Άγιος Στυλιανός» είναι ένα από τα τρία ιδρύματα στην Ελλάδα που συμπράττουν σε υιοθεσίες παιδιών, είναι ΝΠΔΔ και έχει δυνατότητα φιλοξενίας 30 παιδιών. Επίσης, στις εγκαταστάσεις του λειτουργεί και παιδικός σταθμός, δυναμικότητας 130 παιδιών.

«Θέλουμε τα παιδιά που φιλοξενούνται στο ίδρυμα, να μην παραμένουν εδώ για περισσότερους από 10 μήνες και μέχρι στιγμής το έχουμε καταφέρει» καταλήγει η κ. Τσιουτάνη κάνοντας και ιδιαίτερη μνεία στην αύξηση των δωρεών κατά 47% το 2012 και κατά 64% το 2013.

 

 

Διαβάστε επίσης