Οικονομικο-πολιτικός λαβύρινθος για τις επενδύσεις σε κάνναβη

Η εν Ελλάδι επενδυτική ιστορία με την κάνναβη θα μπορούσε να είναι το απόλυτο παράδειγμα φοβίας και παραλογισμού της εγχώριας πολιτικής σκηνής, που στο άκουσμα της συγκεκριμένης λέξης ξεχνά τη σύγχρονη παράμετρο εκμετάλλευσης ενός φυσικού προϊόντος και μένει στο αληθές –πλην στερεοτυπικό– κομμάτι της χρήσης της από τοξικομανείς.

Της Άννας Στεργίου

Ο κανόνας λέει πως κάθε προϊόν έχει θετικό ή αρνητικό πρόσημο, ανάλογα με το πώς το χρησιμοποιείς. Μπορείς με ένα μαχαίρι να κόψεις φασολάκια ή να σκοτώσεις άνθρωπο. Μία χώρα, όμως, δεν μπορεί επικαλούμενη το δεύτερο ενδεχόμενο να απαγορεύσει την παραγωγή μαχαιριών, ούτε π.χ. να ξεριζώσει τα αμπέλια της, επειδή το κρασί παράγει… μεθυσμένους! Το κάνει βέβαια στην περίπτωση της κάνναβης, όταν τον περασμένο Απρίλιο οι αρχές συνέλαβαν στα Χανιά το μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πράσινων, Σεραφείμ Κανδύλα, ή όταν αστυνομικοί στη Θεσσαλία ξεπάτωσαν αδειοδοτημένη φυτεία με κάνναβη, παρουσιάζοντάς την και ως μεγάλη επιτυχία των διωκτικών Αρχών. Γκάφα ολκής!

Στοίχημα…

Η κάνναβη ήταν εξαρχής στοίχημα, παρ’ ότι κακές γλώσσες λένε πως υπήρχε απόσταση μεταξύ του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, και του τέως υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλη Αποστόλου. Ανέκαθεν το υπουργείο Υγείας τρέχει πιο γρήγορα διαδικασίες, αφού είναι στη φύση της δουλειάς των γιατρών. Απόδειξη οι ανακοινώσεις της περασμένης Δευτέρας από του Αν. Ξανθό, Στ. Πιτσιόρλα και Β. Κόκκαλη αναφορικά με τις πρώτες αδειοδοτήσεις για ιατρική κάνναβη.

Αντίθετα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει κακό όνομα. Εν τέλει το υπουργείο Γεωργίας σηκώθηκε από τον καναπέ, βρέθηκαν οι κατάλληλοι άνθρωποι (Γεωπονικό, υπηρεσιακοί κ.ά. ) στις κατάλληλες θέσεις και δεν έμειναν με σταυρωμένα χέρια. Και το καλό είναι πως το θεσμικό πλαίσιο αναμένεται να βελτιωθεί περαιτέρω.

Συντονίστηκαν τρία βασικά παραγωγικά υπουργεία, πράγμα σπάνιο, προτού γίνει συζήτηση στη Βουλή. Έγιναν ενημερωτικά ταξίδια στα θερμοκήπια κάνναβης στο Ισραήλ. Τα ταξίδια ήταν αποδοτικά κι όχι για το θεαθήναι. Αυτό δεν σημαίνει πως έχουν λυθεί όλα, υπάρχει θέμα με τη φυτοπροστασία, την άδεια λειτουργίας και ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης, όπως πληροφορηθήκαμε, στέλνει χαρτιά για τη βιομηχανική κάνναβη στις Περιφέρειες κ.α.

Η ιατρική κάνναβη έτρεξε πρωτίστως, γιατί ήταν πρωθυπουργική επιλογή. Κι όσο κι αν οι πολίτες ή πολιτικοί ήταν διχασμένοι, οι αγρότες καλοδέχτηκαν την καλλιέργεια, παρ’ ότι είδαν πως το πιο πολυδιαφημισμένο project αφορά κυρίως εταιρείες και λιγότερο τους ίδιους. Ανταπόκριση είχε το προϊόν και στη φαρμακοβιομηχανία, που είδε ένα ελπιδοφόρο ξεκίνημα σε μια καλλιέργεια πολλά υποσχόμενη στην ανακούφιση του πόνου. Το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει περισσότερο και η βιομηχανική κάνναβη.

Αχαρτογράφητο τοπίο

Η καλλιέργεια κάνναβης όντως μπορεί να δημιουργήσει  άμεσες αλλά και έμμεσες θέσεις εργασίας: αγροτών, εργατών, γεωπόνων, ερευνητών, χημικών,  εργαζομένων σε εταιρείες σεκιούριτι και κυρίως να φέρει επενδύσεις. Όμως, το τοπίο της κάνναβης εξακολουθεί να είναι αχαρτογράφητο, ως προς τα ζιζάνια, τα υπολείμματα κ.ά.

Το πρόβλημα είναι γιατί δεν ακολουθούνται τόσο γρήγορες διαδικασίες και σε άλλα προϊόντα. Γιατί όπως συνέβη με την κάνναβη να μην έχουμε ανάλογα γοργές διαδικασίες σε άλλα προϊόντα ή εκτροφές (π.χ. ρόδια, οξύρρυγχο); Δεν μας περισσεύουν τα χρήματα ή οι επενδύσεις.

Η φαρμακευτική κάνναβη έχει ήδη 14 μνηστήρες, εκ των οποίων 2 στη Λάρισα και την Κόρινθο πήραν την άδεια εγκατάστασης. Οι φάκελοι, που κατατέθηκαν, αφορούν επενδύσεις άνω των 200 χιλιάδων ευρώ.  Η κάνναβη θα περπατήσει, γιατί τη θέλει η αγορά, γιατί υπάρχουν οι κατάλληλες εδαφοκλιματικές συνθήκες (σ.σ. είναι από μόνη της οικολογικό προϊόν που φυτρώνει εύκολα, ακόμη και σε δυσμενείς συνθήκες), διότι «αντέχει» και πολιτικά να το τρέξει η σημερινή κυβέρνηση, ενώ δεν θα πρέπει να λησμονείται το έκδηλο ενδιαφέρον από χώρες όπως ο Καναδάς, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Η ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΚΑΝΝΑΒΗ ΕΧΕΙ ΗΔΗ 14 ΜΝΗΣΤΗΡΕΣ, ΕΚ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ
ΔΥΟ –ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ– ΠΗΡΑΝ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Σχεδιασμός και βελτιστοποίηση πλαισίου

Μιλώντας με τον αρμόδιο υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, για τη Φυτική Παραγωγή, Βασίλη Κόκκαλη, μας εξήγησε πως ήδη γίνεται σχεδιασμός, για να βελτιωθεί το πλαίσιο και για τη βιομηχανική κάνναβη, στα τρόφιμα. Μέχρι σήμερα γίνονταν εισαγωγές, αλλά οι δικοί μας παραγωγοί ελλείψει πλαισίου δεν μπορούσαν να παραγάγουν τρόφιμα.

Σε κάθε περίπτωση, σκοπός του κάθε σχεδιασμού πρέπει να είναι η επίσπευση των επενδυτικών διαδικασιών-αδειοδοτήσεων. Άλλες χώρες προσφέρουν γη και ύδωρ για επενδύσεις κι εμείς, μέχρι να ξεβολευτούμε, να το σκεφτούμε, να τσακωθούμε μεταξύ μας, να βρεθεί ένα δασαρχείο ν’ ανακόψει την επένδυση, να πάμε στο ΣτΕ, να διαμαρτυρηθούν υπάλληλοι για το ωράριο, να αλλάξει ο υπουργός, περνούν από 2 έως 7 χρόνια. Αλλά οι θέσεις εργασίας και οι επενδύσεις ούτε τόσο υπομονετικές είναι ούτε περισσεύουν…

Το παράδειγμα της κάνναβης δεν είναι φυσικά το μόνο. Έχουν τραβήξει κουπί οι παραγωγοί γαϊδουρινού γάλακτος, ώσπου να το βάλει σε τάξη ο πρώην αναπληρωτής υπουργός, Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, γιατί δεν ήταν στον κατάλογο των παραγωγικών ζώων. Πίναμε γαϊδουρινό γάλα χωρίς προδιαγραφές!

*Η Άννα Στεργίου είναι κοινοβουλευτική συντάκτρια και συγγραφέας εξειδικευμένη σε αγροτικά θέματα

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα