Οικονόμου: «Θα γίνει σύντομα προσφυγή για το Turkaegean»

Τι είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ

Την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προσβάλει την κίνηση της Άγκυρας να κατοχυρώσει τον όρο Turkaegean για εμπορική χρήση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποκάλυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Όπως είπε, στον Σκάι, το θέμα δεν παράγει πολιτικά ζητήματα, ωστόσο είναι μια αθέμιτη εμπορική πρακτική εκ μέρους της Τουρκίας και γι’ αυτό θα υπάρξει σύντομα προσφυγή.

Συγκεκριμένα ξεκαθάρισε πως «θα υπάρξει προσφυγή και θα προσβάλουμε την κίνηση αυτή», σημειώνοντας πως δεν πρόκειται για αναγνώριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά για απόφαση ενός ιδιωτικού γραφείου στην Μαδρίτη σχετικά με τα εμπορικά σήματα.

«Θα κινηθούμε και θα προσβάλουμε αυτή την απόφαση» είπε ο κ. Οικονόμου σημειώνοντας πως το πως θα αποκατασταθεί η τάξη όπως και έγινε με την απόφαση των ΗΠΑ να μην δεχθούν να αναγνωρίσουν τον συγκεκριμένο όρο ούτε την χρήση του.

Προετοιμασμένοι για όλα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Αναφερόμενος στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ, που ξεκινά σήμερα το βράδυ με το δείπνο του Ισπανού βασιλιά, στο οποίο θα βρεθούν για πρώτη φορά μετά από μια περίοδο παρατεταμένης κρίσης ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Οικονόμου είπε ότι η Ελλάδα είναι προετοιμασμένη για όλα.

«Είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο. Δεν πάμε με το ζωνάρι μας λυμένο για καβγά. Πάμε για να συμβάλουμε θετικά στην ατζέντα της Σύνοδου που είναι σημαντική, καθώς περιλαμβάνει θέματα όπως η διεύρυνση της συμμαχίας και η κρίση στην Ουκρανία» είπε ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε:

«Όπως σε κάθε διεθνές φόρουμ η Ελλάδα εκπέμπει καθαρά μηνύματα. Είμαστε ανυποχώρητοι σε θέματα εθνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, είμαστε έτοιμοι κάθε στιγμή να αποδομήσουμε τους οποίους ανιστόρητους ισχυρισμούς από όποια πλευρά κι αν διατυπωθούν».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «κάθε πρόκληση θα απαντηθεί. Η χώρα έχει σταθερές θέσεις. Δεν πάμε να τσακωθούμε με κανέναν».

«Απίστευτες προκλήσεις σε ρητορικό επίπεδο και σε επίπεδο πεδίου»

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν, απάντησε ότι οι δύο ηγέτες θα βρεθούν στο πλαίσιο της κοινής παρουσίας των ηγετών, δεν υπάρχει προγραμματισμένη κατ’ ιδίαν συνάντηση.

Ο κ. Οικονόμου σχολίασε πως δεν υπάρχει άνθρωπος στον πλανήτη που θα μπορούσε να χρεώσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη τη διακοπή των επαφών με την Τουρκία, ούτε την αλλαγή στάσης του Τούρκου προέδρου.

«Το τελευταίο διάστημα είχαμε απίστευτες προκλήσεις τόσο σε ρητορικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο πεδίου» ανέφερε και πρόσθεσε ότι δεν θα αφήνουμε αναπάντητες τις προκλήσεις.

Σε ερώτηση να μπορεί να υπάρξει αποκλιμάκωση, σχολίασε πως «σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε. Δεν θέλουμε εντάσεις. Το λιγότερο που χρειάζεται ο πλανήτης είναι εστίες έντασης. Ωστόσο, είμαστε ανυποχώρητοι στα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Για τη Ρωσία

Ερωτηθείς εάν ο άξονας του κακού είναι η Ρωσία, σχολίασε: «Έχουμε πόλεμο στην Ευρώπη και υπόλογος είναι ο πρόεδρος Πούτιν και η Ρωσία. Δεν χωράει αμφισβήτηση. Η ανθρωπότητα πρέπει να ορθώσει τείχος απέναντι σε αυτό και να δικαιωθεί αυτός που υφίσταται την επίθεση».

Για την ακρίβεια

Αναφορικά με την ακρίβεια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής θα έχει ως αποτέλεσμα να πληρώνουμε λιγότερες αυξήσεις. Από την 1η Ιουλίου θα το δει ο κόσμος στους λογαριασμούς του, είπε και πρόσθεσε ότι οι λογαριασμοί είναι ήδη μειωμένοι.

Αναφορικά με τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας είπε ότι «η ΡΑΕ οφείλει να προβεί στον τελικό προσδιορισμό των κερδών. Είναι ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης ότι το 90% των επιπλέον κερδών θα φοροληγηθούν».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα