Καθημερινή ενημέρωση

Οκλαχόμα, όπως λέμε Χιροσίμα!

Ένα 24ωρο μετά τη φονική επέλαση του ανεμοστρόβιλου, η Οκλαχόμα θυμίζει κρανίου τόπο και οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους. Η μακάβρια λίστα μετρά ως τώρα τουλάχιστον 24 νεκρούς –ανάμεσά τους και 9 παιδιά–, 240 τραυματίες και το μόνο παρήγορο στοιχείο η δήλωση του επικεφαλής του πυροσβεστικού σώματος, Γκάρι Μπερντ, ότι κατά 98% δεν υπάρχουν επιζώντες ή πτώματα κάτω από τα ερείπια.
Τα πρώτα στοιχεία που σιγά σιγά έρχονται στο φως της δημοσιότητας δικαιολογούν απόλυτα τον χθεσινό τίτλο του iapopsi.gr («o ανεμοστρόβιλος του θανάτου»), καθώς σύμφωνα με τους μετεωρολόγους η ενέργεια που εκλύθηκε από τον ανεμοστρόβιλο ξεπέρασε ακόμη και αυτήν της βόμβας που έριξαν οι Αμερικανοί τον Αύγουστο του 1945 στη Χιροσίμα (σ.σ.: μετρήθηκε ότι η δύναμη του φαινομένου ήταν ως και 600 φορές μεγαλύτερη σε κάποια σημεία). Οι αριθμοί, εξάλλου, μιλούν από μόνοι τους:
–    Το εύρος του ανεμοστρόβιλου υπολογίζεται στα 1,3 μίλια, εμβαδό που ισούται με 22 γήπεδα ποδοσφαίρου!
–    Σε ορισμένα του σημεία, η ακτίνα του ανεμοστρόβιλου έφτανε τα 2 χιλιόμετρα, ενώ σάρωσε 27 χλμ σε σχεδόν ευθεία γραμμή στο έδαφος μέσα σε διάστημα 40 λεπτών.
–    Ο τύπος του ανεμοστρόβιλου αναθεωρήθηκε σε EF5, την ισχυρότερη βαθμίδα στην κλίμακα, με την ταχύτητα των ανέμων να φτάνει μέχρι και τα 337 χλμ/ώρα.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής μετεωρολόγο του ειδησεογραφικού καναλιού CNN, ο ανεμοστρόβιλο που έπληξε την Οκλαχόμα συγκαταλέγεται στις ισχυρότερες θύελλες που έχουν πλήξει ποτέ τις ΗΠΑ, ενώ σε ό,τι αφορά το ύψος των υλικών ζημιών, αυτό εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 3 δισ. δολάρια.
Σημειώνεται ότι ο Λευκός Οίκος διαβεβαίωσε πως στις αρχές της Οκλαχόμα θα διατεθούν όλα τα μέσα προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές και να ορθοποδήσουν οι χιλιάδες πληγέντες.

Διαβάστε επίσης