Όλα για την… καρέκλα

Στο υψηλότερο ποδοσφαιρικό επίπεδο, και ιδιαίτερα στον τομέα του «παραγοντισμού», καμία κίνηση ή δήλωση δεν είναι τυχαία και μόνο έτσι δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται. Αιτία της παραπάνω διαπίστωσης αποτελούν οι δραστηριότητες του προέδρου της UEFA Μισέλ Πλατινί, που ως ποδοσφαιριστής, έτσι και ως παράγοντας επιθυμεί να ανέβει όλα τα σκαλοπάτια ένα-ένα μέχρι την κορυφή.

Θα πείτε, και τώρα στην κορυφή δεν είναι; Ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας, έχει φτάσει στην κορυφή της ηπείρου μας. Ωστόσο, δεν σταματάει εκεί. Όλα όσα κάνει ή λέει δείχνουν ξεκάθαρα ότι η FIFA είναι ο μεγάλος του στόχος.

Ο «Ρομπέν των δασών»
Με το που ανέλαβε την προεδρεία της UEFA, ο Πλατινί άλλαξε τη διεξαγωγή των προκριματικών του Champions League, ούτως ώστε να συμμετέχουν περισσότερες πρωταθλήτριες ομάδες (στις χώρες τους) στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Βεβαίως αυτό δεν έγινε –όπως ήθελε να επικοινωνήσει ο ίδιος– ώστε να αναβιώσει ο χαρακτήρας του πάλαι ποτέ Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης, όταν συμμετείχαν μόνο οι πρωταθλητές. Η συγκεκριμένη κίνηση προφανώς είχε ως σκοπό τη διατήρηση της εύνοιας των εγχώριων ευρωπαϊκών ομοσπονδιών (κάτι προαπαιτούμενο για να εκλεχθεί στην προεδρεία της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας, αφού αυτές είναι που ψηφίζουν).

Στο ίδιο μήκος κύματος και η απόφασή του για το περίφημο «financial fair play». «Βρήκα ένα σύστημα που ξοδεύεις ό,τι έχεις. Αν ένας σεΐχης δίνει €150 εκατ. για τον Κακά, τότε θα πρέπει να βάλει τον μισθό του πάνω από το κόστος μεταγραφής. Αν ο σύλλογος δώσει περισσότερα από το εισόδημά του με τον μισθό του παίκτη συν το κόστος, θα αποβάλλεται από τις διοργανώσεις επειδή δεν σέβονται το μπάτζετ τους», είχε δηλώσει τον Φλεβάρη του 2009 ο Πλατινί, αλλά το… ζουμί βρίσκεται σε αυτό που είχε πει στη συνέχεια: «Οι σύλλογοι που θα αποβάλλονται θα αντικαθιστώνται από αυτούς που είναι πιο κάτω στη βαθμολογία της χώρας τους και πληρούν τα κριτήρια».

Με λίγα λόγια, εμφανίζεται ως ο υποστηρικτής των αδυνάτων, αφού μπορεί να μην έχουν την εξουσία των ισχυρών (που ουσιαστικά δεν πλήττονται), αλλά είναι περισσότεροι.

Άλλα μέτρα και σταθμά
Τον τελευταίο καιρό απασχόλησε εντόνως την ποδοσφαιρική επικαιρότητα η αποστολή του φακέλου της UEFA στον οποίο η αναμέτρηση Παναθηναϊκός-ΠΑΣ Γιάννινα της 12ης αγωνιστικής της Super League χαρακτηρίζεται ως «ύποπτος προς χειραγώγηση», επειδή είχε λάβει μεγάλα ποσά πονταρίσματος η επιλογή «3-4 γκολ». Κάτι ανάλογο έχει συμβεί και για το ματς Βέροια-ΠΑΣ της 9ης αγωνιστικής, ενώ φυσικά η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία αποστέλλει παρόμοιους φακέλους και σε άλλα πρωταθλήματα.

Ωστόσο, η UEFA δεν έδειξε την ίδια ευαισθησία και τον Δεκέμβρη του 2011, όταν η Λυόν, η οποία ήθελε πολλά γκολ στο εκτός έδρας ματς με την Ντιναμό Ζάγκρεμπο (βρισκόταν στο -7 στο goal average σε σχέση με τον Άγιαξ), για την τελευταία αγωνιστική του Champions League εκείνης της περιόδου. Το τελικό σκορ ήταν 1-7 και σε συνδυασμό με την ήττα του Άγιαξ από τη Ρεάλ είχε δώσει την πρόκριση στους Γάλλους. Προφανώς, οι τόσες πολλές συμπτώσεις δεν αποτέλεσαν αντικείμενο έρευνας από την UEFA.

Παρεμβάσεις για Μουντιάλ και κανονισμούς
Ο Πλατινί δεν σταματά όμως σε θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του. Ο Γάλλος παράγοντας δείχνει πόσο… απεγνωσμένα θέλει την προεδρία της FIFA, αφού παρεμβαίνει για δικά της θέματα. «Συμφωνώ με τον κ. Μπλάτερ πως χρειαζόμαστε περισσότερες ομάδες από την Αφρική και την Ασία, αλλά αντί να αφαιρέσουμε από την Ευρώπη για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να αυξήσουμε τον αριθμό των χωρών που θα συμμετέχουν στην τελική φάση σε 40», ήταν η θέση του για τον τρόπο διεξαγωγής του Μουντιάλ.

Όσο για τη διοργάνωση του 2020 του Κατάρ; «Η FIFA και η UEFA έχουν συμφωνήσει σε σημαντικά σημεία, όπως το να πραγματοποιηθεί το Μουντιάλ του Κατάρ το καλοκαίρι δεν θα είναι ό,τι καλύτερο», είναι η επίσημη τοποθέτηση.

Η τελευταία του παρέμβαση αφορά ακόμη και τους κανονισμούς και συγκεκριμένα εκείνον για την κίτρινη κάρτα. «Θα ήθελα να γίνει όπως γίνεται στο ράγκμπι, τιμωρώντας τον παίκτη που έχει παραβεί έναν κανονισμό με 10-15 λεπτά αποβολή», ήταν η πρότασή του στην εφημερίδα «AS».

Όλα συνηγορούν ότι ο Μισέλ Πλατινί ετοιμάζεται για ακόμη ένα κόλπο. Αυτό δεν είναι άλλο, από την υποψηφιότητά του για την προεδρία της FIFA για τις εκλογές του 2016, έστω κι αν ο ίδιος εμφανίζεται αινιγματικός: «Δεν το έχω σκεφθεί ακόμη. Όμως υπάρχει μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι το 2015. Αυτή τη στιγμή είμαι αρκετά καλά στην UEFA».

Μπάμπη Λάμπρου

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα