bpbg
bpbg

Όλα τα οικονομικά μέτρα ύψους 10 δισ. που ανακοινώθηκαν για τον κορωνοϊό

Την τρίτη δέσμη μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των ελεύθερων επαγγελματιών που πλήττονται από την πανδημία του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 ανακοίνωσαν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης.

Ειδικότερα, οι τρεις υπουργοί εξειδίκευσαν τα μέτρα συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ που εξήγγειλε την Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τι είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας

«Να στηρίξουμε την κοινωνία και την οικονομία με αίσθημα δικαίου», επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι «πλέον τα ομόλογα το ελληνικού δημοσίου είναι αποδεκτά. Η απόφαση της ΕΚΤ δίνει τη δυνατότητα αγορά ελληνικών ομολόγων έχει ήδη επεκτείνουμε τα μέτρα. Η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως ένα κανονικό κράτος μέλος και όχι ως εξαίρεση».

Πιο αναλυτικά, ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε τα εξής μέτρα:

Οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων αποφάσισαν να στηρίξουν και τα φυσικά προσωπα που πλήττονται από την κρίση, με διευκολύσεις στην πληρωμή των δόσεων. Δυνατότητα αναστολής δόσεων για 3 μήνες.

Επεκτείνεται η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ σε συνολικά 1,4 εκατ. εργαζομένους. Αυτή θα είναι ακατάσχετη.

Για όλο αυτό το δυναμικό θα καλυφθεί η ασφαλιστική δαπάνη. Το συνολικό κόστος της παρέμβασης για τον Απρίλιο θα είναι 2 δισ. ευρώ. Σήμερα θα δοθούν οι ΚΑΔ των επιχειρησεών που πλήττονται, η λίστα είναι δυναμική και ανανεώνεται συνεχώς.

Θα λάβουν 800 ευρώ και όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση το διάστημα 1-17 Μαρτίου
Καταβολή του έκτακτου επιδόματος σε 108.000 εργαζόμενους στα νοσοκομεία, ΕΚΑΒ, ΕΟΔΥ και Πολιτική Προστασία.

To δώρο του Πάσχα θα καταβληθεί στο ακέραιο. Δίνεται η δυνατότητα να καθυστερήσει η καταβολή του. Το προσωπικό στα νοσοκομεία της χώρας, στο ΕΚΑΒ, στον ΕΟΔΥ και στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας θα λάβουν δώρο Πάσχα που έχει καταργηθεί στο Δημόσιο.

«Στόχος, να μην αφήσουμε κανέναν συμπατριώτη μας πίσω. Αντιδρούμε με κοινωνικά αντανακλαστικά. Αλλα να μην ξεχνάμε να διαφυλάξουμε τους κόπους του ελληνικού λαού και την ανάκαμψη της οικονομίας», σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας και κατέληξε:

«Καλώ τους οικονομικά ισχυρούς να λειτουργήσουν με αλληλεγγύη».

Οι δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη

Την 3μηνη αναστολή των πάσης φύσεως χρεών για όλους τους δανειολήπτες που πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι με ένα τηλεφώνημα στις τράπεζες θα γίνεται η αναστολή πληρωμής χρεών για 3 μήνες. «Όσοι το επιθυμούν μπορούν αναζητήσουν εξατομικευμένες πιο ευνοϊκές λύσεις σε σχέση με το παρελθόν», τόνισε.

«Για όλους τους δανειολήπτες έχουν πληγεί από την κρίση θα υπάρξει 3μηνη αναστολή των χρεών τους» ενώ ξεκαθάρισε ότι «Όσοι δεν έχουν πληγεί από την κρίση συνεχίζουν να πληρώνουν τις δόσεις τους κανονικά».

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, δεν θα υπάρξουν πλέον οχλήσεις από εισπρακτικές και δικηγορικές σε συνεπείς δανειολήπτες.

Παράλληλα ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι σήμερα δημοσιεύεται η ΠΝΠ που μας δίνει εργαλεία για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας. Τα πρώτα πρόστιμα θα επιβληθούν στους κερδοσκόπους, προειδοποίησε.

Επιπλέον, τόνισε ότι υφίσταται επάρκεια προϊόντων και ότι όλες οι παραγγελίες σε αντισηπτικά είχαν παραδοθεί από χθες αλλά μέχρι το απόγευμα υπήρχαν ελλείψεις.

«Προχθές ανακοινώσαμε την απόφαση για δυνατότητα παροχής δανείων 3 δισ. στις ΜμΕ. Μετά την απόφαση του Eurogroup, ανακοινώνουμε ότι σχετική παρέμβαση αν χρειαστεί να ενερηοποιηθεί, δύναται να ανέλθει στα 6 δισ. ευρώ», πρόσθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Τι είπε ο Γιάννης Βρούτσης
Τη δυνατότητα αναστολής της σύμβασης εργασίας όλου του προσωπικού τους θα έχουν οι επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορωνοϊό, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Όπως είπε, όσες επιχειρήσεις πλήττονται θα μπορούν να θέσουν μέρος ή όλο το προσωπικό σε καθεστώς αναστολής της σύμβασής τους. Το μέτρο είναι προσωρινό και έκτακτο και μπορεί να εφαρμοστεί για ένα μήνα με δυνατότητα παράτασης ανέφερε ο κ. Βρούτσης.

«Για όσο διάστημα η επιχείρηση κάνει χρήση του μέτρου απαγορεύεται να προχωρήσει σε καταγγελία της σύμβασης, ενώ αν το κάνει, η απόλυση είναι άκυρη» υπογράμμισε και πρόσθεσε:

«Μετά την χρήση του μέτρου ο εργοδότης πρέπει να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας για διάστημα που χρησιμοποίησε το μέτρο. Ο εργοδότης πρέπει να δηλώσει τους εργαζόμενους σε αναστολή στο σύστημα Εργάνη. Αν δεν το κάνει δεν θα μπορεί να λάβει μέτρα στήριξης».

Ο Γ. Βρούτσης ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν 800 ευρώ με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη.

«Ο εργαζόμενος για να λάβει την οικονομική ενίσχυση θα δηλώνει ότι έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του. Οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν νομοθετικά τις επόμενες ώρες», ανέφερε ο υπουργός Εργασίας.

Για το δώρο του Πάσχα είπε, «προκειμένου να δώσουμε οξυγόνο στις επιχειρήσεις/εργοδότες, προσφέρουμε τη δυνατότητα να καταβληθεί στο σύνολό του το καλοκαίρι μαζί με το επίδομα αδείας. Όσοι έχουν δυνατότητα μπορούν να το καταβάλουν το Πάσχα».

Τέλος, όσον αφορά στις συντάξεις, ο Γιάννης Βρούτσης διευκρίνισε: «Οι συντάξεις μη μισθωτών θα καταβληθούν 24 Μαρτίου 2020, του Δημοσίου στις 27 Μαρτίου, μισθωτών στις 30 Μαρτίου. Οι συντάξεις θα πιστωθούν στους λογαριασμούς, οι συνταξιούχοι να μην πάνε στις τράπεζες».

Διαβάστε επίσης