«Όλα θα είναι με θετικό πρόσημο στο Ελληνικό»

Ένα πολυσυζητημένο έργο μακράς πνοής, αυτό του Ελληνικού, έβαλε πλέον μπροστά τις «μηχανές» του. Μετά από δύο δεκαετίες πλήρους εγκατάλειψης, το παλιό αεροδρόμιο μπήκε στον «διάδρομο» ώστε να «απογειωθεί» όλη η περιοχή με προορισμό την ανάπτυξη, αφού θα μεταμορφωθεί σε μια επένδυση μέλλοντος, η οποία θα περιλαμβάνει πάρκο 2.500 στρεμμάτων με παραλιακό μέτωπο και ταυτόχρονα θα επιφέρει 80.000 θέσεις εργασίας.

Όλες τις παραμέτρους, τις οικολογικές, τις τουριστικές, τις εμπορικές, αλλά και τη σημασία του έργου αυτού, ανέλυσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος, καθώς στα δικά του χέρια έμελλε να αρχίσει η υλοποίηση σχεδίων που κράτησαν χρόνια.

Το χαρακτήρισε ιστορικής σημασίας, αναφέρθηκε στα οφέλη που έχει για την πόλη του, για τους κατοίκους, αλλά και για τη χώρα γενικότερα και κατέληξε πως σε αυτό το έργο «τα πάντα έχουν θετικό πρόσημο».

Την Παρασκευή (3/7) ξεκίνησαν επίσημα οι εργασίες παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης του δημάρχου Ελληνικού Γ. Κωνσταντάτου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον δημοσιογράφο Δ. Βασιλόπουλο

Ποιoς είναι ο πρώτος αντίκτυπος αυτής της ημέρας, αλλά και του έργου γενικότερα και πώς έχει το χρονοδιάγραμμα στην παρούσα φάση;

«Είναι μια ιστορική ημέρα για το Ελληνικό, γιατί όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες που ξεκίνησαν τώρα, το Ελληνικό θα ξαναγίνει μια πόλη ενιαία, μετά από 80 χρόνια που λειτουργούσε το αεροδρόμιο. Σήμερα είναι χωρισμένη στα δύο από τον αεροδιάδρομο, στην παραλιακή πλευρά και στην πλευρά που βρίσκεται στη λ. Βουλιαγμένης.

Με την αστική ανάπλαση που επιχειρείται, η οποία περιλαμβάνει το πάρκο, ξενοδοχεία, τα εμπορικά κέντρα, σπίτια, όλα αυτά μέσα στην πόλη μας, τα δύο αυτά μέρη που είναι χωρισμένα, θα ξαναγίνουν μια ενιαία πόλη. Είναι λοιπόν για τον δήμο μας πολύ σημαντικό και θα έχουν όλοι οι κάτοικοι πρόσβαση στην παραλία μας.

Το δεύτερο που θέλω να τονίσω είναι ότι βγήκε ένα χρονοδιάγραμμα κατεδαφίσεων των πρώτων εκατό κτιρίων και θα συνεχίσει να βγαίνει σταδιακά τα επόμενα τρία χρόνια. Αυτό που έχει σημασία να τονιστεί, είναι ότι πρέπει να μεταβιβαστεί η μετοχή, για να έχουμε την εκκίνηση του έργου στο κομμάτι που λέγεται οικοδόμηση κι αυτό θα γίνει με το που τελειώσει το ζήτημα με το καζίνο».

Ως προς το χρονοδιάγραμμα;

«Το χρονοδιάγραμμα λέει πως μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχουν κατεδαφιστεί γύρω στα εκατό κτίρια και από εκεί και πέρα θα περιμένουμε να τελειώσει το θέμα με το ΣτΕ, να μεταβιβαστεί η μετοχή, για να επιταχυνθεί μέχρι το τέλος του χρόνου ή τις αρχές του επόμενου, όλη η διαδικασία».

Πόσο σημαντικό είναι για τη γενικότερη ανάπτυξη αυτό το έργο;

«Για την Εθνική Οικονομία είναι πολύ σημαντικό, γιατί θα προσθέσει σε πρώτη φάση δέκα χιλιάδες θέσεις εργασίας και εβδομήντα στο τέλος.

Σαφώς είναι και τα έσοδα στο ΑΕΠ, το οποίο νομίζω θα ανέβει κατά 0,5% μόνο από το Ελληνικό όταν θα λειτουργήσει, και για την οικονομία τη δική μας, σε έναν δήμο που έχει είκοσι χρόνια το αεροδρόμιο κλειστό, δεν εισέπραττε απολύτως τίποτα πέρα από τα δημοτικά τέλη, και θα δει πλέον να αναπτύσσεται μια τουριστική και εμπορική ζώνη, από την οποία θα έχει οφέλη, κέρδη και έσοδα.

Αντιλαμβάνεστε ότι από εκεί που είμαστε ο πιο φτωχός δήμος της νότιας Αθήνας, αυτομάτως θα εκτοξευτούν και τα δικά μας έσοδα, θα φτάσουμε τους άλλους δήμους».

Για την περιοχή λοιπόν, λέτε ξεκάθαρα πόσο σημαντικό θα είναι το έργο αυτό. Για τον κόσμο, τους δημότες και για την κοινωνία γενικότερα;

«Πρώτα απ’ όλα, οι δημότες μας σήμερα κι έτσι όπως είναι ο χώρος, δεν είχαν καμία πρόσβαση. Εμείς οι ίδιοι να το φτιάξουμε δεν θα μπορούσαμε, δεν έχουμε τα χρήματα και δεν θα γινόταν.

Συνεπώς στο τέλος του έργου οι δημότες μας θα βρεθούν να έχουν στα πόδια τους δωρεάν το μεγαλύτερο πάρκο της Ελλάδας και της Ευρώπης ίσως, 2.500 στρέμματα, με αθλητικούς και πολιτιστικούς χώρους μέσα, την παραλία μας που θα είναι ενιαία 1,5 χιλιόμετρο και που σήμερα επίσης δεν μπορούμε να τη χαρούμε γιατί είναι αποκλεισμένη και με πολλά προβλήματα, είναι μια νεκρή ζώνη κι αυτή.

Άρα οι κάτοικοι από μόνοι τους θα εισπράξουν ένα μεγάλο ανταποδοτικό όφελος από το ίδιο το έργο, πολιτιστικά, αθλητικά, περιβαλλοντικά. Ανεβαίνει η αξία της γης μας και των σπιτιών μας, ανεβαίνουν οι αντικειμενικές και οι εμπορικές αξίες, ο δήμος σαφώς θα έχει πάρα πολλά έσοδα. Όλα είναι με θετικό πρόσημο».

Μεγάλη συζήτηση έχει γίνει κατά το παρελθόν για το περιβάλλον. Εκεί τι επιπτώσεις μπορεί να έχει το έργο αυτό;

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει περιβάλλον στο Ελληνικό, υπάρχει μόνο μια τσιμεντένια ‘όαση’ και μια τραγική εικόνα. Αν γίνει υλοποιήσιμο το σχέδιο του επενδυτή, μιλάμε αυτομάτως για 30.000 δέντρα που θα φυτευτούν σε ένα πάρκο 2.500 στρεμμάτων. Άρα το περιβάλλον αναβαθμίζεται και το μικροκλίμα της περιοχής ενισχύεται. Και μην ξεχνάμε κάτι πολύ σημαντικό.

Θα είμαστε ο μόνος δήμος στην Ευρώπη, που μέσα σε μια διαδρομή τεσσάρων χιλιομέτρων, με ποδήλατο ή πεζοπορία, θα μπορείς να έχεις παραλία, πάρκο και βουνό, καθώς ακριβώς από πίσω μας βρίσκεται ο Υμηττός. Άρα εδώ δημιουργείται ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο, για το οποίο είμαστε πολύ υπερήφανοι».

Πότε θα παραδοθεί η παραλία;

«Στην πρώτη φάση του έργου στην πενταετία. Δηλαδή στην πρώτη φάση είναι η παραλία και το παραλιακό μέτωπο, το πάρκο κι ένα κομμάτι πάνω από τη λ. Βουλιαγμένης».

– Τα έργα ξεκίνησαν επισήμως, οπότε φαντάζομαι πως αυτή είναι μια πολύ ιδιαίτερη ημέρα για τον δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης. Σωστά;

«Η ημέρα αυτή είναι όντως ιδιαίτερη. Ήρθε ο πρωθυπουργός και έδωσε το στίγμα και την επίσημη έναρξη του έργου.

Για εμάς είναι και κάτι πολύ βαθύτερο, γιατί κατά καιρούς εμφανίστηκαν πολλοί άνθρωποι που δεν είχαν σχέση με την περιοχή, με τον αγώνα και με τον κόπο που έχουμε τραβήξει και θέλω να ξέρετε πως, ενώ υπήρχαν δυνάμεις που ήταν πλειοψηφικές και αντίθετες με αυτό το έργο, με τη δική μας πολιτική, τη σταθερή και αταλάντευτη θέση, το κλίμα αυτό το γυρίσαμε, η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι στο πλευρό μας κι αυτό είναι ένα πολύ θετικό πρόσημο και για την κυβέρνηση. Θα μπορούσε σήμερα να έχει κόσμο απ’ έξω και να διαδηλώνει, και όχι μόνο δεν έχει, αλλά η κυβέρνηση έχει τον δήμαρχο και τη διοίκηση και τον λαό στο πλευρό της.

Αρκεί το έργο να προχωρήσει και μελλοντικά να μην ξεχαστεί ότι θα πρέπει να επιστρέψουν τη γη στον δήμο Ελληνικού, για να χτίσουμε πάλι το δημαρχείο μας, το Μέγαρο Ποντιακού Ελληνισμού, τις πολιτιστικές, αθλητικές και κοινωνικές δομές που εγκαταλείψαμε, γιατί αφήσαμε εκατό στρέμματα δομές.

Μέσα στην επένδυση υπάρχουν και δημόσια οικόπεδα από τον Νόμο, τα οποία εμείς απαιτούμε να μας ξαναδοθούν για να φτιάξουμε τις εγκαταστάσεις μας. Υπάρχει μια καλή επικοινωνία με την Πολιτεία και μια καλή σχέση, φτάνει να γίνουν πράξη όλα αυτά που έχουν εξαγγελθεί».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα