Όλα τριγύρω αλλάζουνε… (Όλα τα ίδια μένουν;)

Στο ποδόσφαιρο ισχύει η ρήση «από Αύγουστο χειμώνα», καθώς αυτό το τριήμερο ανοίγει η αυλαία του πρωταθλήματος της περιόδου 2014-15, με τις 18 ομάδες να ρίχνονται στη μάχη, προκειμένου η καθεμία να επιτύχει τους στόχους της, τόσο αγωνιστικά, όσο και μακριά από τα γήπεδα.

Αρκετά τα νέα πρόσωπα φέτος, αφού, εκτός από τις καθιερωμένες μεταγραφές παικτών στους συλλόγους, αλλαγή υπήρξε και στον προεδρικό θώκο της Super League. Ο Τάκης Αγραφιώτης ανέλαβε χρέη προέδρου, συγκεντρώνοντας την κοινή αποδοχή όλων των ΠΑΕ, ενώ αναπληρωτής πρόεδρος είναι πλέον ο Στράτος Σωπήλης. Στο αγωνιστικό κομμάτι, ο Ολυμπιακός είναι και φέτος το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου, ενώ και για τα play-off οι υποψήφιοι είναι γνωστοί τα τελευταία χρόνια (Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ, Ατρόμητος, Αστέρας Τρίπολης), αν και ίσως υπάρξει κάποιος που θα μπορέσει να μπει «σφήνα». Το μεγάλο ενδιαφέρον θα εστιαστεί στον υποβιβασμό, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι φέτος θα πέσουν τέσσερις ομάδες και θα ανέβουν μόλις δύο από τη Football League, αφού έχει αποφασιστεί ότι του χρόνου, στην πρώτη τη τάξει κατηγορία θα αγωνίζονται και πάλι 16 σύλλογοι. Η «Α» επιχειρεί μία ανάλυση για τη νέα αγωνιστική περίοδο που ξεκινά σήμερα, παρουσιάζοντάς σας τι θα πρέπει να περιμένουμε σε όλα τα επίπεδα.

Νέο προεδρείο. Νέα ήθη;
Πρώτη και μεγάλη διαφοροποίηση σε σχέση με πέρυσι είναι το γεγονός ότι η λίγκα φέτος έχει νέο προεδρείο. Ο γενικός διευθυντής της ΠΑΕ Ολυμπιακός Τάκης Αγραφιώτης είναι, πλέον ο νέος πρόεδρος, συγκεντρώνοντας μάλιστα την αποδοχή όλων των ΠΑΕ που απαρτίζουν τον συνεταιρισμό. Αναπληρωτής πρόεδρος ανέλαβε ο β΄ αντιπρόεδρος του Παναθηναϊκού Στράτος Σωπήλης. Ο κ. Αγραφιώτης παρέλαβε σχεδόν… καμένη γη και καλείται να αντιστρέψει το βεβαρημένο για τη Super League κλίμα, όσο συντομότερα μπορεί. Η εμπειρία δεν του λείπει, καθώς έχει διατελέσει μέλος του Δ.Σ. του ΟΠΑΠ για μία διετία, γενικός διευθυντής στο υπουργείο Παιδείας και άμεσος συνεργάτης του Γιάννη Ιωαννίδη, όταν ο τελευταίος εκτελούσε χρέη υφυπουργού Αθλητισμού. Άμεση προτεραιότητά του είναι η βελτίωση του ονόματος και της αξιοπιστίας του πρωταθλήματος, το οποίο τα τελευταία χρόνια είχε ευτελιστεί σε μεγάλο βαθμό, ούτως ώστε να προσελκύσει περισσότερους χορηγούς (ή έστω να μη χάσει αυτούς που ήδη έχει) και ο κόσμος να δείξει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στο εγχώριο προϊόν. Για να συμβεί αυτό γνωρίζει ότι θα πρέπει να διατηρήσει ένα κλίμα συναίνεσης μεταξύ των ΠΑΕ και προς αυτήν την κατεύθυνση θα δουλέψει. Προς το παρόν (στις κάμερες και στα λόγια) υπάρχει. Μένει να φανεί αν θα υπάρχει η ίδια καλή διάθεση στο πρώτο ανάποδο σφύριγμα.

Ξένος αρχιδιαιτητής, ελληνικά παράπονα
Μία καινοτομία που αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον αν θα έχει αποτέλεσμα είναι αυτή του ορισμού ενός ξένου αρχιδιαιτητή και συγκεκριμένα του Σκοτσέζου πρώην διεθνούς ρέφερι, Χιου Ντάλας. Ο Βρετανός, ο οποίος επιλέχθηκε «εκβιαστικά» από τον Γιώργο Σαρρή, χωρίς ο τελευταίος να φέρει το όνομά του προς ψήφιση στο Δ.Σ. της ΕΠΟ, προφανώς και δεν είχε τον χρόνο να αλλάξει κάτι στους πίνακες των 29 διαιτητών που ανακοινώθηκαν από την Ομοσπονδία. Είναι λογικό να θέλει πρώτα να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι ποιος άξιζε και ποιος όχι, κάτι που σημαίνει ότι άμεσα δεν θα υπάρξει καμία διαφοροποίηση. Μέχρι να καταλάβει ο Ντάλας πού βρίσκεται, είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν παράπονα (ήδη έχουν εκφραστεί μερικά από πλευράς Παναθηναϊκού) και εκείνος θα πρέπει να παραμείνει ανεπηρέαστος και να βάλει βαθιά το μαχαίρι στο κόκαλο όταν αρχίσουν τα έκτροπα, που έχουμε συνηθίσει να παρακολουθούμε τα τελευταία χρόνια στη διαιτησία. Άλλωστε, τα 350.000 ευρώ που θα πάρει τα επόμενα δύο χρόνια οφείλει να τα τιμήσει και να αλλάξει κάτι επιτέλους στον πολύπαθο αυτόν τομέα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ξεκινά με θετική προδιάθεση από τον κόσμο, αλλά έχει πολύ δρόμο να διανύσει.

Μεταγραφές για κάθε γούστο και ανάγκη
Ενισχυμένες παρουσιάζονται οι περισσότερες ομάδες, από τις μεταγραφές που έχουν κάνει ήδη (μένουν ακόμη λίγες μέρες μέχρι τη λήξη της μεταγραφικής περιόδου). Πρωταθλητής και σε αυτόν τον τομέα φυσικά είναι ο Ολυμπιακός, ο οποίος έφερε στη χώρα μας παίκτες τοπ κλάσης όπως οι Αμπιντάλ, Αφελάι και Κασάμι, αλλά και άλλους με μεγάλη προοπτική (Μπενίτες, Μαζουακού, Φορτούνης, Ελαμπντελαουί). Πρόκειται για μία πραγματικότητα που δεν αποτελεί έκπληξη, αφού το ίδιο συμβαίνει τα τελευταία χρόνια με απόλυτη ακρίβεια. Ο ΠΑΟΚ επέλεξε να κινηθεί χωρίς «τυμπανοκρουσίες» όπως πέρυσι, παίρνοντας τον Μακ από τη Νυρεμβέργη, τον Ρατς, τον Γκολάσα και τον Περέιρα. Στον Παναθηναϊκό επίσης πήγαν σε κινήσεις ουσίας (δεν υπάρχουν και χρήματα για κάτι παραπάνω), αφού οι «πράσινοι» απέκτησαν τους Μπούι, Στιλ, Μπούρμπο και Μπερίσα (αναμένεται να «κλείσει» άμεσα ο δανεισμός του), ενώ κράτησαν και τον Σίλντενφελντ. Διακαής πόθος είναι ο Μεχντί Αμπέιντ, αλλά όσο η Νιούκαστλ ζητά 700.000 ευρώ, μεταγραφή δεν πρόκειται να γίνει. Ο Αστέρας Τρίπολης έφερε και φέτος αρκετούς ποδοσφαιριστές από τη Λατινική Αμερική, με τους Ρόλε και Μάσα να έχουν ξεχωρίσει ήδη. Πάρα και Μπαντιμπανγκά είναι, πάντως τα πιο γνωστά ονόματα που υπέγραψαν οι Αρκάδες. Ο Ατρόμητος βρήκε στο πρόσωπο του Παπάζογλου τον επιθετικό που έψαχνε και σε αυτό του Τάτου τον οργανωτή για τη μεσαία του γραμμή. Πήρε επίσης τον Κούρο από τον Πανιώνιο και τον Γκορμπούνοφ για το τέρμα. Ο ΟΦΗ, εκτός από τον Γκατούζο που προσέλαβε στη θέση του προπονητή, έχει αποκτήσει τους Πετρόπουλο, Τζορτζ και Μεϊτέ, ως τα πιο γνωστά ονόματα. Στον Παναιτωλικό ήρθαν –μεταξύ άλλων– οι Μαλεζάς, Κόρμπος, Βιγιαφάνες και Εντζεγκέλε και στη Βέροια ο Γεωργιάδης από τον ΠΑΟΚ, Κάμπορα, Εσπάρθα και Κατίδης. Ο Εργοτέλης προχώρησε σε ουκ ολίγες μεταγραφές (Λυκογιάννης, Σόουζα, Μπογκντάνοφ, Αλβαράδο), ενώ η Καλλονή ενισχύθηκε με Καμαρά, Μίνγκα, Ναβάρο. Η Κέρκυρα πήρε Χαβίτο, Ζορντά, Κανακούδη, ο Λεβαδειακός Ζίτο, Τόμας, Γκόμες, και η Νίκη Βόλου Ροτζέριο Μάρτινς και πολλούς δανεικούς. Στην Ξάνθη πήγαν οι Καρυπίδης, Λουσέρο, Παπαστεργιανός, στον Πανθρακικό οι Σερφά, Τσουμάνης, Φερνάντες, στον Πανιώνιο οι Ιμπαγάσα, Μητρόπουλος, Φούντας, και στον ΠΑΣ οι Μανιάς, Γιαννιώτης. Τέλος, ο Πλατανιάς θα πορευτεί με Κουλιμπαλί και τον Γιαγιά Μπανανά, ο οποίος τους κερδίζει όλους, μόνο και μόνο λόγω… ονόματος. Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, οι μεταγραφές είναι προσεχτικές και στοχευμένες, με το οικονομικό κριτήριο της κάθε μετακίνησης να είναι πάντα στην πρώτη θέση του ενδιαφέροντος. Η εποχή των παχιών αγελάδων έχει περάσει προ πολλού…

Στόχοι ομάδων: μία από τα ίδια
Με βάση τα ρόστερ, αλλά και τις πορείες που διέγραψαν την περυσινή σεζόν, μπορεί να επιχειρηθεί μία προσπάθεια πρόβλεψης για το ποιες ομάδες θα παλέψουν για το πρωτάθλημα, τα play-off και τη σωτηρία. Όσον αφορά στον τίτλο, θα προκαλέσει έκπληξη τεραστίων διαστάσεων να μην τον κατακτήσει ο Ολυμπιακός από πολύ νωρίς. Η «ψαλίδα» μεταξύ των υποτιθέμενων ανταγωνιστών του μεγαλώνει αντί να κλείνει κάθε χρόνο, καθώς οι «ερυθρόλευκοι» επενδύουν και το κάνουν σωστά, βελτιώνοντας την αγωνιστική τους ποιότητα, αλλά και την οικονομική τους δύναμη. Για τις θέσεις 2-5 έχουν μεγάλο προβάδισμα έναντι των υπολοίπων οι Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ, Ατρόμητος και Αστέρας Τρίπολης, αν και δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε να μπει ανάμεσά τους κάποιος εκ των Παναιτωλικού, ΟΦΗ, Εργοτέλη και Ξάνθης. Γίνεται εύκολα αντιληπτό, λοιπόν, ότι οι μισές περίπου ομάδες της Super League θα παλέψουν για να μη γίνουν το ένα από τα τέσσερα «θύματα» στη μάχη για την αποφυγή του υποβιβασμού. Οι πιο αδύναμοι, θεωρητικά, σύλλογοι του πρωταθλήματος φαίνεται να είναι οι Νίκη Βόλου, Πανιώνιος, Πλατανιάς και Λεβαδειακός, όμως έχει αποδειχθεί ότι στο γήπεδο ισχύουν άλλοι… νόμοι.

Συλλογικός στόχος
Πέρα από την κάθε ομάδα ξεχωριστά, κάποιοι στόχοι έχουν τεθεί συνολικά από τις 18 ΠΑΕ και φυσικά τη λίγκα που διοργανώνει το πρωτάθλημα. Πρώτος και κύριος δεν είναι άλλος από τη βελτίωση των οικονομικών. Εκτός από τους χορηγούς που έχει κάθε σύλλογος ξεχωριστά, μεγάλο «στοίχημα» της Super League είναι η προσέλκυση εταιριών που θα θέλουν να προβληθούν μέσω του πρωταθλήματος, φέρνοντας φυσικά χρήματα στα ταμεία του συνεταιρισμού. Άλλωστε, του χρόνου το συμβόλαιο με τον βασικό χορηγό, τον ΟΠΑΠ, εκπνέει και θα πρέπει να γίνει διαπραγμάτευση από την αρχή, είτε με την ίδια, είτε με άλλες εταιρείες. Επιπρόσθετα, υπάρχουν και μικρότεροι στόχοι (οι οποίοι, πάντως, θα βοηθήσουν και για την επίτευξη του μεγάλου, δηλαδή την εμπορική εκμετάλλευση του προϊόντος), όπως είναι η καλύτερη ποιότητα θεάματος στους αγωνιστικούς χώρους, η αποφυγή της βίας μέσα και στους περιβάλλοντες χώρους των γηπέδων και η αύξηση του ενδιαφέρον του κόσμου, η οποία με τη σειρά της θα φέρει περισσότερα εισιτήρια.

Λόγοι αισιοδοξίας
Μπορεί η αξία του πρωταθλήματος να έχει υποβαθμιστεί, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία ελπίδα. Ο νέος πρόεδρος της Super League υπόσχεται, βάσει βιογραφικού, πολλή δουλειά και μία αξιοπρεπή θητεία, ενώ είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι επιλέχθηκε ομόφωνα. Οι ΠΑΕ ξεκινούν με κλίμα σύμπνοιας και ειδικότερα οι εκπρόσωποι των μεγάλων ομάδων εμφανίζονται διατεθειμένοι να βρουν σημείο επαφής. Επιπλέον, δεν είναι εκτός πραγματικότητας ότι πνέει άνεμος αισιοδοξίας που επιλέχθηκε ξένος αρχιδιαιτητής. Στο αγωνιστικό κομμάτι, μετά το ναδίρ, το επίπεδο αρχίζει ξανά να ανεβαίνει. Έχουν βγει νέοι Έλληνες παίκτες, έχουν έρθει από το εξωτερικό αρκετοί ποιοτικοί ποδοσφαιριστές, ενώ οι συμπατριώτες μας προπονητές αυξάνουν την ποιότητα δουλειάς τους, παρασυρόμενοι ίσως από την παιδεία που παίρνουν από ξένους συναδέλφους τους. Τέλος, το ενδιαφέρον των τελευταίων αγωνιστικών για τις ομάδες που θα πέσουν φέτος, αναμένεται ακόμη μεγαλύτερο, λόγω των τεσσάρων θέσεων που οδηγούν στη Football League.

Τα αρνητικά
Για όλα τα καλά υπάρχει και ο αντίλογος. Το καλό κλίμα μεταξύ των εταίρων πιθανόν να είναι και παροδικό και στην πρώτη στραβή να έχουμε πάλι εντάσεις και αστήριχτες αλληλοκατηγορίες. Όπως ακριβώς συμβαίνει κάθε χρόνο. Άλλωστε, ακόμη και η ΕΠΟ δεν φαίνεται να βοηθάει προς τη λύση των προβλημάτων, αφού –έως ώρας– αδυνατεί να βρει άκρη με το θέμα της διαιτησίας. Άλλο ένα ζήτημα που θα πρέπει να απασχολήσει τους παράγοντες είναι το θέμα των γηπέδων και των εγκαταστάσεων, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων είναι εξαιρετικά χαμηλού επιπέδου. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που ο κόσμος έχει γυρίσει την πλάτη του στο πρωτάθλημα. Αντίθετα, δίνεται μεγαλύτερος χώρος για να δράσουν οι οργανωμένοι, οι οποίοι έχουν στις τάξεις τους… γνωστούς-άγνωστους, που προκαλούν επεισόδια στην πρώτη ευκαιρία. Όσον αφορά στο αγωνιστικό, μπορεί να υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τον υποβιβασμό, αλλά οι άλλες θέσεις έχουν από τώρα κάτοχο, μειώνοντας το ενδιαφέρον του κόσμου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα