Όλγα Κεφαλογιάννη:«Θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα θωρακίζει το ν/σ για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή»

Τα κομβικά σημεία της μεταρρύθμισης που υπογράμμισε στη Βουλή η βουλευτής και πρώην υπουργός

 

Στην τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου που αφορά την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και στις διεξόδους που έρχεται αυτή να δώσει σε πραγματικά προβλήματα ιδίως γυναικών, στάθηκε στη σημερινή κοινοβουλευτική ομιλία της η Όλγα Κεφαλογιάννη.

Μεταφέροντας προσωπική γνώση αλλά και τις εμπειρίες γυναικών που έχουν υποβληθεί στη διαδικασία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγή, η βουλευτής Α’ Αθηνών της Ν.Δ. μαζί με συναδέλφους και φορείς της κοινωνίας των πολιτών έθεσαν τα ζητήματα αυτά στον αρμόδιο υπουργό Υγείας.

Σύμφωνα με τη βουλευτή, το σχετικό νομοσχέδιο είναι μία αποφασιστική, προοδευτική εξέλιξη με γνώμονα το κάλεσμα των καιρών. «Μία πρωτοβουλία με σαφείς στόχους, στο πλαίσιο των σύγχρονων κοινωνικών απαιτήσεων. Με εγγύηση και τη σύμφωνη γνώμη της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής», είπε συγκεκριμένα.

Η κ. Κεφαλογιάννη τόνισε πως με το νέο νομοσχέδιο εναρμονίζεται η νομοθεσία για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή «με τα νέα δημογραφικά δεδομένα που προκύπτουν από την επέκταση του προσδόκιμου ζωής, αλλά πρωτίστως με βάση τη θέληση ορισμένων γυναικών και ανδρών να γίνουν γονείς. Και φυσικά με γνώμονα τα πλέον σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα.»

Η βουλευτής Α’ Αθηνών εστίασε στην ομιλία της στην εισαγωγή της μετάθεσης του ηλικιακού ορίου της γυναίκας, για την εφαρμογή της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, από τα 50 στα 54 έτη. Κάτι που όπως είπε «διευρύνει χρονικά τη δυνατότητα μίας γυναίκας να δημιουργήσει οικογένεια.».

Τόνισε τη σπουδαιότητα της κατάργησης του ανώτατου ορίου παράτασης της διάρκειας της κρυοσυντήρησης γεννητικού υλικού, με αποτέλεσμα οι γυναίκες κατά κύριο λόγο, να μπορούν πλέον να διατηρούν τα ωάρια τους και να κάνουν χρήση όποτε οι ίδιες το επιθυμήσουν. Όπως υπογράμμισε η βουλευτής «προφανώς διότι η δυνατότητα χρήσης από μία γυναίκα του δικού της βιολογικού υλικού είναι γενικά προτιμητέα σε σχέση με κάποιας δότριας.».

Επεσήμανε την εξαιρετικά βαρύνουσας σημασίας κατάργηση της απαίτησης συναίνεσης του ή της συζύγου ή συντρόφου για την κρυοσυντήρηση γεννητικού υλικού.

Καθώς, έως σήμερα, μια γυναίκα που επιθυμούσε να προβεί σε κρυοσυντήρηση του μη γονιμοποιημένου γεννητικού της υλικού, είχε την υποχρέωση συναίνεσης σε κάθε ωοληψία. Πρόσθεσε, επίσης, την δυνατότητα μίας διαζευγμένης γυναίκας, μίας γυναίκας που βρίσκεται σε διάσταση με τον σύζυγο/σύντροφό της να κάνει χρήση των κρυοσυντηρημένων ωαρίων της.

«Ας μην ξεχνάμε, ότι η λύση ενός γάμου ή συμφώνου συμβίωσης μπορεί να επέλθει σε χρονική στιγμή που είτε είναι αδύνατο για τη γυναίκα να υποβληθεί σε ωοληψία, είτε το γεννητικό της υλικό δεν είναι κατάλληλο για γονιμοποίηση. Πλέον το υλικό που έχει συλλεγεί δεν καταστρέφεται, αλλά θα διατηρείται.» δήλωσε η βουλευτής από το βήμα της Βουλής.

Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με την κ. Κεφαλογιάννη, αποτυπώνει ξεκάθαρα τη σωστή αντίληψη πως το μη γονιμοποιημένο γεννητικό υλικό ενός ατόμου είναι υποκείμενο του δικαιώματος αυτοδιάθεσής του.

Ενισχύοντας με τον τρόπο αυτόν έμπρακτα το δικαίωμα κάθε ανθρώπου στη γονεϊκότητα και φυσικά στη δημιουργία οικογένειας. Παράλληλα υπογράμμισε το πόσο σημαντική είναι η ίδρυση μονάδας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και τράπεζας κρυοσυντήρησης αποκλειστικά για τα οροθετικά άτομα.

Η πρώην υπουργός ανέφερε ακόμη, πως το νέο νομοσχέδιο θωρακίζει, μεταξύ άλλων, θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. «Κάτι που επιτυγχάνεται και με τις διατάξεις που αφορούν τα intersex άτομα και τα δικαιώματά τους. Εξασφαλίζοντας την ομαλή ανάπτυξη του φύλου και της προσωπικότητάς τους καθώς και το δικαίωμά τους στον αυτοκαθορισμό.»

Κατά το κλείσιμο η κ. Κεφαλογιάννη απευθύνθηκε προς την αξιωματική αντιπολίτευση για τα περί δήθεν πρόθεσης εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων. «Δεν νομίζω ότι τόσο σοβαρά ζητήματα, που απασχολούν χιλιάδες συνανθρώπους μας προσφέρονται για πολιτικούς διαξιφισμούς, ενδεχομένως για τη δημιουργία και μόνο εντυπώσεων. Βρισκόμαστε εδώ και καιρό μπροστά σε μία νέα κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα. Η οποία διαρκώς μεταβάλλεται.» δήλωσε. Τόνισε πως η Πολιτεία οφείλει να προσαρμόζεται στη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα και στην πρόοδο της επιστήμης. «Είναι χρέος όλων μας να δουλέψουμε ακόμη περισσότερο για να προωθήσουμε καινοτόμες πολιτικές που θα στηρίξουν τη γυναίκα, τη σύγχρονη οικογένεια και τις νέες μορφές οικογένειας. Υπάρχει ακόμα μεγάλο περιθώριο που μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί. Σήμερα, που καλούμαστε να οικοδομήσουμε δίκαιες και ανθεκτικές κοινωνίες. Για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις τεράστιες και ετερόκλητες προκλήσεις των καιρών. Σήμερα, είναι ευθύνη όλων μας να στηρίξουμε κάθε αλλαγή που σέβεται την ηθική, την επιστήμη, τη γυναίκα και εγγυάται την κοινωνική πρόοδο» είπε στο τέλος της ομιλίας της η κ. Κεφαλογιάννη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα