Όλγα Κεφαλογιάννη: «Το θύμα να γνωρίζει ότι μπορεί να μιλήσει και να βρει δικαιοσύνη»

Τι είπε η βουλευτής της ΝΔ σε συνέντευξή της για το αδίκημα της σεξουαλικής κακοποίησης

Για την κατάθεση ερώτησης προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης με θέμα την ανάγκη αύξησης του χρονικού ορίου παραγραφής των αδικημάτων της σεξουαλικής κακοποίησης μίλησε η βουλευτής Α’ Αθηνών κ. Όλγα Κεφαλογιάννη στη συνέντευξή της στον κ. Κώστα Πασίση και το «thepresident.gr». «Το θύμα να γνωρίζει ότι μπορεί να μιλήσει και να βρει δικαιοσύνη. Ο θύτης να γνωρίζει ότι αργά ή γρήγορα θα τιμωρηθεί. Ο ρόλος του νομοθέτη είναι να ακούει την κοινωνία. Να αφουγκράζεται τις ανάγκες και τις εξελίξεις» και πρόσθεσε ότι «όλες και όλοι πρέπει αυτή τη στιγμή να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Το χρωστάμε σε όλα τα θύματα που τολμούν να μιλήσουν».

Παράλληλα η κ. Κεφαλογιάννη εξέφρασε τον θαυμασμό της για τους ανθρώπους που βρίσκουν το κουράγιο και την δύναμη να μιλήσουν, για εκείνους που βρίσκουν το θάρρος να βγουν στη δημοσιότητα και να σπάσουν το τείχος της σιωπής. «Είναι μια διαδικασία που πονάει, γιατί ξέρουμε πολύ καλά ότι το θύμα, παραλύει, δεν μπορεί να μιλήσει. Και τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο περίπλοκα, όταν μιλάμε για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων. Όσοι μίλησαν, άνοιξαν το δρόμο. Πρέπει πλέον να δείξουμε στην πράξη τι εννοούμε» δήλωσε.

Για τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας η πρώην υπουργός τόνισε ότι για την Τουρκία «έφτασε η στιγμή να αποδείξει με έργα τι ακριβώς θέλει. Και η στάση της θα αξιολογηθεί αναλόγως. Εμείς ξεκινήσαμε με εποικοδομητική διάθεση, χωρίς όμως μεγάλες προσδοκίες, τονίζοντας ότι επιδιώκουμε το διάλογο και την αποφυγή οποιασδήποτε έντασης. Και αυτή η πολιτική μας θέση δεν είναι προσχηματική αλλά αληθινή». Στο ζήτημα για το εάν είναι λύση η επίλυση του θέματος της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών, από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης η κ. Κεφαλογιάννη δήλωσε πως αποτελεί πάγια και διαχρονική η θέση της χώρας μας για ειρηνική επίλυση των διαφορών ανάμεσα στις δύο χώρες.

Στο θέμα του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η βουλευτής τόνισε ότι υπάρχει συμφωνία στο ότι η βία, η παρακμή και η εγκατάλειψη αποτελούν το τέλος της δημόσιας εκπαίδευσης. «Η συμφωνία, για ανοιχτά, δημοκρατικά, ελεύθερα δημόσια πανεπιστήμια, πρέπει να είναι η δύναμη μας. Αν σε αυτή την αξία λοιπόν συσπειρωθούμε όλοι, θα βρούμε και τον τρόπο εφαρμογής των αλλαγών», σημείωσε η κ. Κεφαλογιάννη και πρόσθεσε ότι πρέπει να ακουστούν η πανεπιστημιακή κοινότητα, οι πρυτάνεις, οι διδάσκοντες και οι φοιτητές καθώς «σε αυτή τη διαδικασία το πανεπιστήμιο το θέλουμε μαζί μας, όχι απέναντι μας».

Η επόμενη μέρα της πανδημίας για την κ. Όλγα Κεφαλογιάννη θα είναι δύσκολη και θα χρειαστεί σχέδιο για να στηριχθούν όλοι όσοι έχασαν από την κρίση. «Οι προκλήσεις είναι μεγάλες και θα χρειαστούν πολύ συγκεκριμένες και στοχευμένες πολιτικές ενίσχυσης των πληγέντων. Και φυσικά, ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα για να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος της πανδημίας» συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση του κ. Πασίση για το που οφείλεται η μεγάλη διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, η κ. Κεφαλογιάννη δήλωσε ότι οι πολίτες κρίνουν θετικά την κυβέρνηση στην διαχείριση της πανδημίας αλλά και για τη γενικότερη μεταρρυθμιστική της ατζέντα. Από την άλλη για τον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι με τον τρόπο που αντιπολιτεύεται, δείχνει ότι βρίσκεται εκτός κοινωνίας. «Αρνητές της πραγματικότητας. Και γι’ αυτό υπάρχει αυτό το μεγάλο έλλειμμα αξιοπιστίας», είπε η βουλευτής.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα